Hlavní obsah

Rebarborový koláč s pudinkovým krémem a drobenkou

Hodnocení:
(86)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Máte rádi rebarboru a jemné koláče s vanilkovým krémem? Právě jste narazili na recept, který si pravděpodobně zamilujete. Je skvělý, a když těsto koupíte, tak i úplně jednoduchý. A drobenka je jen třešnička na dortu: pokud se vám do ní nechce nebo ji nemáte rádi, klidně ji vynechte. I tak si pochutnáte!

Ingredience pro:
4 porce
Na koláč
  • 1 dávka křehkého těsta na koláče
  • 4 stonky rebarbory
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na krém
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
Na drobenku
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce povoleného másla
Článek

Postup

Krok 1: Křehké těsto buď kupte už hotové, nebo ho připravte sami. Skvělý je univerzální recept na křehké těsto bez vajec, které se dá použít i na slané koláče, anebo vyzkoušejte tradiční křehké těsto s máslem i sádlem. Jedna dávka vyjde přibližně na koláčovou formu o průměru 24–26 cm, nebo na čtyři malé formičky s průměrem kolem 9 cm. Těsto nechte v každém případě asi 30 minut odpočívat v chladu, aby se s ním lépe pracovalo.

Krok 2: Zatím připravte náplň. Pudink uvařte podle návodu na obale a nechte vystydnout. Čas od času ho promíchejte, aby rychleji chladl a na povrchu se neudělal škraloup.

Tip: Chcete pudink bez škraloupu? Místo míchání můžete chladnoucí pudink překrýt potravinářskou fólií, ale počítejte s tím, že chladnutí bude trvat výrazně déle.

Krok 3: Stonky rebarbory oloupejte, nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky a smíchejte s třtinovým cukrem a citronovou šťávou. Odložte bokem.

Krok 4: A teď je čas na drobenku. Mouku, cukr a povolené máslo dejte do misky a prsty vypracujte jemnou žmolenku.

Krok 5: Troubu zapněte na 180 °C. Křehké těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný dva tři milimetry. Papír sloupněte, těsto urovnejte do formy a odkrojte přebytky na okrajích. Dno propíchejte vidličkou. Vzhledem k tomu, že náplň není nijak mokrá, není potřeba korpus předpékat.

Krok 6: Na těsto rovnoměrně rozetřete zchladlý pudink, navrch rozprostřete kousky rebarbory (přebytečnou tekutinu z marinády slijte) a posypejte drobenkou. Pečte asi 35 minut dozlatova.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek