Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Máte rádi zeleninu a hledáte zajímavé recepty na její trochu netradiční úpravu a podávání? Vyzkoušejte hráškové pyré na víně, smažené květákové steaky bez trojobalu a rychlý salát z fazolových lusků. Můžete je servírovat společně jako lehký oběd či večeři, anebo zvlášť jako tři výborná jídla.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Hráškové pyré
  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 ks šalotky
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks citronu
  • 1 lžíce másla
  • 30 g čerstvého kopru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Pečený květák
  • 1 ks květáku
  • 100 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Rychle nakládané lusky
  • 100 g žlutých fazolových lusků
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 2 lžíce medu
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

Hráškové pyré se smetanou

01.

Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozpusťte máslo, a až začne pěnit, přidejte šalotku a restujte dozlatova.

02.

Přidejte hrášek a zalijte vínem. Počkejte, až se tekutina zcela odpaří, pak přilijte mléko a smetanu. Dobře osolte a opepřete. Zamíchejte, přiveďte k varu a vařte 7–8 minut.

03.

Po uvaření obsah pánve rozmixujte na hladké pyré a propasírujte ho přes jemné sítko. Na závěr dochuťte citronovou šťávou, případně dosolte.

Smažený květák jinak

01.

V menším kastrolu začněte ohřívat máslo. Jakmile začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a počkejte, až získá zlatohnědou barvu a bude vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se nespálilo! Poté máslo přeceďte přes jemný cedník a plátýnko.

02.

Z květáku odkrojte dva silnější plátky, přibližně 1,5–2 cm tlusté tak, aby se jednotlivé růžičky nerozpadly a plátky zůstaly v celku. Dobře je z každé strany osolte a opepřete.

03.

V pánvi rozehřejte hnědé máslo, vložte do něj květákové plátky a smažte z každé strany, až bude květák měkký a získá zlatavou barvu.

Salát z rychle vařených fazolových lusků

01.

Lusky zbavte konců a nakrájejte na kousky přibližně 3 cm dlouhé. V hrnci přiveďte k varu dobře osolenou vodu a fazolky v ní vařte 3 minuty. Poté je přeceďte a ihned zchlaďte v míse s ledovou vodou.

02.

V menším kastrolu smíchejte vinný ocet s medem. Přidejte 80 ml vody a bobkové listy. Přiveďte k varu a tekutinu zredukujte na minimum, aby jí v kastrolku zůstaly přibližně 3–4 lžíce. Rozvar přelijte do misky, uvařené lusky k němu přihoďte a pořádně promíchejte. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.

Vše podávejte společně a doplňte čerstvým koprem.

Nezapomeňte hlasovat pro nejsympatičtější babičku z pořadu Babičko, vař! a sledujte nové díly každé úterý na videoportálu Stream.cz.

Reklama

Načítám