Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte rádi rebarboru a jemné koláče s vanilkovým krémem? Právě jste narazili na recept, který si pravděpodobně zamilujete. Je skvělý, a když těsto koupíte, tak i úplně jednoduchý. A drobenka je jen třešnička na dortu: pokud se vám do ní nechce nebo ji nemáte rádi, klidně ji vynechte. I tak si pochutnáte!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na koláč
  • 1 dávka křehkého těsta
    1
    7
  • 4 stonky rebarbory
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na krém
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 500 ml mléka
    7
  • 3 lžíce cukru krupice
Na drobenku
  • 3 lžíce polohrubé mouky
    1
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Křehké těsto buď kupte už hotové, nebo ho připravte sami. Skvělý je univerzální recept na křehké těsto bez vajec, které se dá použít i na slané koláče, anebo vyzkoušejte tradiční křehké těsto s máslem i sádlem. Jedna dávka vyjde přibližně na koláčovou formu o průměru 24–26 cm, nebo na čtyři malé formičky s průměrem kolem 9 cm. Těsto nechte v každém případě asi 30 minut odpočívat v chladu, aby se s ním lépe pracovalo.

02.

Zatím připravte náplň. Pudink uvařte podle návodu na obale a nechte vystydnout. Čas od času ho promíchejte, aby rychleji chladl a na povrchu se neudělal škraloup.

Tip: Chcete pudink bez škraloupu? Místo míchání můžete chladnoucí pudink překrýt potravinářskou fólií, ale počítejte s tím, že chladnutí bude trvat výrazně déle.

03.

Stonky rebarbory oloupejte, nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky a smíchejte s třtinovým cukrem a citronovou šťávou. Odložte bokem.

04.

A teď je čas na drobenku. Mouku, cukr a povolené máslo dejte do misky a prsty vypracujte jemnou žmolenku.

05.

Troubu zapněte na 180 °C. Křehké těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný dva tři milimetry. Papír sloupněte, těsto urovnejte do formy a odkrojte přebytky na okrajích. Dno propíchejte vidličkou. Vzhledem k tomu, že náplň není nijak mokrá, není potřeba korpus předpékat.

06.

Na těsto rovnoměrně rozetřete zchladlý pudink, navrch rozprostřete kousky rebarbory (přebytečnou tekutinu z marinády slijte) a posypejte drobenkou. Pečte asi 35 minut dozlatova.

Načítám