Článek
Postup
01.
Na spiralizéru nebo hrubém struhadle cukety nastrouhejte, případnou tekutinu vylijte a ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a sušeným česnekem. Hodí se i tymián nebo provensálské bylinky a najemno nasekaná jarní cibulka.
02.
Plech pokryjte pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a vytvarujte hnízda z cukety. Uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vajíčko.
VAJÍČKA PŘEDSTAVUJÍ VĚČNOU KUCHAŘSKOU INSPIRACI
03.
Vajíčka dle chuti osolte a opepřete a dejte asi na 15 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C, aby si bílek sedl, ale žloutek zůstal tekutý. Podle chuti přidejte chilli, bylinky, klíčky nebo třeba avokádo.
Tip: Z jedné střední cukety vyrobíte zhruba dvě hnízda. Použít lze i jinou zeleninu (mrkev, batáty), tu je však lepší na pánvi nejdříve trochu orestovat, aby změkla. Hnízda pak ale můžete tvarovat a péct rovnou na pánvi – jen ji přiklopíte, aby se udělala i vajíčka.
Také pro vás není problém jíst vajíčka v jakoukoli denní dobu?