Hlavní obsah
3,5
(15)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V předvečer Štědrého dne už nikdo nemá čas ani prostor vymýšlet něco komplikovaného. Právě proto je tu tip na rychlý originální dezert, který se hodí nejen na Vánoce. Děti zmrzlinu milují, návštěvy (včetně nečekaných) ocení vaši připravenost a originalitu a hotovo je opravdu během chvilky.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 8 ks sušenky
  • 4 kopečky zmrzliny
  • 2 lžíce barevného cukrářského zdobení
Článek

Postup

01.

Základem zmrzlinových sendvičů jsou sušenky. Použijte kupované nebo doma dělané, záleží jen na vás. Pokud se rozhodnete pro domácí, připravte si třeba máslové skořicové sušenky, zdravé ovesné sušenky nebo křehké perníkové sušenky.

Tip: Máte po ruce nějaké barevné cukrové zdobení? Nebojte se toho a přidejte ho ještě před pečením jako v receptu na rychlé máslové sušenky.

02.

Druhý zásadní krok výběru je zmrzlina. Použijte raději smetanovou než sorbet, protože taje o dost pomaleji. Vybranou zmrzlinu vyndejte z mrazáku a nechte ji chvilku odstát, aby z ní šly snadno tvarovat kopečky.

Tip: Jestli chcete hosty překvapit zmrzlinou a máte dvě hodiny času na zmrazení, pak můžete udělat také rychlou lámanou jogurtovou zmrzlinu. Je (skoro) bez cukru a k sendvičům se skvěle hodí jako doplněk!

03.

Zatímco zmrzlina povoluje, připravte si posypky: barevné cukrové se hodí na tmavou zmrzlinu, čokoládové nebo strouhaná čokoláda zase spíš na světlé druhy. Použít můžete i nadrcené drobky ze sušenek či rozbitého cukroví, plátky mandlí nebo najemno nasekané ořechy – skvěle vypadají třeba pistácie.

04.

Na jednu sušenku naložte kopeček zmrzliny, přiklopte druhou sušenkou a pořádně přimáčkněte. Hotový sendvič pak z boku obalte v připraveném zdobení. Můžete podávat!

Skvělé a rychlé jsou i vrstvené dezerty do skleničky, ve kterých kromě sušenek můžete zužitkovat i zbytky cukroví, polev, zdobení, kolekcí a nasekaných ořechů. Co takhle ovocné trifle s vanilkovým krémem a perníčky? Výborný a rychlý je i krupicový pudink, do něhož užijete i kompotované či mrazené ovoce. A jestli chcete použít zmrzlinu, ohromte hosty i rodinu a podávejte bleskový banana split do skleničky nebo do misky. 

Reklama

Načítám