Hlavní obsah
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Dýně k podzimu neodmyslitelně patří a tato polévka vás nejen zahřeje, ale také do sebe dostanete spoustu zdraví prospěšných látek. Věděli jste, že konzumace dužiny dýně hokaido snižuje pravděpodobnost vzniku nádorových onemocnění?

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks malé dýně
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 špetka chilli
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
K podávání
  • 100 g krutonů
    1
  • 1 hrst petrželky
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že na oleji orestujte nejprve nadrobno nakrájenou cibuli a poté přidejte na kostičky nakrájenou celou menší dýni hokaido (dýně hokaido se nemusí loupat).

02.

Poté do základu přidejte česnek nakrájený na plátky, zázvor a trochu chilli.

03.

Krátce orestujte a zalijte vodou (1,5 l). Osolte a nechte vařit, dokud nebude dýně měkká.

04.

Po cca 20 minutách vaření, až je dýně měkká, polévku rozmixujte na hladký krém.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Polévku podávejte s toastovými krutony a nasekanou čerstvou petrželkouFoto: Viktorie Hrazdílková

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Načítám