Hlavní obsah

Pět způsobů, jak působit mladším dojmem. Hodně pijte, narovnejte záda a usmějte se!

Foto: Martin Lauge Villadsen, Shutterstock.com

Foto: Martin Lauge Villadsen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastavit čas neumí nikdo, přesto byste mnohým lidem hádali výrazně méně, než ukazuje jejich rodný list. Jak to jen dělají, že působí tak mladistvě? Možná znají těchto pět tipů, které doporučují i odborníci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Můžete mít štěstí na dobré geny, ovšem rychlost a celý proces stárnutí do velké míry ovlivňuje váš životní styl, způsob, jakým hledíte na svět, i to, jak se o sebe pečujete. Některé věci nejsou až tak důležité, jiné jsou ale zcela podstatné. A na ně je potřeba se zaměřit. Co je tedy pro udržení mladistvého vzhledu nejdůležitější?

1. Chraňte svou pleť před sluncem

Světlá, hladká pleť je znakem mládí, naopak ta tmavá, vrásčitá s nejrůznějšími kožními výrůstky a pigmentovými skvrnami symbolizuje stáří. Tak to prostě je. A sluneční záření má na naši pleť zcela zásadní vliv, nejde jen o nebezpečí vzniku rakoviny kůže, ale právě i o její vzhled. „Nejlepší prevencí předčasného stárnutí pleti, vzniku vrásek a pigmentových skvrn je důsledné používání přípravků s vysokým UV filtrem. A to nejen v létě, ale ideálně po celý rok,“ vysvětluje dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic. Zapomínat byste neměly ani na hřbety rukou, které jsou vystavené slunci stejně jako obličej a stárnou ještě rychleji.

2. Pečujte o sebe

Správnou péčí si dokážete ubrat z tváře i několik let. Cílem má být svěží, dobře hydratovaná pleť. Používejte pravidelně jemnou exfoliaci, které tvář zbaví našedlého nádechu. Tón a texturu pleti výrazně zlepšují krémy a séra s kolagenem a řídit se můžete i výsledky studie, která prokázala, že séra s vitaminem C, aplikovaná po dobu tří týdnů, viditelně vyhlazují pleť a zmírňují jemné vrásky na obličeji i krku.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Jíst se musí, ale pokud si chcete zachovat mladistvý vzhled, přemýšlejte, co tělo opravdu potřebuje a čím jej naopak zbytečně zatěžujeteFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

3. Jezte správně a nekuřte

Mládí rovná se vitalita, a pokud si ji chcete udržet co nejdéle, je potřeba zrevidovat svůj jídelníček. „Dobře poskládaná strava musí obsahovat dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin, masa, ryb, vajec i mléčných výroků,“ říká výživová poradkyně Monika Bartolomějová z Nutričního institutu. Velmi důležitou roli také hraje správná hydratace, nejlépe v podobě čisté vody a nedoslazovaných nápojů. „Doporučuji také omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a škodlivých látek, jako je alkohol a tabákové výrobky,“ doplňuje Bartolomějová.

4. Udržujte se fit

„Správné držení těla nás dělá vyšší, štíhlejší a mladší,“ říká ortoped a chirurg Gbolahan Okubadejo. Proto bychom se měli snažit o vědomě vzpřímené držení těla. Hodně nápomocná je jóga, každému, kdo se denně hrbí nad počítačem či choulí na gauči u televize, velmi prospěje. „Důležitý je také silový trénink, který zabraňuje ochabování svalů a snižujícímu se množství svalové hmoty, jež má pro nás nesmírně důležitý význam,“ vysvětluje trenérka Kamila Gräf z fitness clubů Form Factory.

Aktivní svalová hmota zrychluje metabolismus, což nám může pomoci při hubnutí a udržování zdravé hmotnosti. „A v neposlední řadě má cvičení blahodárný vliv na naše duševní zdraví,“ doplňuje Gräf.

5. Naučte se odpočívat

Nejde jen o dostatečný spánek, který je také velmi důležitý, ale o celkový životní styl. „Dostatek odpočinku a relaxace, efektivní odbourání stresu, přiměřená pohybová aktivita ideálně venku na čerstvém vzduchu jsou základem správné psychohygieny,“ říká Monika Bartolomějová. Pro udržení mladistvého vzhledu je také důležité se zbytečně nepřetěžovat, snažit se udržet si optimistický pohled na svět a neobklopovat se škarohlídy.

„Lidé, kteří se více usmívají, působí mladší,“ upozorňuje na svém blogu psycholožka Sanam Hafeez.„Když jste šťastní, vaše tvář se rozjasní a zkrásní, což je automaticky spojeno s mládím. Na rozdíl od rozzlobené tváře, které působí mrzutě a staře,“ vysvětlujte Hafeez.

Načítám