Hlavní obsah

Dokonalé křehké rohlíčky pro začátečníky i pokročilé: Kouzlo je v triku, díky kterému to zvládnete

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Sladce voní, zdobí je poprašek moučkového cukru s drobnými tečkami pravé vanilky a v ústech se rozplývají. Mají hezký tvar a podobají se jeden druhému, nejsou však úplně stejné. Který recept na vánoční rohlíčky je ale ten nejlepší?  

Článek

Začínající pekař může u výběru receptu tápat. Výchozí suroviny jsou téměř stejné: do rohlíčků patří mouka, máslo, cukr a ořechy (nebo mandle), liší se jenom ve vzájemném poměru. Někteří kuchaři přidávají do těsta žloutek a někteří část másla nahrazují sádlem.

Recepty pro začátečníky

Ty nejdokonalejší rohlíčky, s výraznou oříškovou chutí a křehké tak, že se rozpustí, jenom je vložíte do úst, patří mezi mistrovské kousky. Část kouzla spočívá ve velkém množství použitého tuku: takové těsto ale pod rukama téměř taje a vyžaduje určitý grif, musíte pracovat opravdu rychle.

Pro začátečníky se proto víc hodí těsta s menším podílem másla a s přidaným žloutkem, která nejsou tak háklivá. Stejně tak doporučuji začínat s mandlemi: ze zkušenosti vím, že s jemnějším mandlovým těstem se pracuje líp.

Můj osvědčený recept na rohlíčky najdete na tomto odkaze: těsto je příjemně elastické a práci s ním zvládnou i děti. Je dokonce hrníčkový, takže nemusíte ani vytahovat váhu, a když dodržíte pár základních rad v receptu, určitě se vám povedou.

Rohlíčky pro pokročilé

Samotnou by mě zajímalo, jak to mají zkušení pekaři. Držíte se jednoho osvědčeného receptu, nebo zkoušíte každý rok něco nového? Používáte ořechy, nebo mandle? Ať je to jakkoliv, vy u takové klasiky, jako jsou vanilkové rohlíčky, rady nepotřebujete.

Možná se vám ale bude hodit recept na luxusní kakaové rohlíčky. Barvu jim dodává špetka kakaa, jsou plněné ořechovým krémem a zdobené čokoládovou polevou. Na míse s cukrovím budou vedle vašich vanilkových rohlíčků vypadat opravdu elegantně.

Všechny nepovedené a rozlámané kousky cukroví odkládejte do krabičky. Snadno je přetvoříte na různé nepečené kuličky nebo je můžete použít do základní hmoty na vosí hnízda.

Reklama

Načítám