Hlavní obsah

Proč měla Helena Růžičková pod polštářem kaštany? Mají magickou i léčivou moc. Jen je nesmíte jíst!

Foto: Sunvic, Shutterstock.com

Foto: Sunvic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč byste si měli dát pod polštář a do kapes kaštany? Prý mají magickou moc: dodají pozitivní energii a odplaví napětí a stres! Navíc mají prokázané zdravotní účinky na cévy. A také z nich můžete vyrobit kouzelné dekorace.

Článek

Kaštanů je v tomto ročním období všude hromada a sbírá je jen málokdo. Snad jen ti, kdo si z nich chtějí s dětmi něco vyrobit nebo kaštany používají při výrobě dekorací. Proč byste se na ně ale měli vypravit a proč si je pak dát do kapsy a pod polštář?

Kaštan je jírovec maďal

Strom, kterému všichni říkají kaštan, je správně jírovec maďal. Někdy se mu říká i kaštan koňský – prý proto, že plody připomínají oko koně nebo že jeho semena používali Turci jako lék pro posílení koní.

I když se k nám dostal až v 18. století, rychle se rozšířil a najdete ho nejen v parcích a alejích, ale i jako dominantu náměstí nebo návsí, často je součástí zámeckých zahrad. Jde o obrovský strom, který dorůstá až 30 metrů výšky a jeho kmen může mít obvod až dva metry. Během května a června krásně kvete a na podzim na něm dozrávají plody: ostnité tobolky s jedním velkým semenem – kaštanem.

Kaštany z jírovce nejezte!

Kaštany z jírovce jsou sice hojně využívány při výrobě různých mastí a gelů, ale nikdy byste je neměli konzumovat, a to v žádné formě! I kdyby šlo o tinkturu nebo odvar, vždy ho aplikujte jen potíráním, při masáži nebo zábalu, ale ne vnitřně. Mohli byste si přivodit nevolnosti, křeče a poškození jater a ledvin.

Jedlé kaštany

Na rozdíl od plodů jírovce, které jsou nejedlé, patří plody kaštanovníku jedlého (setého) k oblíbeným pochutinám a i další části stromu lze užívat vnitřně. „Jsou nejen chutné, ale mají schopnost detoxikovat játra. Tekutý extrakt nebo tinkturu z listů lze používat jak při bronchitidě, tak i astmatu. Rovněž kaštanová mouka je dobrým lékem při chorobách spojených s průjmy. Zlepšuje činnost lymfatického ústrojí,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. Dá se z nich udělat i kaštanový džem (krém).

Foto: Michaela Jurasova, Shutterstock.com

Plody jírovce maďalu nejsou jedlé, ale dají se využít nejen k tvorbě krásných podzimních dekorací, ale také k výrobě mastí a obkladů. Ale vždy jen k vnějšímu užití!Foto: Michaela Jurasova, Shutterstock.com

Zdravotní účinky kaštanů

Kaštan je známý z lidového léčitelství a počítá se mezi léčivé rostliny, které čistí cévy. Obsahuje aescin a další flavonoidy a má moderní vědou potvrzenou schopnost zvýšit odolnost žilních stěn. Kaštany jsou také protizánětlivé a pomohou se vstřebáváním otoků.

Proto se i dnes používají do přípravků, které pomáhají při žilní nedostatečnosti a křečových žilách a také na hemoroidy. Uleví při pocitu těžkých nohou nebo při křečích v lýtkách, ale i proti bolestem kloubů nebo na rychlejší vstřebání otoků a modřin. Látky, které kaštan obsahuje, se hodí také do tonika, jež pomůže vypnout pleť.

Magická moc kaštanů

Kaštany jsou už odpradávna spojovány se schopností pohlcovat negativní energii, a to jak z vašeho těla, tak i z prostoru, kam je umístíte. Lidé si je tedy dávali nejen do kapes, ale i pod polštář nebo postel, hlavně v případě, že se báli geopatogenních zón.

Na to, že kaštany dodávají pozitivní a sbírají negativní energii, prý věřila i oblíbená herečka Helena Růžičková, která se zabývala přírodním léčitelstvím. Radila nasbírat si tolik kaštanů, kolik je vám let plus jeden navíc, dát je do plátěného sáčku, vložit pod polštář a spát na něm do prvního jarního dne. Ale pozor: sáček nikomu nepůjčujte a nenechejte na něm spát nikoho jiného!

Kaštan proti stresu i pro sebevědomí

Jdete na pohovor, třídní schůzku nebo na jiné setkání, z něhož jste nervózní? Dejte si jeden nebo dva kaštany do kapsy a hrajte si s nimi. Jejich hladký tvar a povrch jsou uklidňující samy o sobě, navíc vás prý zbaví nervozity a dodají sebevědomí. Kaštan by u sebe prý měly nosit všechny ženy, které se snaží otěhotnět.

Mnout kaštan v ruce je také považováno za dobrý způsob, jak se zbavit stresu, a podle starých herbářů i pouhé válení v dlani zjemňuje a zvláčňuje kůži. Prý také stačí kaštan přiložit na místo, které vás bolí, a bolest ustoupí.

„Kaštan je takový stromový psychiatr, už jen pobyt pod ním uklidňuje, zmírní napětí, obavy a strach. Kaštan doslova revitalizuje nemocnou duši a pomáhá najít ztracené sebevědomí a jistotu,“ říká kartářka a autorka článků o magii Michaela Kudláčková.

Načítám