Hlavní obsah

Herci a herečky v dvojrolích: Koho si zahráli?

Foto: KAREL KOPÁČ / MAFRA / Profimedia

Foto: KAREL KOPÁČ / MAFRA / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít velkou filmovou roli je samo o sobě poměrně náročné. Když ovšem režisér herce nebo herečku požádá rovnou o dvojroli, postaví je před velkou výzvu. Které slavné osoby si v jednom filmu zahrály dvě role a jak to dopadlo?

Článek

Jeden herec či herečka v dvojroli – to je nejen zajímavé pokoukání pro diváky, ale také tím mohou tvůrci snímku ušetřit nějaké peníze. Jak se čeští i zahraniční umělci popasovali s tímto zajímavým úkolem a měli u diváků úspěch?

Princezna z cukrárny (2018)

V romantické vánoční komedii režiséra Michaela Rohla si Vanessa Hudgens (32) zahrála urozenou Margaret Delacourt, vévodkyni z Montenera, a zároveň majitelku cukrárny Stacy DeNovo, která je jí neuvěřitelně podobná. Po náhodném setkání se rozhodly využít to, co se nabízelo: na nějakou dobu si vyměnily role. Jenže se do toho zapletla láska a výsledkem byl všeobecný zábavný zmatek. Ve filmovém pokračování Princezna z cukrárny: Zase vyměněná (2020) vstoupila do děje ještě zákeřná lady Fiona Pembroke, což pro Vanessu Hudgens znamenalo dokonce trojroli.

Foto: Profimedia.cz

Vanessa Hudgens se nedávno objevila v pokračování oddechové komedie – a hned v trojím provedení!Foto: Profimedia.cz

Dvojníci (2016)

V této komedii, tentokrát v režii Jiřího Chlumského (62), si hlavní role dvou k nerozeznání podobných mužů zahrál Ondřej Sokol (49). Vyzkoušel si, jaké to je, být v kůži dobráckého středoškolského učitele Richarda Prospala a k tomu se vžil do podvodníka a nenapravitelného sukničkáře Honzy Rambouska. Situace byla o to náročnější, že Richard se v určitých scénách vydával za Honzu a Honza v jiných zase za Richarda. Zkrátka pravá česká zábava!

Foto: Profimedia.cz

Skutečný Ondřej Sokol s plakátem, na kterém je jako podvodník i spořádaný učitelFoto: Profimedia.cz

Past na rodiče (1998)

Dětská herecká hvězda Lindsay Lohan (34) nemá, pokud známo, identické dvojče a ani se během natáčení rodinné komedie režisérky Nancy Meyers (71) nestihla naklonovat. Musela to zkrátka oddřít sama, a ve filmu se tak objevila jako Hallie, která žije pouze s otcem, a také jako stejně stará a stejně vypadající Annie, která žije s matkou. Děvčata se sejdou na letním táboře a záhy jim dojde, že byly rozdělené při porodu. Proto se vymění, aby poznaly i druhého rodiče a svedly rodinu zase dohromady.

Foto: Profimedia.cz

Zábavná Lindsay Lohan – a hned dvakrát. Mohli jim rodiče odolat?Foto: Profimedia.cz

Morgiana (1972)

Vynikající herecký výkon předvedla Iva Janžurová (79) v hororovém snímku, který režíroval Juraj Herz (✝83). Ztvárnila v něm dvě povahově zcela rozdílné sestry, a to v klasických protikladech dobra a zla. Herečka si původně měla vybrat jen jednu roli, buď mstivou brunetu Viktorii, nebo dobrosrdečnou blondýnu Kláru, ale vlivem její nerozhodnosti režisér rozhodl, že si zahraje obě. Honorář ovšem dostala jen jeden. A protože je to fenomenální herečka, v proslulé Vorlíčkově komedii Pane, vy jste vdova! (1970) perfektně zvládla dokonce trojroli.

Foto: Profimedia.cz

Národem milovaná Iva Janžurová překypuje energií i před osmdesátkouFoto: Profimedia.cz

Mars útočí! (1996)

Americká sci-fi komedie režiséra Tima Burtona (62) je nejen plná absurdního a černého humoru, ale také hereckých hvězd. Jsou mezi nimi třeba Pierce Brosnan (67), Sarah Jessica Parker (55) nebo Jack Nicholson (83). Ten parádně předvedl dvě rozdílně postavené osoby: na jedné straně to byl James Dale, prezident USA, a na straně druhé natvrdlý prodejce realit Art Land.

Foto: Profimedia.cz

Dvě role v jednom filmu nejsou pro herce Nicholsonova formátu žádný problémFoto: Profimedia.cz

Moje bláznivé dvojče (2011)

Komedie, kde hraje Adam Sandler (54) a třeba se podílí i na scénáři, bývají pořádně bláznivé a rozhodně nesednou každému. Je to i případ snímku režiséra Dennise Dugana (74), v němž komik ztvárnil dvojčata: sestru Jill a bratra Jacka. Přestože mezi dvojčaty bývá zvláštní silné pouto, Jack svou sestru zrovna nemusí a její návštěvy jsou pro něj utrpení. Snímek získal deset Zlatých malin, což je ocenění udělované nejhorším filmařským počinům, hereckým výkonům apod. Časopis Time ho také zařadil na první místo žebříčku deseti nejhorších filmů roku 2011.

Foto: Profimedia.cz

Adam Sandler si vyzkoušel jaké je být ženou – a slušelo mu toFoto: Profimedia.cz

Peklo s princeznou (2009)

Schopnost přepínat mezi charaktery v rámci jednoho snímku prokázal i herec Martin Stránský (51). V pohádce režiséra Miloslava Šmídmajera (61) si zahrál jak kováře Jíru, tak samotného vládce pekel Lucifera. Druhá postava byla trochu složitější kvůli kostýmu, jehož součástí byl i dlouhý plášť. Herec si ho v rámci natáčení přišlápl a kostrčí dopadl na hranu schodu. Na pozadí se mu potom vybarvila pořádná modřina.

Foto: KAREL KOPÁČ / MAFRA / Profimedia

Z Martina Stránského šel jako z pána pekel strach. Vpravo je Václav Vydra (65)Foto: KAREL KOPÁČ / MAFRA / Profimedia

Některé filmy se zapíšou divákům několika generací. Letos je to 20 let od prvního filmu potterovské ságy. Znáte příběh opravdu dobře?

Reklama

Načítám