Hlavní obsah

Kdo maže, ten jede: Vaginální suchost ničí sexuální život. Jak na ni vyzrát?

Foto: Denis Ivanov43, Shutterstock.com

Foto: Denis Ivanov43, Shutterstock.com

Reklama

Některé věci mají jasné zákonitosti a platí to i pro milování. Aby bylo příjemné, musí být i vlhké. Suchá poševní sliznice totiž ničí nadějné vyhlídky na příjemné a uspokojivé erotické zážitky, proto si hlídejte menstruační cyklus i užívané léky! Co ještě hraje roli?

Článek

Jak se pozná vzrušení? Doprovází ho zvýšené svalové napětí, hluboké a rychlé dýchání, zvýšený krevní tlak a puls… Jedním z dalších znaků nastupující rozkoše je pochopitelně erekce a vlhká pochva, která si ovšem se svojí „hydratací“ někdy dává načas.

Mýtus okolo ženského klína

Sexuolog a gynekolog Zlatko Pastor ve své knize Tajemství ženské sexuality uvádí, že co se týče přirozeného zvlhčování poševní sliznice, je to jinak, než se zdá. V internetových encyklopediích a dalších pramenech se totiž mylně uvádí, že lubrikace je vyloženě závislá na žlázách ve vagině či na Bartholiniho žlázách. Ale není to pravda. V pochvě žádné žlázy nejsou a sekrece Bartholiniho žláz je minimální, asi tak dvě kapky tekutiny. Sice se na zvlhčování pochvy podílejí, ale za lubrikaci, která se dá popsat jako zmnožení tekutiny, může především bohaté prokrvení a dostatečné zásobování pohlavními hormony.

Proč vlhkost není automatická

Za běžných okolností dochází u mladých žen ke zvlhčení asi po 30 sekundách od počátku vzrušení. Na stěnách pochvy se objeví kapičky, které postupně splývají a vytvářejí hladký povrch: pak se hovoří o fenoménu pocení. Intenzita zvlhčení bývá různá a existují značné individuální rozdíly. Může se jednat o „orosení“ – slabý povlak, který během sexu zesiluje, až po velké množství tekutiny vytékající z pochvy.

Rozhodně však neplatí, že čím víc tekutiny, tím víc vzrušení. Tak to nefunguje! Jelikož ženy často prožívají neshody mezi duševním a fyzickým vzrušením, jejich tělo může na dráždění erotogenních zón reagovat pozitivně, zatímco hlava na erotiku není připravená. Nebo naopak. A s tím souvisí, zda vagina zvlhne, nebo ne. Roli hraje rozladění, vyrušení, špatná vzpomínka, bolest či užívané léky (např. antibiotika a antidepresiva)… Lubrikace se tak vlivem různých faktorů sníží a naruší.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Mezi pociťovaným vzrušením a mírou vlhkosti nemusí být tak přímý vztah, jak milenci často očekávajíFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Sex přes bolest? Ne, je rizikový

V pokročilejším věku za suchý klín může pokles hladin estrogenu, nicméně některé stavy, jako jsou kupříkladu porodní poranění, stres, kojení či užívání hormonální antikoncepce, mohou pochvu „vysušit“ i mladším ročníkům. Ve hře je také menstruační cyklus. Estrogen je ve vyšší míře produkován v období ovulace, takže v této fázi je sex kluzčí, aby se spermie snadněji dostaly k vajíčku. Před menstruací hladina hormonu klesá, proto toto období patří k sušším, což není radno podceňovat.

Kvůli nedostatečnému zvlhčení poševní sliznice během styku se kromě pocitu suchosti a pálení objevuje i bolestivý sex a na sliznici mohou vznikat drobné oděrky a praskliny, jež nahrávají infekci a zvyšují tak riziko dalších obtíží! Jedním z možných řešení je užívání lokálních krémů, které obsahují estrogen.

Kdo maže, ten jede!

Někteří lidé si myslí, že vaginální suchost a potřeba lubrikantu signalizují závažný problém, případně nedostatek vzrušení. Rozhodně to tak být nemusí! Lubrikant je naprosto normální pomocník, který věci dělá pohodlnější a příjemnější. Navíc se dá měnit podle ročního období (může hřát i chladit), nálady či vůně. Některé produkty mají dokonce vibrační efekt trvající až 30 minut!

Pokud zrovna vy máte potíže se zvlhčením poševní sliznice, nebo se vám subjektivně zdá, že tekutiny je málo, kromě mazadla preferujte dostatečně dlouhou předehru, která může zahrnovat ruční nebo orální stimulaci, dráždění prsou, hrátky s erotickými pomůckami, smyslnou masáž nebo cokoliv, co vás „zapne“ a učiní sex pohodlnějším. A na tom přece záleží. Milování není exaktní věda a každé tělo reaguje jinak. Skloubit jeho projevy s mozkovými pochody bývá komplikované, tudíž sláva všem milencům, kterým se to aspoň někdy podaří!

Reklama

Načítám