Hlavní obsah

Domácí, nebo kupované? Spočítali jsme, na kolik vás vyjdou přílohy, majonéza či pečivo

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když chcete opravdu ušetřit, pak to lze i na jídle. Stačí se zamyslet nad cenou polotovarů a hotových pokrmů. Mnohdy je doma vyrobíte za zlomek ceny, a ještě víte, že v nich nejsou žádná éčka.

Článek

Jistě je lákavé kupovat hotové pokrmy, jídlo v prášku anebo polotovary, ale ne vždy to je výhodné jak pro vaši peněženku, tak pro vaše zdraví – obsahují totiž mnohdy zbytečná éčka. Co se vyplatí kupovat a co radši nechat v obchodě? Spočítali jsme, která verze vyjde levněji, a do výsledné sumy započítali i ceny energií, tedy brali jsme ohled i na to, kolik korun byste tzv. provařili.

1. Bramborové knedlíky

Hotový bramborový knedlík o hmotnosti 400 g koupíte kolem za 40 Kč. Když se podíváte na složení, najdete v něm ale emulgátor, stabilizátor, konzervant… Prostě složky, o které až tak nestojíte. Naprosto stejné je to i se složením bramborového těsta v prášku – 400 g koupíte od 42 do 55 Kč, ale obsahuje podobné množství a složení éček.

Pokud chcete hotový knedlík složením odpovídající tomu domácímu, tedy ručně vyráběný a bez jakýchkoli barviv a konzervantů, vyjde vás zhruba od 65 Kč do 90 Kč za 500 g. Domácí knedlík, tedy z brambor, dětské krupičky, vajíčka, lžičky solamylu a soli vyjde i s vařením v té samé hmotnosti asi na 30 Kč. Domácí se tedy rozhodně vyplatí!

Foto: Viktor1, Shutterstock.com

Bramborový knedlík je výhodnější udělat domaFoto: Viktor1, Shutterstock.com

2. Špecle

Skvělou přílohou mohou být i špecle. Jsou opět dobrým příkladem toho, jak zbytečně neutrácet. Doma jich vyrobíte z 500 g polohrubé mouky, 2 vajec, 250 ml vody a lžičky soli 980 gramů a za suroviny a energie při vaření dáte do 30 Kč. V obchodě vás půl kilogramu těch sušených vyjde bezmála na 60 Kč, připočíst musíte náklady na jejich uvaření.

3. Tortilly

Jestli je něco, co byste se měli naučit dělat doma, pak to jsou tortilly. Pokud jste už přišli na to, jak skvělá a rychlá jídla z nich jde připravit, pak vyzkoušejte recept na domácí tortilly naší kuchařské redaktorky Anity. Vyjdou do třiceti korun za kilo, kdežto ty kupované budete velmi těžko shánět pod sto korun za kilo, ale není výjimkou, že vyjdou i kolem 250 Kč za kilo.

4. Palačinky

Palačinky jsou pokrm, který by měl zvládnout i začátečník – mléko, mouku a vejce s trochou soli a někdy i trochou oleje umí smíchat každý.

A právě to je ideální těsto na palačinky. Pro dvě osoby vás suroviny, tedy asi 250 g, vyjdou na maximálně 15 korun. Kdybyste si ale chtěli těsto udělat z prášku, už vás to vyjde kolem 40 Kč. K oběma je potřeba přičíst stejné náklady na energie při přípravě.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Proč dělat palačinky z prášku, když domácí jsou stejně rychlé a levnějšíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Rohlíky

Ceny pekařských výrobků jdou strmě nahoru a péci si doma své rohlíky vypadá jako stále lepší nápad. A počkejte, až ty domácí ochutnáte! Jejich výroba není složitá – recept na pivní rohlíky.

Suroviny na 12 kousků vyjdou i s náklady na pečení do 35 Kč. Takto dobré rohlíky – většinou s označením staročeské, selské nebo tradiční - už se prodávají v ceně kolem 7, ale klidně i přes 10 Kč. Takže 12 rohlíků by vás vyšlo i na trojnásobek. Velmi podobné je to i u toustového chleba nebo třeba podmáslového chleba.

6. Majonéza

Když jsme u zdražování, možná by vás mohla zaskočit cenovka u majonézy. Mohla by vás motivovat k tomu, že si ji raději vyrobíte. A neudělali byste chybu – je to snadné a v nákladech se dostanete stěží na půlku toho, co chtějí v obchodě, a budete ji mít čerstvou. Náklady na 400 ml domácí majonézy se vejdou do s přehledem do 50 Kč, tradiční výrobce ji prodává skoro za sto korun.

Domácí, nebo kupované?

Výsledek výpočtů je víc než jasný - vařit a péct doma se rozhodně vyplatí. Ušetříte, dohlédnete si na složení, a ještě budete mít jídlo vždy čerstvé! Abyste do nákladů mohli započíst i spotřebované energie, nabízíme vám jejich výpočty.

Reklama

Načítám