Hlavní obsah

Sexuální zabiják číslo jedna? Sůl!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než ochutnáte jídlo, už ho solíte? Pak se nedivte, že váš sexuální život nestojí za nic! Sůl totiž má vliv na to, jestli se v posteli radujete, nebo naopak trápíte. Co všechno sůl ovlivňuje a čím ji nahradit?

Článek

Chlorid sodný neboli kuchyňská sůl je bohatým zdrojem sodíku. Ten je sice zdravý, ale jen v určité míře. Jeho nadměrný příjem může vést k mnoha chronickým zdravotním potížím, včetně hypertenze a srdečních kolapsů. Nepřiměřená koketerie se solí také zvyšuje riziko vzniku cukrovky typu 2, jež je v současnosti jedním z nejzávažnějších onemocnění hromadného výskytu. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje denně maximálně pět gramů soli, tedy jednu kávovou lžičku. Kdo tuto hranici nerespektuje, měl by počítat s následky. Ty se mohou neblaze projevit i na jeho sexuálním životě.

Slabá erekce a sůl

Průměrný člověk dostane do svého těla za pouhý den něco kolem 13 gramů soli, což je víc než dvojnásobek avizovaného množství. Problém je, že k dosažení a udržení erekce potřebuje penis správný průtok krve. Bez ní se vy i partner můžete snažit až do bezvědomí, ale stejně se ten holomek v kalhotách nepostaví.

Celé to funguje tak, že větší než malé množství sodíku v jídle způsobuje zanášení a kornatění tepen a jejich nepropustnost. Slabé prokrvení se pak odráží na síle erekce. Slanina a špekáčky? Zapomeňte! A taky už konečně vyhoďte populární grilovací směsi koření ze supermarketu, ve kterých sůl hraje hlavní roli.

Až vás počasí vyžene ven na terasu a zahradu, radši použijte k dochucování jídel čerstvé bylinky, česnek, cibuli či třeba limetkovou šťávu. Další tipy, jak nahradit sůl.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Problém s erekcí? Zkuste vysadit sůlFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Bolest vaginy při sexu a sůl

Ale není to jen problém mužů. Nízký průtok krve do pánve totiž sabotuje i ženské sexuální prožitky. Snižuje se intenzita vzrušení i citlivost pohlavních orgánů, vyvrcholení přichází jen sporadicky, a navíc se nadměrný příjem sodíku podepisuje i pod vaginální suchost, tedy nepohodlí, nebo dokonce bolest při sexu.

Nadměrné solení zároveň způsobuje bolesti hlavy, podrážděnost, únavu a poruchy spánku. Nic z toho se s chutí na sex a bouřlivými orgasmy skutečně neslučuje.

Jezte potraviny plné draslíku

Jak se zbytečnému solení vyhnout? Odstraňte ze stolu solničku a častěji podávejte potraviny, které obsahují draslík. Ten totiž vysoký krevní tlak naopak snižuje. Najdete ho v ovoci (jablka, hroznové víno, pomeranče, datle), zelenině (kapusta, brambory, rajčata či květák), obilných klíčcích nebo luštěninách (fazole, čočka).

Pro svůj milostný život uděláte nejlépe, když zároveň začnete pravidelně cvičit. Pro osoby s hypertenzí je vhodný aerobní trénink, tedy vytrvalostní sport, a to ideálně třikrát týdně po dobu 30 až 60 minut. Cvičení podpoří práci oběhového systému, poskytne zásoby krve svalové hmotě a zároveň krev nahrne i do oblasti pohlavních orgánů. A také pijte dostatek čisté vody. Sůl totiž odvodňuje a dehydratace erekci ani přirozené lubrikaci pochvy neprospívá.

V případě, že vám v rozletu brání suchá poušť v klíně či raněný ptáček neschopný dostatečné erekce, věnujte se mazlení a jiným nekoitálním aktivitám. Sexu jako takového se ale určitě nevzdávejte, ať se s partnerem neodcizíte. Mohlo by být těžké na aktivní milostný život navázat.

Reklama

Načítám