Hlavní obsah

Žádné kafe na lačno, nehltat a chytře volit večeři. Co (ne)dělat, abyste neškodili svému trávení

Foto: VadosLoginov, Shutterstock.com

Foto: VadosLoginov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývá vám často po jídle zle, cítíte v břiše křeče, žaludek vás tíží a je vám skoro na zvracení? Hlídejte si, kdy a co jíte, nevědomky možná zažívání přetěžujete a dráždíte tak nejen trávicí soustavu, ale škodíte celému organismu.

Článek

Špatné načasování nebo nevhodné složení jídla se nepodepisuje jen na energii nebo postavě, ale představuje také zátěž pro trávení. A nejen pro něj. „Jakákoliv dlouhodobá nevyrovnanost ve stravovacím režimu s sebou přináší riziko civilizačních onemocnění,“ upozorňuje Eva Kociánová, lékařka z I. interní kliniky FN Olomouc.

Trvale nevhodný způsob stravování způsobuje nejen zažívací obtíže a tloustnutí, ale může zvýšit riziko cukrovky 2. druhého typu, obezity a nemocí srdce a cévCo všechno poškozuje trávení?

1. Hltání velkých soust

Když do sebe jídlo naházíte, sotva ho rozkoušete a rychle běžíte za prací či zábavou, může vám být pěkně těžko. Trávení začíná už v ústech kousáním a promísením jídla se slinami. Jestliže to nevyužijete a rychle spolykáte velká sousta, necháváte všechnu práci na žaludku. Hrozí pak nevolnost i křeče a navíc chabé využití živin. Je-li pokrm (či nápoj) ještě k tomu horký, můžete si poškodit sliznice a zvýšit tak riziko rakoviny jícnu.

2. Spěch a jídlo za pochodu

Jíte za chůze a u jídla moc neposedíte? Dělejte to jen výjimečně. „Stresový hormon kortizol působí na žaludeční kyselinu, stimuluje její produkci a vede k překyselení žaludku,” prozrazuje celostní lékař Bohumil Ždichynec. V pohybu se navíc na jídlo nesoustředíte, polykáte velká sousta, sníte toho víc, než vám dojde, že už jste sytí, a pak není divu, že vás jídlo v žaludku pořádně tlačí a pálí vás žáha. A navíc to vede k tloustnutí.

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Velká sousta a rychlé polykání, jen aby se žaludek zaplnil... Jestli takhle jíte často, stresujete žaludek a pravděpodobně konzumujete mnohem větší porce, než vaše tělo potřebujeFoto: Martin Novak, Shutterstock.com

3. Dráždivé potraviny nalačno

Trápí-li vás bolavý žaludek již od rána, možná je chyba v tom, co snídáte. Některé potraviny a nápoje jsou nalačno hodně dráždivé. Z ovoce například citrusy, ublížit tak může ovocný salát, pomerančový fresh i populární voda či káva s citronem. Agresivní jsou i výrazně kořeněná jídla a také syrová cibule a česnek.

Žaludku ani celému organismu nesvědčí po ránu ani příliš studené pokrmy, třeba jogurt přímo z ledničky. Žaludeční křeče a pálení žáhy na celé dopoledne může vyvolat také kofein: proto raději nepijte kávu nalačno a vynechejte i energy drinky.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Jogurt je výtečná potravina, ale nalačno si ho nedávejte studený přímo z ledničky, zrovna tak nepijte ledovou vodu, můžete dostat křečeFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

4. Příliš mnoho živin

Bílkoviny, tuky i sacharidy jsou pro organismus zásadní, ale ne v jakémkoliv množství. Ne nadarmo se říká, že jídelníček má být vyvážený. Příliš mnoho bílkovin zatěžuje ledviny, tlak kladou i na žaludek. Ten nedokáže větší objem bílkovin rychle zpracovat, což může vyvolat zácpu, nafouklé břicho a plynatost. Pozor by si na to měli dát zejména ti, kdo budují svalstvo nebo hubnou a pomáhají si u toho nadměrným příjmem bílkovin.

I sacharidy potřebují zdravou míru, opatrní buďte zejména v případě jednoduchých cukrů. Například cukry z ovoce ve střevech kvasí, což může vést k průjmu a nadýmání. A když je jednoduchých sacharidů dlouhodobě moc, roste riziko nebezpečné steatózy (= ztučnění jater) anebo metabolického syndromu.

Více tuků, než by bylo zdrávo, může zase způsobit pálení žáhy, pocit plnosti, křeče a změnu struktury stolice. A přibírání.

5. Cvičení s plným žaludkem

Cvičení po jídle není dobrý nápad, protože organismus nezvládne zároveň dodávat energii svalům a orgánům, které zatěžujete pohybem, i těm, které mají za úkol strávit potravu. Zažívání bude muset počkat, a vám bude těžko, může vás trápit reflux, křeče v břiše a pocit na zvracení. Navíc fyzickou aktivitou po jídle riskujete vážnou alergickou reakci!

6. Těžké jídlo na noc

„Abyste si zajistili ničím nerušený spánek a efektivní regeneraci organismu, večeře by měla být lehká a plná živin, které se uvolňují postupně. Poslední jídlo dne byste si měli dopřát 1,5 až 2 hodiny před spánkem,“ vysvětluje Susan Bowerman, výživová expertka společnosti Herbalife. Objemné nebo příliš tučné jídlo na noc nutí žaludek pracovat a nedovolí mu oddech. Kořeněné pokrmy zas zvýší produkci žaludečních šťáv a může vás v noci trápit reflux a říhání a problémy se klidně protáhnou až do dalšího dne.

Načítám