Článek
Svatomartinská husí pečínka je tradiční, ale ne nutná součást slavnostního menu. Husy nejsou vždycky k mání a jejich cena je pro mnohé víc, než si mohou dovolit. Proto ji nahrazuje levnější kachna, ale třeba i kuře: obzvlášť když ho připravíte podle následujícího receptu. Můžete upéct celé kuře, použít lze i kuřecí stehna či paličky.
Postup
01.
Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a také nakrájejte na měsíčky. Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí paličky omyjte, osušte, potřete trochou sádla, osolte a okmínujte.
Tip: Pokud pečete celé kuře, potřete ho trochou sádla, osolte a okmínujte, dutinu vytřete sádlem a vložte do ní měsíčky cibule a jablka.
02.
Pekáček vyložte jablky a cibulí, dejte mezi ně sádlo a navrch položte paličky. Pak podlijte pivem.
Máte-li celé kuře, pak ho po vycpání dutiny jablky a cibulí vložte do pekáče, přidejte případný zbytek jablek a cibule i sádlo a podlijte pivem.
03.
Pekáček zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte. Paličkám stačí asi 30 minut, celé kuře potřebuje hodinu. Během pečení přelévejte maso výpekem, můžete dolít trochu vody.
Na posledních zhruba 10 minut pokličku či alobal odstraňte (u celého kuřete na 15 minut) a nechejte zezlátnout kůžičku.



