Hlavní obsah

První podzimní víkend: Vyrazte za bramborovým pivem, asijskými specialitami, nebo na vinobraní

Foto: MUDr. Vladimír Kasl

Foto: MUDr. Vladimír Kasl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme před sebou první letošní podzimní víkend. Počasí podle toho vypadá, takže se hodí mít plány nejen na slunečné, ale i na deštivé chvíle. Máme pro vás pár tipů.

Článek

Ano, počasí není ideální a připomíná spíš konec října. To vás ale nesmí zastavit, i tak lze o víkendu zažít spoustu zajímavých věcí. Máme pro vás pár tipů.

Pro zdraví ženy

Zajímavou akci pro ženy nachystali na 24. září v brněnském Impact Hubu. Jde o konferenci, v rámci které se můžete dozvědět spoustu informací o tom, jak podpořit své zdraví a o vhodné prevenci. A to nejen teoretických! Můžete se naučit třeba cvičit jógu, ale i prvky sebeobrany. Odborníci vám poradí s hubnutím, barevnou typologií i se vztahy.

Ambasadorkou akce se stala například herečka a spisovatelka Vlastina Svátková, stand-up komička a moderátorka Adéla Elbel či Veronika Dinišová alias Besky, vítězka loňského ročníku soutěže MasterChef Česko. Zajímavostí je i vystoupení a workshop burleskní umělkyně vystupující pod jménem Zorya Blue.

Konference se koná od 8 do 18 hodin. Vstup je zdarma, ale musíte se zaregistrovat.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Festival Pro zdraví ženy nabídne zajímavý a všestranný programFoto: fizkes, Shutterstock.com

Aktivní víkend s pohybem

Dnes začíná osmý Evropský týden sportu, do kterého se prostřednictvím projektu Beactive Day zapojí přes 200 sportovišť po celé republice. Každé z nich si pro veřejnost připravilo zcela zdarma unikátní program složený z nejrůznějších stylů cvičení včetně konzultací s odborníky na pohyb a stravu! Na webových stránkách Dny fitness můžete najít to, které máte nejblíž z domova či z práce, a vyrazit tam až do 30. září.

Evropský týden sportu se koná v celé Evropské unii a upozorňuje na fatální nedostatek fyzické aktivity v každodenním životě. Je iniciativou Evropské komise a jeho hlavním koordinátorem v ČR je Český olympijský výbor.

A pokud, co se pohybu týče, bojujete s leností, najděte pro sebe tu správnou motivaci. Tou může být třeba sportovní aplikace, kde najdete nejrůznější výzvy, jako třeba k uběhnutí určitého počtu kilometrů v daném časovém úseku, ke zdolání několika kilometrů chůzí a podobně. Vyzkoušejte třeba aplikaci Do formy aktivně a zdravě, která vznikla ve spolupráci s iniciativou propagující zdravý životní styl Vím, co jím. Najdete v ní také třeba recepty na zdravá jídla, inspiraci, jak si udržovat správný pitný režim či tipy na výlet.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Chcete poznat nové možnosti cvičení nebo si vyzkoušet nové fitness centrum? Máte možnost v rámci Evropského týdne sportuFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Karlštejnské vinobraní

Líbilo by se vám prožít víkend plný historie a vína? Užít si ho můžete o víkendu na Karlštejně. 24. ročník Karlštejnského vinobraní naplní kulturními akcemi hrad i podhradí – vystoupí trubači a hudebníci, své umění předvedou tanečnice a nebudou chybět ani klání rytířů. V obou dnech se od 14:30 můžete potkat i s průvodem, v jehož čele pojede sám císař Karel IV., jeho choť císařovna Eliška Pomořanská a doprovázeni budou několika stovkami dvořanů v dobových kostýmech.

Vinobraní se koná v sobotu od 10 do 21 hodin a v neděli od 10 do 18 hodin. Dospělí mohou ochutnávat víno a burčák, děti zas ocení Cikrus LeGrando nebo další divadelní představení.

Vstupné na vinobraní je pro dospělé v sobotu 250 a v neděli 200 Kč na den, do 15 let je vstup zdarma.

Foto: MUDr. Vladimír Kasl

Spojení historie a vína je příslibem příjemně prožitých chvilFoto: MUDr. Vladimír Kasl

For Interior 2022

Podzimní veletrh nábytku, interiérů a bytového designu For Interior se ještě do soboty (10–17 hodin) koná spolu se stavebním veletrhem For Arch na pražském Výstavišti Letňany. Všichni, kteří staví, rekonstruují nebo se jen zajímají o novinky v bydlení nebo trendy v oblasti dekorací, zde najdou novinky a mohou si „osahat“ to, co znají třeba z internetu.

Základní vstupné je 200 Kč (mnoho firem podnikajících v tomto oboru nabízí volné vstupenky ke stažení i na svých stránkách nebo Facebooku), vše ostatní najdete na webu veletrhu.

Foto: forinterior.cz

Zajímáte se o vše, co souvisí s interiérem, dekoracemi, barvami v bytě a podobně? Pak nesmíte chybět na veletrhu For InteriorFoto: forinterior.cz

Slavnosti jídla a pití

Podzim, který oficiálně začíná právě v pátek 23. září, je dobou sklizně, a tedy i dobrého jídla a pití. Důkazem jsou i slavnosti či jiné akce, které nabídnou zážitky i vašim chuťovým buňkám. O víkendu můžete vyrazit na Slavnosti brambor na Edenu v Bystřici nad Pernštejnem, které doprovodí i zábavný program pro děti nebo ochutnávka bramborového piva.

Milovníky asijské kuchyně čeká od 10 do 18 hodin v Praze na Smíchovské náplavce Asia fest a Street food, kde lze ochutnat jídla japonská, indonéská, indická nebo třeba thajská. Atmosféru Street food festivalu si v sobotu můžete užít i v Čáslavi – od 10 do 19 hodin na náměstí Jana Žižky z Trocnova.

V sobotu 24. 9. v 10 hodin se otevřou brány skanzenu Rochus v Uherském Hradišti, který se promění v tradiční jarmark toho nejlepšího ze Slovácké kuchyně v rámci Slováckého festivalu chutí a vůní.

Na Slavnosti jablek můžete zajet 25. září na jižní Plzeňsko. V Nebílovech, v areálu místních sadů, vám z nich připraví nejrůznější pokrmy, ale nabídnou i řemeslný trh nebo projížďky na koni.

Foto: slovacky.denik.cz

Nejen ve skanzenu v Uherském Hradišti bude tento víkend možno ochutnat spoustu dobrotFoto: slovacky.denik.cz

Jste single? Může to být sranda!

Je vám kolem padesáti a jste najednou sama? Jste z toho nesvá a začínáte panikařit, že už sama i zůstanete? Pak byste si měla koupit knihu Evy Dolejšové Radosti a strasti single ženy. Možná – stejně jako autorka – zjistíte, že je to rozhodně lepší, než být nešťastně vdaná nebo s někým, kdo vás spíš štve. Kniha plná humoru bude skvělým společníkem do pošmourného počasí.

Foto: Cosmopolis

Radosti a strasti single ženy, vydal Cosmopolis, v e-shopu Grada za 212 KčFoto: Cosmopolis

Načítám