Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Polévka nemusí být jen první chod, ale když je vydatná, může nahradit i hlavní jídlo. A to je případ této kapustnice, tedy syté zelňačky, která patří mezi klasická slovenská jídla. Garantujeme vám, že právě ta opravdu zasytí a navíc zahřeje.

20 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 400 g uzených vepřových žeber
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 ks brambor
  • 25 g sušených hub
  • 100 g švestek
  • 1 ks cibule
  • 2 ks stroužku česneku
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 ks paprikové klobásy
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
    7
  • 1 bochník chleba
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Opravdu hustá a vydatná polévka plná nejen zelí, ale i masa, hub a klobásy, to je slovenská kapustnica. Patří do ní jak sušené houby, tak i sušené vypeckované švestky, které jí dodají zajímavou nasládlou chuť. Ve spojení s uzeným masem a pikantní paprikovou klobásou to skvěle ladí.

Postup

01.

Žebra vložte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a kmín. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte asi 40 minut do změknutí. Po uvaření žebra vyjměte, maso oberte a přikryjte. Vývar sceďte a odložte.

02.

Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na kostičky. Uvařte je v samostatném hrnci v lehce osolené vodě doměkka. Nevaří se spolu se zelím, protože jeho kyselost by způsobila, že by zůstaly tvrdé. Vodu z uvařených brambor nevylévejte, ale slijte a uchovejte.

Sušené houby vložte na 30 minut do horké vody, v polovině času k nim dejte změknout i švestky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek najemno.

03.

Na sádle osmahněte cibuli dozlatova a nechte rozvonět česnek. Přidejte mouku a alespoň minutu míchejte, pak přisypejte mletou papriku a rychle orestujte. Přilijte uzený vývar z masa (cca 850 ml) a vodu z brambor (cca 350 ml).

Zelí neproplachujte (jestli chcete správně kyselou chuť) a vložte do hrnce. Houby a švestky sceďte a přidejte do hrnce k zelí. Ochuťte drceným kmínem, solí a pepřem. Promíchejte a asi 15 minut povařte.

04.

Mezitím nakrájejte klobásu na kolečka a krátce opečte na pánvi. Přidejte ji do polévky, přidejte i obrané maso a uvařené brambory. Povařte ještě asi 10 minut, aby se chutě propojily.

K horké polévce podávejte zakysanou smetanu a čerstvý chléb.

Houby na každém kroku

Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 063,8 kJ
Bílkoviny36 g
Tuky46,5 g
Sacharidy99,06 g
Sůl5,98 g
SAFA19,21 g
Vláknina10,73 g
Cukry17,03 g

Načítám