Hlavní obsah

Jak docílit plochého břicha? Vyberte si návod sobě na míru

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete klíč k plochému břichu? Existuje jich víc. S partií kolem pasu se totiž může pojit řada nesnází, která vás dělí od jejího bezchybného vzhledu. Přečtěte si, jak vyřešit nafouklé břicho, těhotenské bříško nebo třeba pověstný „pivní pupek“.

Článek

Jak se zbavíte běžného tukového prstence na břiše zřejmě víte. Budete si muset nastavit spořádaný jídelníček a zařadit aktivní pohyb. Nejdůležitější bude přijmout méně energie, než za své celodenní bytí spotřebujete. Pak se dostanete do kalorického deficitu a kila půjdou dolů – budete shazovat z celého těla včetně břicha.

Ale co když váš problém tak jednoduchý není? Pokud důvod, proč se vám nedaří docílit břicha plochého jako přistávací dráha, je jiný, pak čtěte dále.

1. Nafouklé břicho

Nadýmání si nevybírá. Za nafouklým břichem obvykle stojí strava, často jsou na vině zažívací obtíže i sedavý způsob života nebo stres.

Co s tím? Pokud máte podezření na potravinovou alergii nebo intoleranci, zkuste vypozorovat, co je jádrem problému a svůj odhad prokonzultujte s lékařem, ať máte jistotu. Dělají vám potíže luštěniny? Snažte se je vařit správně: zkuste je upravit tak, aby nenadýmaly. Stravitelnost zeleniny usnadní tepelná úprava či kvašení a plynatost dokážou někdy zmírnit i probiotika. Obecně také pomáhá aktivní pohyb, procházka nebo protažení po těžkém obědě působí fantasticky.

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Za větší bříško může také časté nadýmáníFoto: 9nong, Shutterstock.com

2. Povolené břicho ze špatného držení těla

Sice na břiše nemáte nevzhledný nános tuku, ale stejně není váš trup jako ze žurnálu. Na vině je špatné držení těla, které způsobuje, že máte shrbená záda, upozaděné poprsí a naopak vypouklé břicho.

Co s tím? Bude vás to stát možná více práce než redukce pouhého faldíku. Jednak je třeba zgruntu změnit své pohybové stereotypy. Jinými slovy – naučit se myslet na to, že musíte stát rovně s vypnutou hrudí, staženými rameny, vytaženu hlavou a rovnými zády. Změna, kterou dokážete předvést hned teď před zrcadlem, udělá se vzhledem celé postavy velké věci. A také se bude třeba zaměřit na posílení core, respektive hluboko uložených svalů středu těla.

3. Pivní pneumatika

Břicho jako pátrací balon s tvrdostí kamene. I tak se dá popsat Čechům velice dobře známý „pivní mozol“. Navzdory jeho úsměvnému pojmenování a někdy i komickému vzhledu, pivní břicho ve skutečnosti není žádná legrace. Za jeho tvrdostí stojí vysoká míra viscerálního (vnitřního, břišního) tuku, který se ukládá kolem orgánů v dutině břišní a velmi důkladně ji vyplňuje.

Co s tím? Konzumaci alkoholu držte na uzdě. Jedno pivo denně stačí, čtyři už jsou hodně. Bude to chtít také zařadit více pohybu, postačí i svižná chůze. Z jídelníčku odstraňte tučná a mastná jídla a naopak dejte větší prostor zelenině, libovému masu, celozrnným obilovinám či luštěninám.

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

„Pivní mozol“ je typický spíš pro muže, ale břicho roste i po víněFoto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

4. Povislé břicho po porodu

Výrazný převis popraskané nepružné kůže zůstane mnoha ženám jako věčná připomínka narození potomka. A může to být ještě horší: po porodu často dochází také k diastáze – rozestupu přímého břišního svalstva.

Co s tím? Mírná diastáza těsně po porodu může být do jisté míry řešitelná – pomohou například speciální cviky pro ženy po porodu zaměřené na správný dech. U vážnějšího stavu je ovšem jediným řešením svěřit se do rukou plastického chirurga, který pravděpodobně doporučí abdominoplastiku. Zákrok je sice vcelku náročný a drahý, cenově se pohybuje kolem 30 až 60 tisíc korun, ovšem velmi účinně vyřeší veškeré potíže.

Načítám