Hlavní obsah

Přerušovaný půst je hit! Drží ho i Monika Absolonová

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každému vyhovuje jiný způsob a frekvence stravování. V posledních letech je trendem takzvaný přerušovaný půst, kdy je na jídlo vyhrazené několikahodinové okno, ve zbývajícím čase se nejí. Které celebrity tomuto stylu propadly a kdo se postí i celý den?

Článek

Přerušovaný půst je způsob, který se využívá nejen pro hubnutí, ale někteří si ho chválí i kvůli tomu, že mají více energie a celkově se cítí lépe. Obvykle se praktikuje režim 16/8 nebo 14/10. První číslo je čas vyhrazený pro půst a druhé pro jídlo. To samozřejmě neznamená, že dotyčný celých osm nebo deset hodin projí, ale v tu dobu se stravuje tak, jak je běžně zvyklý. I když tento režim je hitem posledních let a je vidět nejvíce, existuje mnohem více druhů a způsobů, jak držet půst.

Monika Absolonová (44) 

Česká zpěvačka se letos v červenci rozhodla, že zatočí s přebytečnými kilogramy. Na jejím těle se podepsala zejména dvě těhotenství, při prvním přibrala kolem 20 kilo a při druhém přes 33 kilo. Zpěvačka praktikuje režim 16/8 a začala se také více hýbat – chodí na procházky a několikrát týdně běhá. Doma má navíc podporu v podobě svého partnera Tomáše Horny (39), hokejisty a kondičního trenéra.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka se snaží dostat do formy po dvou porodechFoto: Profimedia.cz

Jennifer Aniston (51) 

Propagátorkou stejného životního stylu je i hollywoodská herečka, která si ipo padesátce udržuje štíhlou postavu. Postí se 16 hodin denně a prý jí nejvíc vyhovuje, když vynechá snídani a jejím prvním jídlem je až oběd. Na rozdíl od ostatních lidí, kteří v půstovém okně pijí jen vodu nebo čaj, si herečka dopřává sklenici celerové šťávy a šálek kávy.

Foto: Profimedia.cz

Herečka se nepostí úplně, ale pije celerovou šťávuFoto: Profimedia.cz

Gisele Bündchen (40) 

Přerušovaný půst se skrývá i za výstavní postavou brazilské supermodelky, jen v trochu odlišné podobě, než o které byla dosud řeč. Prozradila to v knize Lekce – Moje cesta ke smysluplnému životu (2018). Pět dnů v týdnu jí jako běžný člověk a zbývající dva dny omezuje denní příjem jen na 500 až 600 kilokalorií, což je přibližně jedna porce jídla. V tyto dny navíc začíná jíst až v době oběda.

Foto: Profimedia.cz

Štíhlé křivky si udržuje kvůli kariéře modelkyFoto: Profimedia.cz

Halle Berry (54) 

Americká herečka na svém Instagramu před dvěma lety odhalila, že většinu dnů se dopoledne postí a první jídlo si dává až kolem druhé hodiny odpoledne. Prozradila také svůj tip na elixír mládí v podobě silného vývaru z kostí, který vaří 24 hodin, a následně pije. Dostává tak do těla kolagen, který udržuje její pleť krásnou. Pětkrát týdně také cvičí a dělí se o to se svými fanoušky na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Herečka vydrží bez jídla až do druhé hodiny odpoledníFoto: Profimedia.cz

Dagmar Pecková (59) 

Na tento stravovací styl nedá dopustit ani česká operní diva, která s ním začala už před více než dvěma lety. Díky půstům se jí podařilo shodit patnáct kilogramů. A přispělo k tomu i to, že začala pravidelně běhat. U půstu střídá několik variant – buď nejí 16, 20, nebo dokonce 23 hodin, což znamená, že může jíst jen v rámci jedné hodiny. Zpěvačka si tento přístup nemůže vynachválit.

Foto: Profimedia.cz

Operní pěvkyně po zhubnutí září energiíFoto: Profimedia.cz

Scarlett Johansson (35) 

Pro roli postavy Black Widow v akčním filmu Avengers: Endgame (2019) se herečka potřebovala dostat do co nejlepší formy. Její trenér pro magazín Harper’s Bazaar prozradil, že se Scarlett Johansson každý den asi 12 hodin postila a pokračovala i během natáčení. Jen se její půst kvůli tomu někdy protáhl i na 15 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Přerušované hladovění herečka praktikovala kvůli roliFoto: Profimedia.cz

Hugh Jackman (52) 

Svou zkušenost s přerušovaným půstem mají i muži. Je mezi nimi například oblíbený australský herec. Speciálním stravovacím režimem se řídil, když se potřeboval dostat do formy kvůli roli ve filmu X-Men: Budoucí minulost (2014).

Mohl tehdy jíst jen během osmihodinového okna. Sice šlo o časově omezený přístup kvůli natáčení, ale pro magazín Men's Journal herec prozradil, že si díky tomu nejen vyrýsoval svaly, ale také lépe spal.

Foto: Profimedia.cz

Do ještě lepší formy se díky hladovění dostal i australský fešákFoto: Profimedia.cz

Kourtney Kardashian (41) 

Přerušovaný půst praktikuje i jedna ze sester slavného rodu Kardashianů. Mezi posledním jídlem jednoho dne a prvním jídlem dalšího dne má buď 14, nebo 16 hodin. Většinou už nejí po sedmé hodině večerní a druhý den si dá jídlo až po dopoledním cvičení. Jeden den v týdnu navíc nejí vůbec a jen popíjí vodu, čaje a vývar.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli štíhlé postavě si Kourtney Kardashian musí odříkatFoto: Profimedia.cz

Chris Pratt (41)

Herec, který se stal známým díky filmu Strážci Galaxie (2014) má s hubnutím bohaté zkušenosti. Kvůli roli tehdy během šesti měsíců zhubl 25 kilo tuku a nabral svalovou hmotu. Jenže se potýkal s jojo efektem a něco zase přibral zpět. V roce 2018 se proto začal stravovat podle přerušovaného půstu. Ráno si zacvičil a jeho prvním jídlem byl až oběd. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Foto: Profimedia.cz

S půstem se herec pochlubil na Instagramu, jestli ho ale pořád praktikuje, není jasnéFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám