Hlavní obsah

Mrtvice se netýká jen starších lidí: Prodělala ji mladá zpěvačka, Dylana z Beverly Hills zabila

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

29. října je Světový den proti mozkové mrtvici. Tato závažná nemoc představuje v Česku třetí nejčastější příčinu úmrtí, a proto si její prevence i léčba žádají pozornost. Své oběti si během let vybrala i mezi slavnými.

Článek

Průměrný věk pacienta s cévní mozkovou příhodou je kolem sedmdesáti let. Není to ovšem pravidlo a tato nemoc postihuje i mladší ročníky – klidně i děti a dvacátníky. Mezi známé umělce, jejichž kariéru mozková mrtvice poznamenala, patří třeba Václav Neckář. Kteří další slavní s ní měli tu čest a u koho skončila tragicky?

Ota Jirák

V roce 2019 dostal výstražné znamení oblíbený český herec a dabér, který utekl hrobníkovi z lopaty. Prodělal náhle nejen mrtvici, ale i infarkt – a to už druhý, první ho postihl, když mu bylo čtyřicet let. Nakonec se zotavil, s čímž mu významně pomohla manželka, a dokonce se vrátil k práci. Jeho zdravotní trable tím ale nekončí – potýká se s cukrovkou a spánkovou apnoe, a proto se ženou mají oddělené ložnice.

Foto: Profimedia.cz

Ota Jirák se musí vypořádávat s řadou zdravotních komplikací, ovšem stále pracujeFoto: Profimedia.cz

Luke Perry (✝52)

V únoru 2019 obletěla svět zpráva, že Dylan z Beverly Hills 90210 prodělal v poměrně mladém věku cévní mozkovou příhodu. A stalo se to zrovna v den, kdy bylo oznámeno, že se chystá seriálový reboot se šesti původními protagonisty oblíbeného seriálu. On mezi nimi sice nebyl, ale uvažovalo se, že pokud mu to časové možnosti dovolí, objeví se v něm také. Jenže mu to nedovolilo zdraví – po několika dnech na následky těžké mrtvice zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Náhlý odchod populárního Luka Perryho všechny šokovalFoto: Profimedia.cz

Ivanka Devátá

Česká herečka, úspěšná spisovatelka a dabérka, dvojnásobná manželka Josefa Vinkláře (†76), v roce 2020 prodělala mrtvici ve spánku. Večer šla spát a ráno se probudila ochrnutá, následně si měsíc poležela v nemocnici, ale z nejhoršího se dostala a funkčnost končetin se dala jakžtakž do pořádku. Herečka má naštěstí tuhý kořínek a nezlomila ji ani rakovina střev, kterou měla před pár lety.

Foto: Profimedia.cz

Ivanka Devátá v roce 2017. Má mnoho talentů: napsala 16 úspěšných knih a lidé ji milují také jako dabérku seriálové slečny MarpleFoto: Profimedia.cz

Sharon Stone

V roce 2001 skolila americkou hvězdu rozsáhlá mrtvice s devítidenním krvácením do mozku. Predispozice měla v rodině, protože mozkovou příhodu prodělala jak její matka, tak i babička. Herečka měla rozsáhlé postižení hybnosti i smyslů a z následků mrtvice se vzpamatovávala sedm let. V rozhovoru si před časem postěžovala, že se k ní tehdy slavní kolegové i ostatní lidé obrátili zády. Zapomněli na ni a ona si musela své místo na výsluní zase vybojovat. Od finančních problémů ji prý tehdy zachránila smlouva s módním domem Dior.

Foto: Profimedia.cz

Sharon Stone si postěžovala na bezcitný a povrchní HollywoodFoto: Profimedia.cz

Petr Novotný

Českého baviče bylo dříve všude plno. Velice úspěšně moderoval nejrůznější zábavní pořady a estrády, jako byly Novoty, Dobroty apod. V roce 2013 se chystal k odletu do USA, ale na letišti zkolaboval. Ukázalo se, že šlo o velice těžkou mrtvici. Zotavování bylo složité a on už se nikdy nedostal do kondice jako před nemocí – bohužel mu největší problém dělá mluvení. Necelé dva roky po mozkové příhodě se sice opět objevil ve společnosti, ale jinak se večírkům a dalším veřejným akcím už spíš vyhýbá, považuje se totiž za komika ve výslužbě a raději se věnuje rodině a vnoučatům.

Foto: Profimedia.cz

S Petrem Novotným to nevypadalo vůbec dobře, navíc ho postihly další zdravotní potíže, takže už ke smutku fanoušků nepracujeFoto: Profimedia.cz

Demi Lovato

Velké štěstí, že je ještě mezi živými, má i americká zpěvačka. V dokumentu o svém životě se rozpovídala, jak se v roce 2018 předávkovala a měla takzvaně na kahánku. Podle svých slov dokonce měla tři mrtvice a infarkt k tomu, málem umřela a její mozek je trvale poškozený – třeba už nemůže řídit auto. Lékaři jí dávali jen pár minut života, ale zpěvačka se dostala z nejhoršího, konečně snad překonala závislost a je zpět!

Foto: Profimedia.cz

U Demi Lovato šlo o minuty, ale díky intenzivní lékařské péči přežila, nicméně se potýká s trvalými následkyFoto: Profimedia.cz

Alain Delon

Francouzskému elegánovi a idolu generací diváků zasáhla dvojnásobná mozková mrtvice do života v roce 2019. Strávil tři týdny na jednotce intenzivní péče a následně jeho syn prozradil, že se otcův stav zlepšuje. Co se týče práce, není sice herec už tak aktivní jako dřív, ale například veřejně vystoupil na podporu Ukrajiny ve válce proti Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Ani mrtvice nesebrala Alainu Delonovi úsměv z tvářeFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám