Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Sezona jahod nabízí nesčetně možností, jak toto skvělé ovoce využít. Ovocné kynuté knedlíky jsou velmi oblíbené, tak vyzkoušejte tento recept. Díky podmáslí v těstě a vaření v páře jsou mimořádně chutné a nadýchané.

20 min.
Příprava
24 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Na knedlíky
  • 270 g hrubé mouky
    1
  • 4 g sušeného droždí
  • 25 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 150 g podmáslí
    1
  • 1 ks vejce
    3
  • 20 g másla
    7
  • 10 ks čerstvých jahod
K podávání
  • 100 g rozpuštěného másla
    7
  • 4 lžíce moučkového cukru na posypání
    1
  • 4 špetky mleté skořice
  • 5 ks čerstvých jahod
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Recept na toto těsto je univerzální, takže až dojdou jahody, můžete knedlíky naplnit meruňkami, jablky či borůvkami. Posypejte je klidně i strouhaným tvarohem, osmaženou máslovou strouhankou, mletým mákem nebo skořici nahradit kakaem.

Postup

01.

Všechny mokré ingredience včas vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. V zadělávací míse smíchejte hrubou mouku, sušené droždí, cukr a sůl a poté sem nalijte vlažné podmáslí, rozklepněte vejce a přidejte i povolené máslo. Důkladně zadělejte těsto a nechte ho kynout pod utěrkou nebo potravinářskou fólií na teplém místě asi hodinu.

02.

Vykynuté těsto přendejte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na deset stejných dílů. Do každého pak zabalte celou omytou středně velkou jahodu.

03.

Na dno většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu, aby vytvářela páru. Pařáček lehce pomažte tukem a postavte do hrnce tak, aby stál nad vroucí vodou a šla do něj jen pára. Na něj položte vždy maximálně čtyři knedlíky (hodně nabydou), hrnec přiklopte a vařte v páře asi 8 minut.

04.

Hotové knedlíky hojně zalijte rozpuštěným máslem, oslaďte moučkovým cukrem a posypejte mletou skořicí a nakrájenými čerstvými jahodami.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie975,01 kJ
Bílkoviny4,67 g
Tuky10,77 g
Sacharidy29,03 g
Sůl0,14 g
SAFA5,23 g
Vláknina1,99 g
Cukry8,1 g

Načítám