Hlavní obsah

Důvěra a otevřenost podle znamení: Ryby naivně věří jen v dobro a Štíři vidí zradu za každým rohem

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěřuj, ale prověřuj – staré pořekadlo, které se leckdy vyplatí. Jenže přehnané obavy a neustálá kontrola život nevylepší a zrovna tak nešikovné je se naopak hned na každého plně spoléhat. Která znamení umějí najít balanc a kdo má tendenci jít v této věci do extrémů?

Článek

Někdo důvěřuje na první dobrou a svěřil by vám klidně prvorozené dítě, i když vás zná teprve pět minut. Jiný razí heslo, že spolehnout se člověk může jedině sám na sebe, protože všichni ostatní ho zradí. Která znamení není obtížné získat na svou stranu, snadno vám odpustí kdejaký prohřešek a vždycky vám dají druhou šanci? A s kým je to naopak těžké a prověřovat a zkoušet vás bude i po několika desítkách let známosti?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou známí svou odvahou a impulzivitou, což se odráží i v jejich přístupu k důvěře. Jsou přirozeně otevření, lidem věří na první pohled a často se nebojí dát druhým další šanci. Jejich srdečnost a nadšení jim mohou někdy přivodit problémy, protože ne všichni mají tak čisté záměry jako oni. Nicméně jejich otevřenost a ochota důvěřovat jim často pomáhají vytvořit hluboké vztahy. V případě, že jsou zrazeni, reagují prudkým vztekem a uražeností, ale stejně jako u dětí jim to dlouho nevydrží.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou, co se týče důvěry, hodně opatrní. Nejsou moc náchylní k tomu, aby druhým věřili jen tak na první dobrou. Nepustí si k tělu hned tak někoho, důvěru si budují postupně a musejí se přesvědčit, že si ji druzí zaslouží, což trvá nějaký ten pátek. Jakmile však cítí, že se na někoho mohou opravdu spolehnout, jsou věrní a loajální a oplácejí stejnou mincí, vloženou důvěru berou velmi vážně. Pokud je však někdo zradí, tento příkop se těžko překonává – a možná už nikdy věci nebudou takové jako dřív.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Berani jsou srdeční a důvěřují často i neznámým lidemFoto: fizkes, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci mají k důvěře složitý vztah. Jsou intelektuálně zvídaví a otevření novým zkušenostem, ale zároveň jsou skeptičtí a neustále analyzují všechno kolem sebe. Jejich důvěra je obvykle založena na racionálních úvahách a důkazech – člověk se jim musí nějak osvědčit, než jsou ochotní si ho k sobě připustit. Sice mohou být rychle schopní někomu věřit, ale stejně rychle ztratí důvěru, když narazí na nepřesvědčivé argumenty nebo sebemenší náznak, že věci nejsou tak růžové, jak se původně zdálo.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pro Raky je důvěra nesmírně důležitá. Jsou citliví a empatičtí a jejich přirozeností je lidem věřit – mají pocit, že je dokážou odhadnout. A navíc si často myslí, že lidé jsou obecně dobří a nechtějí ubližovat. Obvykle jsou proto ochotni dávat druhým další a další příležitosti a opakovaně doufat v jejich dobré úmysly. Pokud se však cítí zrazeni nebo zraněni, mohou uzavřít své srdce a stát se opatrnými a nedůvěřivými, úplně změnit své vzorce chování a stáhnout se do ulity. Než jim však někdo ublíží, nosí srdce na dlani.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi mají tendenci věřit hlavně sami sobě a své intuici. Jsou odvážní a sebejistí, a proto se někdy mohou zdát nedůvěřiví vůči radám nebo názorům druhých: dělají si věci po svém podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Mají tendenci vést, a tudíž občas nevěří lidem, kteří se snaží omezit jejich nezávislost. Stejně tak se neradi spoléhají… na kohokoli. Jsou samostatní a silní a mají pocit, že by je ostatní oslabovali. Není to tím, že by se druhých báli či jimi pohrdali, ale zkrátka radši stojí na vlastních nohou.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Lvi ostatním příliš nedůvěřují, protože by se přitom museli spoléhat na jejich názory či činyFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny jsou velmi opatrné a analytické a naivita a důvěřivost nejsou tak úplně v jejich repertoáru. Důvěřují faktům a důkazům a mají tendenci být skeptické vůči věcem, které nejsou pevně podložené. Jejich důvěru si musí okolí zasloužit a to může trvat nějakou dobu. Pokud se však rozhodnou někomu důvěřovat, jsou loajální a spolehlivé a nikdy nezklamou – a totéž čekají od svého protějšku. Jednou porušenou důvěru však už nenapravíte, toto znamení neumí takové velké narušení a zradu odpustit.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy jsou známé svou touhou po harmonii a míru. Mají tendenci lidem důvěřovat, aby udržely klid ve vztazích. Jsou ochotny dávat druhým další šance a příležitosti a často se snaží vidět dobré v každém. Mohou být však náchylné k tomu, aby byly využity, protože občas nejsou dost kritické a snaží se všechno se všemi kolem sebe urovnat, a to i za cenu potlačení vlastních instinktů a sebe sama. Umějí být hodně naivní a nechat se omotat kolem prstu – a často za to pak bolestivě platí.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři mají k důvěře komplikovaný vztah. Na jednu stranu jsou velmi intuitivní a citliví, což jim pomáhá rozpoznat, kdo je hodný jejich důvěry a kdo není, na koho se mohou spoléhat a kdo jen hraje divadýlko. Ale mohou být také velmi nedůvěřiví a podezíraví, někdy až zbytečně přehnaně, opatrně našlapují i kolem lidí, kteří by si dávno důvěru a otevřenost zasloužili. Vždycky prověřují, několikrát, pečlivě, důkladně, protože od ostatních čekají jen to nejhorší a nechtějí se spálit.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Štíři mají tendenci čekat jen to nejhorší, takže i když se tváří kamarádsky, v duši jim hlodá červíček nedůvěryFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou přirozeně otevření a dobrodružní, jsou ochotní důvěřovat a nechávají se unést svým optimismem i v případech, kdy by jiní s otevřeností ještě chvíli počkali. Jsou však také nezávislí a mohou mít tendenci nebrat věci příliš vážně, poradí si i sami a druhé zase tolik nepotřebují. Jejich důvěra je často založena na intuici a prvním dojmu, nepřemýšlejí nad věcmi tak hluboce jako jiná znamení. To však neznamená, že je nebolí, když je někdo podrazí – jen se umějí poměrně rychle oklepat.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi jsou velmi rezervovaní a než se komukoli otevřou, nějaký pátek to trvá. Je potřeba na ně jít opatrně, pomaloučku, polehoučku. Důvěru si budují postupně, ostatní je musejí přesvědčit, že si jejich otevřenost zaslouží. Protože jsou dost rezervovaní, samostatní a tvrdohlaví, vlastně ani nemají pocit, že by potřebovali někoho, před kým pustí úplně cokoli: jsou zvyklí nechávat si hodně pro sebe. Neznamená to, že vás nemají rádi. Jen jsou zkrátka opatrní.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou nekonvenční a nezávislí a automaticky nedůvěřují normám a autoritám. Mnohem snadněji si je získá někdo, kdo si žije po svém, autenticky a otevřeně, než ten, kdo jede hlavně podle pravidel a nalinkovaného scénáře. Mají rádi opravdové lidi, kteří chodí po světě se svými chybami všem na očích. Jsou ochotní dávat druhým další a další příležitosti, ale také si rychle všímají nesrovnalostí. A pokud někomu věří a on projeví neupřímnost, je konec. Rychle ho odhalí a stejně rychle takový vztah zabalí.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby jsou velmi citlivé a empatické. Mají tendenci důvěřovat druhým, protože chtějí vidět dobro v každém člověku. Často jim proto někdo ublíží, protože mnohdy nedokážou včas rozpoznat, kdy jsou zneužívány a kdy to s nimi druhý nemyslí dobře, ale jen těží z jejich laskavosti a velkorysosti. Potřebují mít po svém boku ochranitele, který jim pomůže lidi kolem tak trochu přefiltrovat střízlivějším pohledem. Umějí odpouštět a zapomínat – a ke své škodě často až příliš rychle. Jsou to snílci.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám