Článek
Opravdu hustá a vydatná polévka plná nejen zelí, ale i masa, hub a klobásy, to je slovenská kapustnica. Patří do ní jak sušené houby, tak i sušené vypeckované švestky, které jí dodají zajímavou nasládlou chuť. Ve spojení s uzeným masem a pikantní paprikovou klobásou to skvěle ladí.
Postup
01.
Žebra vložte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a kmín. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte asi 40 minut do změknutí. Po uvaření žebra vyjměte, maso oberte a přikryjte. Vývar sceďte a odložte.
02.
Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na kostičky. Uvařte je v samostatném hrnci v lehce osolené vodě doměkka. Nevaří se spolu se zelím, protože jeho kyselost by způsobila, že by zůstaly tvrdé. Vodu z uvařených brambor nevylévejte, ale slijte a uchovejte.
Sušené houby vložte na 30 minut do horké vody, v polovině času k nim dejte změknout i švestky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek najemno.
03.
Na sádle osmahněte cibuli dozlatova a nechte rozvonět česnek. Přidejte mouku a alespoň minutu míchejte, pak přisypejte mletou papriku a rychle orestujte. Přilijte uzený vývar z masa (cca 850 ml) a vodu z brambor (cca 350 ml).
Zelí neproplachujte (jestli chcete správně kyselou chuť) a vložte do hrnce. Houby a švestky sceďte a přidejte do hrnce k zelí. Ochuťte drceným kmínem, solí a pepřem. Promíchejte a asi 15 minut povařte.
04.
Mezitím nakrájejte klobásu na kolečka a krátce opečte na pánvi. Přidejte ji do polévky, přidejte i obrané maso a uvařené brambory. Povařte ještě asi 10 minut, aby se chutě propojily.
K horké polévce podávejte zakysanou smetanu a čerstvý chléb.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice