Hlavní obsah

Svalová horečka je reakce na přílišnou fyzickou zátěž. Jak dlouho trvá a jak se dá urychlit hojení

Foto: CHAjAMP, Shutterstock.com

Foto: CHAjAMP, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svalová horečka je stav, který většinou následuje po velmi intenzivním fyzickém výkonu. Tělo tak dává najevo, že jste mu naložili víc, než na co bylo zvyklé nebo připravené. Není to život ohrožující stav, ale je nepříjemný a může trvat i několik dní.

Článek

Svalová horečka může postihnout nejen ty, kdo pohybu moc nedají a pak jednoho dne vyrazí na dlouhý a náročný výšlap nebo sednou na kolo a ujedou najednou příliš dlouhou trasu. Občas překvapí i trénované sportovce, když začnou vykonávat pohyb, na který tělo není zvyklé, a zapojí přitom svaly, jež jindy zahálejí. I když to není nebezpečné, neměli byste potíže podceňovat ani se snažit je ignorovat a pokračovat v náročné činnosti i přes bolest.

Příznaky: Jak se projevuje svalová horečka

Svalová horečka se projevuje bolestí svalů, dále ji mohou provázet otoky, křeče i horečka nebo zimnice, někdy ji provází i nevolnost. Mírná bolest svalů po námaze je v pořádku, ale jestliže vás bolí svaly tak, že nemůžete skoro vyjít do schodů nebo natáhnout ruku při oblékání, pak je nutné dát jim dostatek času k regeneraci.

Co vyvolává svalovou horečku

Svalovou horečku způsobuje vyčerpávající tělesná aktivita, ať už se jedná o sport, nebo těžkou práci. Je důsledkem nahromadění kyseliny mléčné, kterou tělo během fyzického výkonu vylučuje, a je také reakcí na malé trhlinky, které mohou při enormním zatížení vznikat ve svalových vláknech.

Jak dlouho trvá svalová horečka

Některé příznaky se mohou objevit hned během náročné fyzické aktivity a mohou po jejím ukončení odeznít, nebo zmizí poté, co si odpočinete, například přes noc. Potíže se ale mohou objevit až druhý den, dokonce i dva dny poté: pak jde o opožděnou svalovou bolest. Bolest většinou graduje 24 až 72 hodin od dokončení fyzické aktivity a úplně mizí přibližně po 5 až 7 dnech.

  • Pokud pociťujete bolest a ostatní příznaky déle než týden, měli byste svůj stav konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem.
Foto: Creative Cat Studio, Shutterstock.com

Namožené svaly mohou bolet dlouho, takže jim dopřejte relaxaciFoto: Creative Cat Studio, Shutterstock.com

Prevence svalové horečky

Aby ke svalové horečce nedošlo, měli byste intenzitu fyzické námahy a zátěže zvyšovat postupně. Jestliže máte nějaký tréninkový plán, pak je třeba ho nastavit tak, aby si tělo mohlo zvyknout na zátěž. Zásadní také je, abyste svaly vždy předem protáhli a rozehřáli. Snížit riziko poškození svalu pomůže i dostatečný pitný režim.

Léčba: Jak se zbavit svalové horečky

Jestliže už pociťujete svalovou horečku, měli byste dát svalům dostatek času k regeneraci a ulevit si od bolesti. Co zabírá?

  • Chladivé koupele: snižují bolestivost a působí proti vzniku zánětu. Voda by měla mít kolem 15 °C a působit 10–15 minut. Nehodí se pro sportovce, kteří budují svalovou hmotu, protože to může zbrzdit její nárůst. Do koupele lze přidat regenerační soli, například epsomskou sůl s hořčíkem, ale lze přidat i uvolňující éterické oleje.
  • Vířivka a perličková koupel: pohyb vody a bublinky svaly jemně masírují a prokrvují.
  • Masáž: bolavé svaly lze i jemně masírovat, ale je lepší to svěřit profesionálům a říci si o relaxační masáž.
  • Lehký trénink: někteří sportovci při těchto obtížích lehce cvičí, aby postižené svaly prokrvili, ale pozor na přílišnou námahu, mohla by vést k poranění – například k natržení svalu. Vhodná je spíš lehčí procházka nebo protahování.
  • Masti, gely a krémy: při bolesti svalů se hodí přípravky s mentolem, eukalyptem, kafrem a kostivalem. Přinesou úlevu a podpoří hojení.
  • Úprava jídelníčku: pro svaly je zásadní, abyste přijímali dostatek kvalitních bílkovin a omega-3 nenasycených mastných kyselin, takže například ořechy, tmavé maso, ryby a luštěniny.
  • Doplňky stravy: dbejte na doplnění hořčíku, což lze vhodnými přípravky i minerální vodou, ale můžete zvolit i hořčíkové masti či oleje, jež se nanášejí na kůži.
  • Spánek a relaxace: činnosti, které jsou zásadní pro regeneraci svalů i celého těla.

Prevence: Jak svalové horečce předcházet

Nechcete, aby se nepříjemná zkušenost a bolest svalů znovu opakovala? Pak se před výkonem vždy pořádně protáhněte a zahřejte například rychlou chůzí. Snažte se také nepřeceňovat síly, a pokud začínáte trénovat, navyšujte výkon postupně. Zvedejte nejdříve lehčí váhy nebo běhejte jen pár kilometrů. To stejné platí i po delší pauze bez tréninku.

Svalová horečka

Popis: Stav při a po příliš intenzivní fyzické námaze.

Příznaky: Bolesti svalů, nevolnost, horečka nebo zimnice a otoky.

Inkubační doba: K potížím dojde někdy už během tělesné zátěže, ale mohou se objevit až dva dny poté.

Léčba: Úleva od bolesti, regenerace svalů a případné využití mastí, gelů a potravinových doplňků.

Smrtnost: Nejde o život ohrožující stav.

Prevence: Postupné zvyšování zátěže, nepřetěžování svalů příliš náročným tréninkem ani fyzickou aktivitou, protahování a strečink před výkonem i po něm.

Nadměrná fyzická aktivita u netrénovaných, často hubnoucích jedinců nezvyšuje jen riziko svalové horečky, hrozí jim i rabdomyolýza, což je závažný stav, kdy se začnou rozpadat svaly a je ohrožen život.

Související témata:
Svalová horečka

Načítám