Hlavní obsah
3,8
(17)
Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Máte rádi recepty, v nichž je jedna surovina trochu netradiční, ale výslednému pokrmu dodá správný šmrnc? Přesně takový je díky salku tento velikonoční beránek.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 beránka
Těsto
  • 6 ks vejce
  • 1 ks másla
  • 1 plechovka salka
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 sáčku bio kypřícího prášku do pečiva
  • 80 g sekaných ořechů
  • 1 špetka soli
Na posypání
  • 1 lžíce cukru moučka
Na formu
  • 20 g tuku
  • 2 lžíce mouky na vysypání
Článek

Beránek je velikonoční klasika, ale i ta se dá ještě vylepšit. Zkuste tento recept, kde je cukr nahrazen salkem, a věřte, že ho nebudete péct naposledy.

Postup

01.

Důkladně vymažte a vysypte formu. Troubu předehřejte na 170 °C. Žloutky nejprve oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte změklé máslo a vyšlehejte, aby se vše spojilo.

02.

Do mouky přimíchejte kypřicí prášek a nasekané ořechy. Do směsi másla a žloutků přidejte plechovku Salka tradiční, mléko a suchou směs ingrediencí. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh. Těsto nalijte do připravené formy na beránka a pečte 45–50 minut.

03.

Špejlí zkontrolujte, jestli je beránek dostatečně propečený. Nechte ho vychladnout ve formě alespoň 3 minuty, aby se těsto od formy lehce odlepilo a beránek vám šel dobře vyklopit. Nakonec ho můžete poprášit moučkovým cukrem.

Načítám