Hlavní obsah

Vitaminové doplňky a hubnutí: spásu nehledejte, pomoci ale můžou

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hubnutí je přirozené hledat zkratky, je ale snadné nechat se zmást a naletět reklamám a doporučením slibujícím rychlá řešení. V tomto směru bývají zmiňovány i vitaminové doplňky stravy. Jak to s nimi je? Skutečně vás mohou zbavit nadbytečných kilogramů a pomoci dosáhnout vysněné váhy?

Článek

Existuje spousta pověstí o tom, že vitaminové doplňky stravy mohou pomoci s hubnutím. Nejedná se přitom o vitaminy, které získáte z přirozené stravy (ovoce, zelenina, maso, mléčné výrobky, luštěniny, obiloviny), ale o vitaminy, které jíte v podobě různých pilulek, protože jich chcete získat víc, buď kvůli imunitě, nebo právě pro podporu hubnutí (ne všechny vitaminy lze totiž z běžné stravy získat v optimálním množství). Proto budeme nadále hovořit jen o vitaminových doplňcích.

Kolik je na takových pověrách pravdy? Odpověď není jednoznačná, faktem ale zůstává, že žádné krátkodobé řešení nikdy nebude fungovat trvale a udržitelně, na čemž se shodnou snad všichni výživoví odborníci. V tomto směru tedy doplňky stravy sloužit nemohou. Existuje přesto důvod, proč je nezavrhovat.

Doplňky stravy a dieta

Redukce hmotnosti je velkým tématem a problémem řady žen i mužů. Nadváha a obezita jsou podle celosvětových statistik na vzestupu, a tak není divu, že se najdou společnosti, které se z nezáviděníhodné situace snaží pro sebe vytěžit maximální zisk. V dobré víře pak můžete naletět vitaminovému doplňku stravy, který se tváří jako všespásný, poslat kilogramy pryč ale sám od sebe neumí.

„Vždy je potřeba si uvědomit, že jakýkoliv doplněk stravy nemá sílu vám sundat kila, maximálně může do nějaké míry trochu pomoct. Tu hlavní práci ale musíte udělat vy sami – změnou stravování a pohybových návyků,“ potvrzuje biochemička a odbornice na výživu, Michaela Bebová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vitaminové doplňky vám kila neuberou, ale mohou při hubnutí trochu pomoctFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vitaminové doplňky a hubnutí

Představa, že jsme všichni stejní a na všechny funguje tentýž metr, je už naštěstí překonaná. To je důvod, proč nabízejí osvícení výživáři klientům více možností, ideálně jim po důkladné analýze navrhnou, co je pro ně nejvhodnější, a nastíněný postup s nimi potom na pravidelných konzultacích ladí a upravují na míru. Není pravda, že všem musí vyhovovat pravidelné jezení malých porcí několikrát denně, nebo že každému musí sednout přerušovaný půst či dělená strava nebo vegetariánství. Jsou lidé, jejichž tělo maso prostě potřebuje.

„Základem zůstává, že tělo musí mít vše, co potřebuje ke spokojenému fungování. A potřebuje toho mít, v závislosti na pohlaví, věku, genetické zátěži, zdravotním stavu, psychické a fyzické vytíženosti a nátuře, odpovídající množství,“ říká Kateřina Cajthamlová, internistka a popularizátorka zdravého životního stylu. „Včetně vitaminů, protože pokud tělu některé vitaminy chybí, nemůže efektivně fungovat metabolismus,“ doplňuje  Michaela Bebová.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Bez pravidelného pohybu a dobrých stravovacích návyků vám žádný doplněk stravy zhubnout nepomůžeFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Proč jíst hodně vitaminů

Jak vám tedy mohou vitaminové doplňky při hubnutí pomoci? Aby tělo prospívalo a zbavilo se toho, co nepotřebuje, tedy nadbytečných kilogramů či zadržované vody, nesmí v žádném směru strádat a musí mít všeho dostatek, aby všechny systémy v něm šlapaly jako hodinky.

A ačkoliv vitaminy samy o sobě ke ztrátě hmotnosti nevedou, poskytují organismu důležité mikroživiny, které mu mohou ve stravě chybět. Jejich nedostatek pak může brzdit procesy, jež se podílejí na snižování hmotnosti.

Co jíst, aby šla kila dolů

Existují i další živiny, které mohou zvýšit pravděpodobnost, že se budete držet správného stravování, tím pádem budete mít dostatek energie na pohyb, lepší náladu a chuť a vůli v hubnutí pokračovat. Kromě vitaminů obecně se to týká hlavně vlákniny, vápníku, draslíku, hořčíku a omega 3 nenasycených mastných kyselin.

To jsou důležité složky výživy, které tělu často schází. Důsledkem toho je brždění hubnoucích procesů. Ale raději nezařazujte žádné doplňky stravy bez porady s erudovaným odborníkem.

Z kuličky fitness guru. Podívejte se na tu neuvěřitelnou proměnu. Jak se jí povedlo shodit 55 kilo? 

Načítám