Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Sezona jahod nabízí nesčetně možností, jak toto skvělé ovoce využít. Ovocné kynuté knedlíky jsou velmi oblíbené, tak vyzkoušejte tento recept. Díky podmáslí v těstě a vaření v páře jsou mimořádně chutné a nadýchané.

20 min.
Příprava
24 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Na knedlíky
  • 270 g hrubé mouky
  • 4 g sušeného droždí
  • 25 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 150 g podmáslí
  • 1 ks vejce
  • 20 g másla
  • 10 ks čerstvých jahod
K podávání
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce moučkového cukru na posypání
  • 4 špetky mleté skořice
  • 5 ks čerstvých jahod
Článek

Recept na toto těsto je univerzální, takže až dojdou jahody, můžete knedlíky naplnit meruňkami, jablky či borůvkami. Posypejte je klidně i strouhaným tvarohem, osmaženou máslovou strouhankou, mletým mákem nebo skořici nahradit kakaem.

Postup

01.

Všechny mokré ingredience včas vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. V zadělávací míse smíchejte hrubou mouku, sušené droždí, cukr a sůl a poté sem nalijte vlažné podmáslí, rozklepněte vejce a přidejte i povolené máslo. Důkladně zadělejte těsto a nechte ho kynout pod utěrkou nebo potravinářskou fólií na teplém místě asi hodinu.

02.

Vykynuté těsto přendejte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na deset stejných dílů. Do každého pak zabalte celou omytou středně velkou jahodu.

03.

Na dno většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu, aby vytvářela páru. Pařáček lehce pomažte tukem a postavte do hrnce tak, aby stál nad vroucí vodou a šla do něj jen pára. Na něj položte vždy maximálně čtyři knedlíky (hodně nabydou), hrnec přiklopte a vařte v páře asi 8 minut.

04.

Hotové knedlíky hojně zalijte rozpuštěným máslem, oslaďte moučkovým cukrem a posypejte mletou skořicí a nakrájenými čerstvými jahodami.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie975,01 kJ
Bílkoviny4,67 g
Tuky10,77 g
Sacharidy29,03 g
Sůl0,14 g
SAFA5,23 g
Vláknina1,99 g
Cukry8,1 g

Načítám