Hlavní obsah
3,7
(31)
 

Vajíčka milujeme pro jejich všestrannost: jsou plná živin, stojí pár korun (i když si připlatíte alespoň za ta z podestýlky) a připravíte z nich ohromné množství jídel. A to dnešní možná ještě ani neznáte: vejce zapečená v cuketových hnízdech.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 2 ks cukety
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Na spiralizéru nebo hrubém struhadle cukety nastrouhejte, případnou tekutinu vylijte a ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a sušeným česnekem. Hodí se i tymián nebo provensálské bylinky a najemno nasekaná jarní cibulka.

02.

Plech pokryjte pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a vytvarujte hnízda z cukety. Uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vajíčko.

03.

Vajíčka dle chuti osolte a opepřete a dejte asi na 15 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C, aby si bílek sedl, ale žloutek zůstal tekutý. Podle chuti přidejte chilli, bylinky, klíčky nebo třeba avokádo.

Tip: Z jedné střední cukety vyrobíte zhruba dvě hnízda. Použít lze i jinou zeleninu (mrkev, batáty), tu je však lepší na pánvi nejdříve trochu orestovat, aby změkla. Hnízda pak ale můžete tvarovat a péct rovnou na pánvi – jen ji přiklopíte, aby se udělala i vajíčka.

Také pro vás není problém jíst vajíčka v jakoukoli denní dobu?

Reklama

Související témata:

Načítám