Hlavní obsah

Proti nudě: Pravěk v Národním, podcast Bez frází a IQ Park

Foto: nm.cz

Foto: nm.cz

Reklama

Na hory, za kulturou, nebo pod peřinu? Pro každého najdeme nějaký ten tip! Jestli už číháte i na nápady, kam vzít děti za odměnu za pololetní vysvědčení nebo jakou knížkou udělat z dětského čtení radost a ne povinnost, jste tu správně.

Článek

Leden je v polovině, cukroví snědené, stromeček většinou odstrojený a v rámci novoročních předsevzetí se snažíte být aktivní a nesedět jen tak doma? Dobře děláte. Přinášíme pár tipů, kam vyrazit na výlet a kde se zabavíte pod střechou i s dětmi.

Novinka v Národním muzeu

Novou expozici Okna do pravěku, která čítá přes 2 000 exponátů, najdete v pražském Národním muzeu. Ve čtyřech sálech zjistíte, jak vypadal život na našem území před miliony let, a mezi exponáty najdete jak zkamenělé larvy trilobitů, tak nové modely pravěkých zvířat v životní velikosti. V části Luminiscence uvidíte „kouzlo“ – díky UV záření se obyčejné kameny změní v zářící unikáty. Novinkou je pak sál s meteority – některé mají dokonce i „rodokmen“.

Foto: nm.cz

Vypravte se do pravěku. Nemusíte daleko...Foto: nm.cz

IQ Park Ideon

Rádi s dětmi navštěvujete zábavní centra a baví vás virtuální realita? Udělejte si výlet do města perníku. V pardubickém Ideonu najdete nové centrum zábavy. Projeďte si virtuálně horskou dráhu, zkuste to rozjet na motorce a nehlídejte přitom rychlost nebo vyzkoušejte na simulátoru ragby. Čeká tu i jedinečná horolezecká stěna a tabule, kde potomkům zábavně vysvětlíte optické jevy, jako je třeba lom světla. Návštěvu si užijí děti od osmi let.

Foto: pardubicezive.cz

V Pardubicích si můžete užít adrenalinovou zábavu, u které nehrozí žádné zraněníFoto: pardubicezive.cz

Na výlet do rezervace Křižánky

Tip na výlet? Tady je. Projděte se mezi krásnými roubenkami v památkové rezervaci ve vesnici Křižánky. A pokud patříte mezi běžkaře, tady najdete ráj, dokonce se tu údajně objevily první lyže na Vysočině. Zajímavé stavby se rozprostírají po obou stranách řeky Svratky, která obec dělí na českou a moravskou část. Místní historie je spojena hlavně s výrobou pilníků, a tak se vypravte po naučné stezce na Český kopec a seznamte se s příběhem křižáneckých pilníkářů. Z konce stezky můžete pokračovat třeba na Devět skal.

Foto: korunavysociny.cz

Sněhem pocukrované roubenky si užijete na Vysočině. A k tomu běžkařské trasy!Foto: korunavysociny.cz

Salónek Lucie Šilhové

Setkání a kultivované rozhovory se zajímavými osobnostmi v noblesním prostředí Art Gallery v pražském Domě Černá labuť, to je Salónek Lucie Šilhové (53). Populární publicistka si zve hosty, kteří dokázali uspět na světové úrovni a přitom zůstali skromní a pokorní. 17. ledna 2022 se můžete setkat s oceňovaným pianistou Ivo Kahánkem (42), specialistou na český repertoár, který je považován za jednoho z vedoucích interpretů romantické klavírní tvorby. Nejdříve ho vyzpovídá sama hostitelka a následně můžou zvídavé otázky položit i diváci.

Foto: nnmagazine.cz

Salónek Lucie Šilhové navazuje na ducha prvorepublikových setkáváníFoto: nnmagazine.cz

Čtení pro slečny

Jak přilákat mladé dámy ke čtení? Zkuste detektivku ve stylu Agathy Christie (1890–1976)! Autorkou série Případy pro W+W je britská spisovatelka Robin Stevens (34). V prvním díle Zločin slečnám nesluší se dvě kamarádky z internátní školy rozhodnou založit tajný detektivní klub. A když najdou v tělocvičně mrtvou učitelku, mají první případ, protože jsou si jisté, že nešlo o nehodu. Detektivní série má čtyři díly a letos vyjde pátý.

Foto: Archiv nakladatelství

Zločin slečnám nesluší, Robin Stevens, nakladatelství Fragment, 336 stranFoto: Archiv nakladatelství

Zajímavé podcasty

Rádi byste využili čas během cesty do práce nebo chcete při žehlení dostat do uší zajímavé informace? Podcast je prima řešení. A my máme tip hned na tři!

Bez frází byl původně web plný zajímavých životních příběhů úspěšných sportovců, které pak vyšly i knižně, a nakonec jsou bez frází i rozhovory, kdy si házenkář Karel Nocar (44) povídá s těmi, kdo v rámci projektu již sdíleli svůj příběh. A můžete si být jistí, že tady „tak určitě“ jen tak neuslyšíte.

Foto: bezfrazi.cz

Myšlenky a vzpomínky sportovců bez frází a zcela upřímně s Karlem NocaremFoto: bezfrazi.cz

Fanynky odhalování zločinů Lucie Bechynková a Bára Krčmová vám poodkryjí zákulisí největších světových kriminálních činů. A o popularitě jejich podcastu svědčí i to, že Opravdové zločiny vyšly i knižně.

Foto: ceskepodcasty.cz

Nejslavnější zločiny v dějinách jsou záhadné, promyšlené i brutálníFoto: ceskepodcasty.cz

Chtěli byste položit otázku na tělo těm, kdo jsou u moci a rozhodují o zásadních věcech? V podcastu Ptám se já na Seznam Zprávy to za vás udělají Marie Bastlová, Veronika Sedláčková a Kristina Ciroková.

Foto: seznamzpravy.cz

Klást otázky tyto dámy rozhodně umějíFoto: seznamzpravy.cz

Napínavý seriál Clickbait

Napínavý seriál, který vás přiková k obrazovce? Clickbait. Na internetu se objeví video, kde všemi milovaný fyzioterapeut svírá ceduli s nápisem Zneužívám ženy. A u toho je informace, že až bude mít video pět milionů zhlédnutí, muž zemře. Jeho rodině začíná boj s časem i s názorem veřejnosti. Seriál je zajímavý i díky tomu, že každým dílem se děj posouvá dál očima jiné postavy: manželky, detektiva, sestry i syna...

Foto: Profimedia.cz

Jak snadno se vám může stát ze života peklo, zjistí pohodář Nick Brewer v podání Adriana Greniera (45) Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám