Hlavní obsah
4,7
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Snažíte se omezit spotřebu masa, ale váš jazyk je stále nastavený na známé chutě? Zbystřete! Tahle rychlá teplá zeleninová pomazánka s uzeným tofu je víc než uspokojivou verzí klasických ďábelských toustů. Ostrá tak, jak si budete přát, hotová za 20 minut, a navíc veganská.

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 sklenici
Budete potřebovat
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 180 g uzeného tofu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 kousek chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce ajvaru
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Na tofu se mnozí ještě stále dívají s nedůvěrou a popravdě, když si kousek jen tak vložíte do úst, chuť vás nijak neohromí. Uzené tofu chutná o poznání lépe, a pokud ho dobře okořeníte a opečete na pánvi, nebudete mu mít co vytknout. Veganské ďábelské tousty jsou skvělý způsob, jak s ním v kuchyni začít.

Postup

01.

Cibuli a papriku nakrájejte na malé kostičky, mrkev, celer (použijte přibližně tolik celeru, kolik máte mrkve) a uzené tofu nastrouhejte na jemném struhadle a chilli papričky nasekejte nadrobno.

Tip: Množství chilli upravte podle své chuti, případně použijte sušené chilli vločky.

02.

Ve vyšší pánvi rozehřejte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10), vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji opékejte, až začne lehce zlátnout. Poté vsypejte kořenovou zeleninu a kostičky papriky a také je krátce opečte, postačí 3–4 minuty.

Tip: Až začnou dozrávat cukety, můžete kousek nastrouhat ke směsi kořenové zeleniny.

03.

Do pánve vsypejte tofu a promíchejte se zeleninou. Tofu pustí trochu vody, za stálého míchání ji nechte odvařit. Do pánve teď přidejte prolisovaný česnek a chilli a krátce je promíchejte v horkém tuku. Na jednu stranu pánve dejte rajčatový protlak a ajvar, na druhou stranu přidejte uzenou papriku a svižně je v pánvi promíchejte. Podlijte trochou vody (postačí asi 1 dl), přidejte ještě ocet a worcesterskou omáčku, dosolte a krátce poduste, až směs lehce zhoustne.

Tip: Pro výraznější česnekovou chuť můžete přidat ke konci dušení ještě jeden prolisovaný stroužek. Jak ovlivnit chuť a ostrost česneku v jídle?

04.

Máte rádi rustikálnější pomazánky s kousky zeleniny? Pak můžete pomazánku servírovat rovnou, pro hladší verzi ji krátce rozmixujte. Podávejte s opečeným chlebem a je na vás, jestli zvolíte klasické topinky na sádle (v té chvíli recept přestane být veganský), na oleji, nebo dietnější chléb opečený nasucho.

Reklama

Načítám