Hlavní obsah
3,3
(31)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Zelenina a sladké pečení vám možná na první dobrou nezní přesvědčivě, cuketový koláč vám ale možná pomůže změnit názor. Je vláčný a přitom lehoučký. A s křupavou citronovou polevou chutná dokonale.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Budete potřebovat
  • 350 g polohrubé mouky
  • 300 g cukety
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleje
  • 3 ks vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 balíček prášku do pečiva
Na polevu
  • 200 g cukru moučka
  • 1 lžička oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle. Vejce vyklepněte do mísy, přidejte moučkový i vanilkový cukr a ušlehejte do světlé pěny. 

02.

Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořici, olej a ušlehejte hladké těsto. Nakonec do něj zapracujte cuketu. 

03.

Hotové těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 až 35 minut. 

04.

Mezitím do misky prosijte moučkový cukr. Přidejte lžičku oleje. Z jednoho citronu vymačkejte šťávu. Po částech ji přidávejte do misky s cukrem a metličkou šlehejte. Až bude mít směs konzistenci polevy, rozetřete ji na koláč. Nechte v chladu ztuhnout a poté koláč nakrájejte. 

Rok co rok přemýšlíme, jak zužitkovat nadúrodu či výhodný nákup cuket. Znáte cuketové čatní, středomořskou plněnou cuketu nebo naložené cukety s česnekem a chilli? A víte, jak nejlépe skladovat cukety?

Reklama

Související témata:

Načítám