Hlavní obsah

5 tipů, které vyrobíte z lékařských špachtlí!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do začátku školy zbývají dva dny a vy byste potřebovali ještě na chvíli zabavit ratolesti? Kupte jim levné lékařské špachtle a pusťte se do tvoření a vyrábění. Přinášíme pět svěžích nápadů, co ze špachtlí vyrobit.

Článek

Koupíte je v lékárně, ale i v papírnictví a potřebách pro kutily. Dřevěné špachtle v přírodní i nabarvené formě totiž využívají nejen lékaři pro prohlídku krku a dutiny ústní, ale můžete je směle zužitkovat doma i vy. A to k hravému tvoření s dětmi.

Až spotřebujete špachtle, určitě oceníte návod na výrobu pořadače na sešity z krabice od cereálií. Anebo vás okouzlí penál z brček za pár korun?

Co vyrobit z lékařských špachtlí

Můžete si udělat praktické potřeby pro nový školní rok v podobě záložek do knížky či stojanu na tužky, pastelky i štětce. A jestli jste si vytiskli pár fotek z dovolené, nemusíte kupovat nové rámečky: vytvořte je ze špachtlí. Děti je mohou pomalovat a polepit ozdobnými dekoracemi, jako jsou kamínky, motýlci nebo barevné pásky washi. Do kuchyně se hodí dřevěná podložka pod horké hrnce i konvici s čajem či kávou.

1. Záložka do knížky

Vezměte si jedno dřívko a ševcovským šídlem do něj opatrně protlačte dírku. Pak otvorem provlékněte střapeček vytvořený z bavlnky – bude viset ven z knihy a označovat místo, kam jste došli. Záložku si mohou děti pomalovat fixy, podepsat anebo barevně polepit.

Mrkněte na video návod, jak vyrobit střapec z bavlnky.

Foto: Tomáš Rubín

Praktická záložka do knihy může být i milý dárkem pro spolužáky ve školeFoto: Tomáš Rubín

2. Stojánek na tužky

Vezměte starou plechovku či sklenici a postupně ji oblepte dřevěnými špachtlemi dokola pomocí tavné pistole. Bojíte se, že se budou dřívka odlepovat? Výsledek můžete pro jistotu ovinout mašlí či krajkovou stuhou, získáte tak i zajímavý ozdobný prvek.

Foto: Tomáš Rubín

Barevný stojánek hezky oživí pracovní stůl v dětském pokojiFoto: Tomáš Rubín

3. Rámeček na fotky

Vyjdou vás na pár korun a můžete je měnit podle období. Stačí přes sebe přelepit čtyři špachtle a na spodní přilepit fotku. Rámeček lze také nabarvit fixem anebo na něj připsat třeba datum narození dítěte, dovolené či svatby (při té příležitosti jistě oceníte 5 tipů, jak vytvořit zábavný fotokoutek na svatbu).

Foto: Tomáš Rubín

Jestli chcete bohatší vzhled, přilepte na fotorámeček ještě dřevěné dekoraceFoto: Tomáš Rubín

4. Stojánek na náušnice

Na stojánek si nachystejte jedenáct špachtlí a poslepujte je podle fotografie pomocí tavné pistole. Bočnice nejprve spojte v horní části, aby vytvořily stříšku, kterou posadíte na spodní rámeček. Nebojte se dát do rohů více lepidla, aby nohy stojánku dobře držely. Pak už jen zavěste náušnice pro malou slečnu.

Foto: Tomáš Rubín

S tímhle stojánkem už vaše holčička náušnice nepoztrácíFoto: Tomáš Rubín

5. Podložka do kuchyně

Originální a praktická bude dřevěná podložka pod květináč, horký hrnec, ale i konvici s teplým čajem. Budete na ni potřebovat devět špachtlí – stačí je trochu silou zaplést do mřížky. A ani neužijete lepidlo, neboť dřívka u sebe dobře drží sama.

Foto: Tomáš Rubín

Originální podložka za pár korun poslouží skvěle v kuchyniFoto: Tomáš Rubín

Co se starými krabicemi od bot? Vyrobte si šperkovnici, stojánek na tužky nebo box na nářadí.

Reklama

Načítám