Hlavní obsah

Slzy po milování: 4 důvody, proč se to děje

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samozřejmě je důležité, s kým se zrovna milujete. Od toho se odvíjí, jak se cítíte a co prožíváte. Je to radost a uspokojení? Pak máte štěstí. Po mazlení se někdo z vás dvou rozbrečí? Neodvracejte zrak a zachovejte se správně!

Článek

Lidé po sexu dělají různé věci. Dost často se dokonce začnou i smát. Už se vám to stalo? Pak věřte, že se nejedná o nic zvláštního. To jen u vás nebo u milence došlo po vyvrcholení k uvolnění stresu, napětí i emocí. Podle britské sexpertky Tracey Cox byste to tedy měli brát za přirozenou věc.

Ale co když smích vystřídá pláč? Máte si připadat hloupě? Věřte nebo ne, ale existuje hned několik důvodů, proč se po orgasmu dostavují slzy.

Pláč a sex? Docela normální věc

Australští výzkumníci z Technologické univerzity v Queenslandu, kteří v rámci anonymní on-line ankety vyzpovídali 1 208 pánů, odhalili, že se s pláčem po sexu někdy v životě setkalo 41 procent z nich. A u žen je to podle jiných výzkumů 32 až 46 procent. Vědci však podotýkají, že samotný orgasmus není podmínkou: pláč se může dostavit kdykoli během tělesného sblížení a nezáleží přitom na pohlaví ani na sexuální orientaci. Co za tím může být?

1. Hormonální bouře

Klinicky vzato, pláč po sexu je znám jako postkoitální dysforie. Projevuje se smutkem, podrážděností, pocity úzkosti a melancholií. Podle vědců to s partnerem nijak nesouvisí, zřejmě se jedná o vyrovnávání hormonální hladiny. Pravda je taková, že při euforii hladiny hormonů prudce stoupají, po akci zase klesají. Jen co se tělo trochu srovná po přívalu serotoninu, oxytocinu a dopaminu, začne produkovat prolaktin.

A jakmile se jeho množství zvýší, dostavují se bolesti hlavy, únava, deprese a plačtivost. Však se také v angličtině pro slzavé období po sexu objevilo trefné označení „crygasmus“ (cry je anglicky pláč). Stav je to obvykle krátkodobý, většinou stačí objetí a utišení od partnera, a setkat se s ním mohou jak ženy, tak i muži.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Pláč po sexu s partnerem většinou nijak nesouvisí, jedná se o působení hormonůFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

2. Bolest a fyzický problém

Za pláčem může být také bolest. Dohnat k slzám může i bolestivý pohlavní styk neboli dyspareunie, která se projevuje diskomfortem během sexu nebo po něm v důsledku předchozích traumat, nedostatečné lubrikace či podráždění genitálií třeba při sexu v bazénu. Taková fyzická bolest se dá léčit, proto si domluvte schůzku s lékařem.

3. Libé i nelibé pocity

Slzení je obecně vnímáno jako reakce na něco negativního. Proto si někteří milenci mohou myslet, že příčinou pláče jsou oni, a je nutné je uklidnit. Řada emocí, které se s chováním po sexu pojí, však nemusí být špatná. Slzy symbolizují také štěstí a uvolnění sexuální energie. Pakliže vy či milenec pláčete, je vám to nepříjemné a nevíte, proč se vám to děje, přichází čas na pár otázek. Máte ve vztahu nějaké potíže? Co a kdy skutečně prožíváte? Prozkoumejte pocity, hledejte skutečnou příčinu, promluvte si a zapracujte na nápravě. Vašemu sexuálnímu životu to jedině prospěje. Třeba přijdete na to, že se za úzkostí skrývá staré trauma. Hlavně ale nestrkejte hlavu do písku.

4. Pláč z vypočítavosti

A co se stane, když partnerka přijde na nápad rozplakat se čistě z vypočítavosti, aby během intimní chvilky něčeho dosáhla? Chemické složení slz má sice antibakteriální účinky, ale jako nástroj manipulace je nefunkční. Izraelští neurobiologové z Weizmannova institutu věd došli k zajímavému zjištění. Ženské slzy neovlivňují mužský soucit, ba naopak. U samců snižují hladinu hormonu testosteronu, brzdí tak sexuální vzrušení a odrazují od fyzického i emočního kontaktu. Čekali byste to?

Reklama

Načítám