Hlavní obsah

Poškozené ledviny nepoznáte, nebolí. Ohrožená je přitom značná část diabetiků! Na co si dát pozor?

Foto: Proxima Studio, Shutterstock.com

Foto: Proxima Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Poškozené ledviny nebolí, a proto se potíže odhalí pozdě. A to vždy znamená, že je výrazně nižší šance na vyléčení. Kdo by si měl dávat pozor? A jaké vyšetření je třeba udělat?

Článek

V Česku je více než milion lidí s diabetem, odhaduje se, že dalších 200 tisíc o své nemoci neví. A všichni ti jsou v nebezpečí, že jim vysoká hladina cukru v krvi poškodí nejen srdce, ale i ledviny.

Jak se pozná vysoká hladina cukru v krvi?

Ohroženi jsou jednak ti, co už cukrovku mají diagnostikovanou, tak ale i ti, co o ní ještě nevědí. I ti totiž mají vysokou hladinu cukru v krvi, neléčí se a nevědí tedy, jak moc se jim ucpávají cévy. S nimi se zhoršuje i stav dalších orgánů, včetně ledvin. Prvním signálem, že je něco v nepořádku, pro ně bývají potíže se srdcem.

Zatímco poškození ledvin laik nepozná, problémů se srdcem, které se projevují třeba dušností, si pravděpodobně všimne. A to ho sice pozdě, ale přece, přivede k lékaři. Ten pak často zjistí, že potíže se srdcem způsobila neodhalená cukrovka, která také už nějakou dobu poškozovala ledviny. „Nezřídka přicházejí pacienti do ordinací s problémy se srdcem, a teprve poté jim najdeme diabetes. Ten jim přitom potíže s velkou pravděpodobností způsobil,“ potvrzuje prof. MUDr. Aleš Linhart, CSc., předseda České kardiologické společnosti.

Foto: Maya Kruchankova, Shutterstock.com

Kontrola hladiny krevního cukru dává možnost lépe diabetes léčitFoto: Maya Kruchankova, Shutterstock.com

Jak se pozná poškození ledvin

Jak se vyhnout tomu, že ve vašem těle probíhají nepozorovaně procesy, které poškozují nejen vaše cévy, ale s nimi i srdce a ledviny? Naprosto zásadní je chodit každé dva roky na pravidelné preventivní prohlídky. Lepší rada neexistuje. Můžou vás varovat otoky, ale to už je často pozdě.

Nemocné ledviny totiž nebolí a zpočátku jejich špatné fungování člověka nijak neomezuje. Postupně však mohou vypovídat službu, řešením je pak jen transplantace nebo dialýza. Nemocné ledviny má přitom podle lékařů minimálně polovina diabetiků. Měli by být sledováni svými diabetology, kteří jim pravidelně ledviny kontrolují. To ale neznamená, že jsou zcela v bezpečí. Je důležité, aby byli léčeni správně a také dodržovali dietu.

Co pozná lékař

Praktický lékař vám v rámci preventivní prohlídky udělá nejméně každé dva roky běžné odběry a případný diabetes zjistí podle hladiny krevního cukru, potíže s ledvinami podle bílkoviny v moči. „Ano, prvním signálem, že ledviny jsou poškozené, může být bílkovina v moči. Tu zpravidla objeví praktický lékař při preventivní prohlídce nebo při sledování nemocných s diabetem. Sice to hned neznamená komplikace a sníženou kvalitu života, ale je to varování, že je nejvyšší čas dostat diabetes, krevní tlak a další nemoci v co největší míře pod kontrolu,“ upozorňuje na jednu z komplikací nezaléčené cukrovky MUDr. Barbora Doležalová, diabetoložka z INTENDIA kliniky v Chrudimi.

Foto: Indypendenz, Shutterstock.com

Krevní tlak si měřte pravidelně i doma certifikovanými přístrojiFoto: Indypendenz, Shutterstock.com

Jak se léčí diabetes a jak ochránit srdce

Léčba cukrovky sníží hladinu cukru v krvi a ten už nebude poškozovat vaše cévy a další orgány, včetně právě ledvin. Zpočátku budete pravděpodobně užívat tablety, později případně inzulin.

Tablety účinkují různými způsoby – zvyšují výdej vlastního inzulinu ze slinivky břišní, zlepšují působení inzulinu v těle či vylučují přebytečný cukr z těla močí. Takto působí poměrně nová třída léků – tzv. glifloziny, které nyní užívá asi sedm procent nemocných. Ptejte se u svého diabetologa, zda by nepomohly i vám.

Nejnovější léky glifloziny, kromě toho, že léčí cukrovku, umí ochránit i srdce a ledviny. „Praxe ukazuje, že účinně regulují hladinu cukru v krvi. Přebytečný cukr ledviny vyloučí do moči a díky tomu lidé i zhubnou. Zároveň však dokáží glifloziny snižovat filtrační tlak v ledvinách, a tím brání jejich zjizvení, poškození a ztrátě funkce. Riziko nevratného poškození ledvin snižují asi o padesát procent,“ popisuje MUDr. Doležalová.

Podle profesora Linharta glifloziny také významně ovlivňují riziko hospitalizace nebo smrti v důsledku srdečního selhání. „Studie říkají, že se riziko snižuje o dvacet pět procent, což je ve srovnání s dosavadními možnostmi léčby obrovský pokrok. Pacienti mají díky tomu naději na kvalitnější život bez nutnosti opakovaně trávit dny v nemocnici,“ uzavírá.

Reklama

Načítám