Hlavní obsah

Hadí jed i hlemýždí hlen. Korejská kosmetika si svým unikátním složením získala ženy po celém světě

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyzkoušeli jste na pokožku už všechny možné přípravky, ale nic vám nevyhovuje anebo nejsou výsledky takové, jak byste si představovali? Vyzkoušejte korejskou péči, zázrak z Jižní Koreje, který se postará o hydrataci, výživu i ochranu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jednou z hlavních výhod korejské péče o pleť (můžete se setkat i s označením K-beauty) je její zaměření na hydrataci. Na rozdíl od západní péče, která si klade za cíl rychlé výsledky, ta korejská upřednostňuje dlouhodobé zdraví pokožky a používá výhradně přírodní ingredience. V Koreji lidé věří, že právě to je základ zdravé a zářivé pleti.

Že tohle slibuje víc produktů na trhu? Korejská kosmetika jde však ještě dál. „Výrazně se odlišuje díky svému důrazu na inovace a výzkum. Oproti běžným drogerijním produktům obsahuje unikátní složky, jako jsou peptidy a beta-glukany, které dodávají pleti nejen hydrataci, ale i regeneraci na buněčné úrovni. Zaměřuje se na čištění a léčení nedokonalostí. Čištění je základ pro zdravou pleť a takzvané dvojité čištění je výsadou korejské kosmetiky,“ popisuje Mgr. Jana Holá ze společnosti kosmetikomat.cz.

Specifické, velmi účinné složení

Korejské produkty obsahují tak ojedinělé složení, že byste je v jiných přípravcích hledali jen stěží. Kromě ženšenu či extraktu ze zeleného čaje v nich najdete i taková „překvápka“ jako hadí jed, zlato nebo hlemýždí mucin (hlen). Každá složka je nezbytná, protože má jedinečné vlastnosti zaměřené na zlepšení zdraví vaší pokožky. Například ženšen má antioxidační účinky, zelený čaj dokáže zázraky v hydrataci a hlemýždí mucin je známý pro své hydratační a omlazující vlastnosti. Pomáhá redukovat vrásky a další známky stárnutí. Výborný je i na tmavé kruhy pod očima.

Důležitou součástí korejské kosmetiky je niacinamid - vitamin B3, který může pomoci zlepšit pružnost pokožky, rozjasnit pleť a zároveň ji zklidnit. Působí také jako bariéra, jež zadržuje vlhkost v pokožce a dodává jí hebkost. Pro ty, kdo mají mastnou nebo aknózní pleť, to bude obzvláště užitečné, protože niacinamid reguluje tvorbu kožního mazu a minimalizuje velikost pórů.

Jak s korejskou péčí začít?

Pokud nemá vaše kosmetička v tomto ohledu příliš znalostí nebo se nemáte s kým poradit, začněte s denní korejskou rutinou klidně sami. Dobrým prvním krokem je začít s dvojitým čištěním, tonerem a hydratačním krémem. Tímto způsobem zajistíte, aby byla vaše pokožka správně vyčištěná a zvlhčená. Poté můžete krok za krokem přidat do své rutiny nové produkty, jako jsou esence, séra a opalovací krémy. Je také důležité zohlednit vlastní typ pleti a jaké produkty jsou pro ni nejlepší. Existují například speciální přípravky pro suchou, mastnou nebo citlivou pleť. „Korejská kosmetika je vhodná pro různé typy pleti. Peptidy a další látky mají obecně pozitivní vliv na regeneraci a hydrataci, což je výhodné pro všechny typy pleti. Nicméně výběr konkrétních produktů může záviset na individuálních potřebách a reakcích pleti,“ říká odbornice.

Co jsou to peptidy?

Již několikrát tu byly zmíněny peptidy, které jsou pro korejskou kosmetiku zásadní. O co se vlastně jedná? „V péči o pleť jsou peptidy známé tím, že stimulují obnovu pokožky a zmírňují známky stárnutí,“ vysvětluje dermatoložka Geeta Yadav. Jsou to stavební kameny bílkovin, které se v těle přirozeně nacházejí. S přibývajícím věkem jich však ubývá, následkem je předčasné stárnutí i ztráta elasticity. Studie ukazují, že doplňky s kolagenovými peptidy mohou pomoci zlepšit elasticitu pokožky, snížit její suchost, minimalizovat vrásky a zvýšit hladinu kolagenu v kůži. Mohou pomoci zlepšit vlhkost pokožky, snížit zánět kůže a chránit před poškozením sluncem. To je dost benefitů, nemyslíte?

Výhody korejské kosmetiky

  • Suchá pleť: Pokud trpíte vysušenou a napjatou pokožkou, korejská péče nabízí arzenál hydratačních produktů – od esencí a ampulí až po bohaté krémy, které zajišťují, že každá vrstva pokožky dostane přesně to, co potřebuje.
  • Mastná/smíšená pleť: Panuje přesvědčení, že mastná pleť nepotřebuje hydrataci, korejská kosmetika tvrdí opak. Nadměrná produkce oleje může být voláním pokožky po hydrataci. Lehké produkty na vodní bázi pomáhají vyrovnávat produkci kožního mazu.
  • Citlivá pleť: Produkty nabité přírodními složkami a bez agresivních chemikálií jsou přínosem pro citlivou pleť. 
  • Stárnoucí pleť: Díky přísadám, jako je ženšen a hlemýždí mucin, řeší známky stárnutí, zvyšuje pružnost pokožky a redukuje jemné linky.
  • Ochrana před sluncem: Opalovací krém je v korejské kosmetice stěžejní. Pravidelná sluneční ochrana oddaluje předčasné stárnutí, zabraňuje vzniku slunečních skvrn a snižuje riziko rakoviny kůže.
  • Pleť se sklonem k akné: Ingredience jako tea tree oil, extrakt ze zeleného čaje a BHA působí na uvolnění pórů, snížení zánětu a prevenci akné.
  • Hyperpigmentace: Niacinamid, kořen lékořice a vitamin C se často používají k řešení tmavých skvrn a dosažení jednotného tónu pleti.
  • Preventivní péče: Korejská péče o pleť spočívá především v prevenci, která zajišťuje, že pokožka zůstane zdravá, odolná a zářivá z dlouhodobého hlediska.

Načítám