Hlavní obsah

Lesbická láska mezi sestrami i úkryt pro svědkyni vraždy: nejlepší filmy o jeptiškách

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O životě za zdmi kláštera toho většina lidí moc neví. Filmoví tvůrci se toto zajímavé a trochu tajemné téma snaží divákům přiblížit prostřednictvím děl rozmanitých žánrů – od šílených komedií až po silná sociální dramata. Máte rádi snímky o řádových sestrách?

Článek

Žena, která zasvětí život Bohu, může být dnes pro mnohé lidi fascinující úkaz, a rádi si proto zajdou do kina pro trochu poučení. Život řádových sester více či méně věrně zachycují mnohá filmová díla – dramatická, komediální i erotická. Mezi českými vyčnívá Zánik samoty Berhof (1983), kde jeptišku v nezvyklé roli skvěle ztvárnila Jana Brejchová (82). Znáte další slavné snímky o řádových sestrách?

Anežka boží (1985)

Toto mysteriózní drama režiséra Normana Jewisona (95) získalo tři oscarové nominace. Odehrává se v montrealském klášteře, kde zaostalá jeptiška Agnes v podání Meg Tilly (62) porodí dítě, ovšem nepamatuje si početí a už vůbec netuší, kdo je otec. Posoudit její stav přijíždí soudní psychiatrička, respektive její filmová představitelka Jane Fonda (84). Jindy pragmatická odbornice ovšem záhy sama neví, jestli vyšetřuje zločin, nebo zázrak.

Foto: Profimedia.cz

Jane Fonda se snaží přijít na kloub záhadnému těhotenství řádové sestry v podání Meg Tilly – ta byla za svůj výkon nominovaná na OscaraFoto: Profimedia.cz

Sestra v akci (1992)

V této komedii excelovala Whoopi Goldberg (66) v roli barové zpěvačky Deloris, která se mezi řádovými sestrami ukryje jako hlavní svědkyně vraždy. A protože do konzervativního prostředí vůbec nezapadá, postará se o řadu trapných a šílených situací. Zúročí ale svůj pěvecký talent a místní sbor pozvedne na novou úroveň. Na snímek navázal druhý díl Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu (1993) a údajně se po letech chystá i trojka, v níž by Whoopi Goldberg neměla chybět.

Foto: Profimedia.cz

Jako řádová sestra rozvířila Whoopi Goldberg stojaté klášterní vodyFoto: Profimedia.cz

Pochyby (2008)

Dramatický snímek nechá diváky nahlédnout do prostředí církevní školy v roce 1964. Velmi přísně ji řídí řádová sestra v podání Meryl Streep (73). Upjatá ředitelka se dostává do sporu s knězem v podání skvělého Philipa Seymoura Hoffmana (✝46), který se snaží přísné pořádky trochu uvolnit. Jedná se o nadčasové drama o svědomí a hledání pravdy. Snímek byl nominován na pět Oscarů, ani jednu sošku nakonec nezískal.

Foto: Profimedia.cz

Pléd, který ve filmu nosí, si Meryl Streep upletla samaFoto: Profimedia.cz

Nevinné (2016)

Děj dramatu, který vznikl ve spolupráci Francie a Polska, se odehrává v polském benediktinském klášteře v prosinci 1945 a byl inspirovaný skutečnými událostmi, konkrétně zkušenostmi francouzské lékařky Madeleine Pauliac (✝33). Mladá jeptiška vyhledá francouzskou medičku a poprosí ji, aby poskytla zdravotní péči v jejím klášteře, kde jsou po znásilnění ruskými vojáky řádové sestry těhotné a nakažené pohlavními chorobami. Zvítězí trauma, nebo naděje?

Foto: Profimedia.cz

Stážistku Červeného kříže Mathildu si zahrála francouzská herečka Lou de Laâge (32)Foto: Profimedia.cz

Benedetta (2021)

Uvedení francouzsko-nizozemsko-belgického dramatického snímku na filmovém festivalu v Cannes vyvolalo bouřlivé reakce – jeho děj je značně erotický a v Rusku byl dokonce zakázán. Režisér Paul Verhoeven (83), tvůrce slavného Základního instinktu (1992), natočil melodrama podle skutečných událostí, ke kterým došlo v Itálii v 17. století. Zpracovává téma lesbických vztahů mezi řádovými sestrami a také církevní intriky. A nechybí ani scéna, kdy se hrdinky uspokojují soškou Panny Marie.

Foto: Profimedia.cz

O pikantní scény mezi hlavními postavami není v Benedettě nouze. Vlevo je Daphne Patakia (30) jako Bartolomea a vpravo Virginie Efira (45) v roli BenedettyFoto: Profimedia.cz

Zázrak (2021)

Depresivní rumunské drama, na kterém spolupracovalo i Česko a Lotyšsko, se rozděluje do dvou linek. První dějová linie sleduje mladou jeptišku, která putuje městem a něco či někoho hledá a při návratu do kláštera ji potká nečekaná dramatická událost. Hlavní postavou druhé části je policista, který její případ vyšetřuje. Diváci jsou zpočátku trochu zmatení a nechápou, co se děje, postupně ale získávají jednotlivé dílky skládačky. A na konci je možná čeká zázrak.

Foto: ©Film Movement/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Co si mladičká jeptiška hraná Ioanou Bugarin (26) potřebovala ve městě zařídit? To bude pro diváky velké překvapeníFoto: ©Film Movement/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Slavní herci, nejlepší série i historky z natáčení... Máte rádi filmy a seriály? Přečtěte si o nich víc!

Související témata:

Načítám