Hlavní obsah
3,5
(4)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Police se vám příjemně zaplnily domácím pestem z medvědího česneku, ale těstovin, topinek i dalších způsobů jeho využití už máte dost? Zkuste jím ochutit domácí chlebové placky, které se dělají rychle na pánvi. Díky jogurtu jsou krásně měkké a vláčné i bez složitého kynutí a hodí se jako příloha i naplněné masem a zeleninou jako samostatné jídlo.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 placky
Na placky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • 1/4 lžičky soli
  • 60 g pesta
Článek

Domácí naan z jednoduchého jogurtového těsta máte hotový dřív, než byste si ho objednali z menu v indické restauraci. A když těsto ochutíte pestem z medvědího česneku, je naprosto perfektní. Pro extra vláčné (a extra česnekové) placky je po upečení ještě potřete máslem rozpuštěným s dalším pestem. Video: Jak se dělá pesto z medvědího česneku?

Postup

01.

Po okraj plný hrnek mouky propracujte v mixéru, robotu nebo rukama s řeckým (10%) či smetanovým jogurtem, kypřicím práškem, solí a 2 polévkovými lžícemi pesta z medvědího česneku na hladké těsto. Čím déle budete těsto propracovávat, tím lépe z něj půjdou placky tvořit. Kdyby se stále hodně lepilo, přidejte mouku. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici půl hodiny odpočinout.

02.

Těsto rozdělte na 3 díly, velkou pánev nasucho hodně rozehřejte a z těsta vyválejte na pomoučené ploše tři tenké placky. Pečte je zprudka nasucho z obou stran do momentu, kdy se začnou nafukovat a objeví se na nich tmavé puchýřky: trvá to zhruba dvě minuty, z druhé strany méně. Hotovo!

Tip: Domácí naan servírujte jako přílohu k indickým jídlům typu kari nebo na způsob wrapu, jak vidíte na úvodní fotografii.

03.

Jak na náplň wrapu v indickém stylu? Kuřecí nebo krůtí prsa pokrájejte na kostky a přes noc (nebo alespoň na hodinu) je naložte do jogurtu ochuceného kořením tandoori masala, trochou soli a citronovou šťávou: díky tomu maso hezky zkřehne. Zprudka ho pak orestujte na troše ghí a podávejte v plackách spolu s jogurtem ochuceným kari kořením a dalším citronem (skvělé je přidat i prolisovaný česnek) a čerstvou či pečenou zeleninou.

Načítám