Článek
Recept na toto těsto je univerzální, takže až dojdou jahody, můžete knedlíky naplnit meruňkami, jablky či borůvkami. Posypejte je klidně i strouhaným tvarohem, osmaženou máslovou strouhankou, mletým mákem nebo skořici nahradit kakaem.
Postup
01.
Všechny mokré ingredience včas vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. V zadělávací míse smíchejte hrubou mouku, sušené droždí, cukr a sůl a poté sem nalijte vlažné podmáslí, rozklepněte vejce a přidejte i povolené máslo. Důkladně zadělejte těsto a nechte ho kynout pod utěrkou nebo potravinářskou fólií na teplém místě asi hodinu.
02.
Vykynuté těsto přendejte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na deset stejných dílů. Do každého pak zabalte celou omytou středně velkou jahodu.
03.
Na dno většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu, aby vytvářela páru. Pařáček lehce pomažte tukem a postavte do hrnce tak, aby stál nad vroucí vodou a šla do něj jen pára. Na něj položte vždy maximálně čtyři knedlíky (hodně nabydou), hrnec přiklopte a vařte v páře asi 8 minut.
04.
Hotové knedlíky hojně zalijte rozpuštěným máslem, oslaďte moučkovým cukrem a posypejte mletou skořicí a nakrájenými čerstvými jahodami.
Recepty z jahod
Knedlíky: Ze 2 surovin | Tvarohové | Kynuté
Bublaniny: Piškotová | S jogurtem | S čokoládou
Koláče a buchty: Hrnkový | S pudinkem | S drobenkou | Bez mouky
Nepečené: S tvarohem | Pěna ze 3 surovin | Tiramisu | Se smetanou
Džem: Bez chemie | S proseccem