Hlavní obsah

Military dieta: za týden jsou dole 4 kila! Na co ale pozor?

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je přirozené, že jste v zimě o něco méně aktivní oproti jiným částem roku. Nezvykle mrazivé dny a pandemie vás ale možná drží doma o poznání více než jiné roky. Perete se proto s kily navíc i s celkovým zpomalením a chcete s tím něco udělat? Nastartujte se po vzoru amerických vojáků.

Článek

Kdo ví, jak to letos bude s dovolenou u moře, a tak možná necítíte vidinu plavkové sezony jako zvlášť silnou motivaci začít se sebou něco dělat. Restart a aktivace metabolismu ovšem prospějí nejen vaší postavě, ale i psychice, která potřebuje intenzivní vzpruhu. Probrat vás ze zimní letargie dokáže jednoduchá dieta, díky níž uvidíte velkou změnu již za pár dní.

Rychlá a intenzivní dieta

Military dieta údajně vychází ze speciálního programu, který byl sestaven pro americké vojáky. Měl jim pomoci dostat se před akcí bleskurychle do formy. Dokáže tělo rychle přepnout z lenivého módu, a dokonce si při něm nemusíte upírat ani kávu nebo sladkosti. Předepsaný jídelníček je ale poněkud svérázný a rozhodně není vhodný pro dlouhodobé držení.

Foto: Farknot Architect, Shutterstock.com

Kávy se vzdávat nemusíte. Kofein dokáže metabolismus pěkně nakopnoutFoto: Farknot Architect, Shutterstock.com

Čtyři kila za týden

První tři dny diety je jídelníček jasně daný a energetický příjem nepřesahuje tisíc kilokalorií. Další čtyři dny by neměl překročit 1 500 kilokalorií. Proč však není vhodné držet tento režim déle než týden? „Denní příjem by neměl dlouhodobě klesnout pod 1 200 kilokalorií. Toto množství je nutné k tomu, aby tělo dostávalo všechny potřebné živiny a dokázalo správně fungovat,” vysvětluje Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife. Military dietu tak berte jen jako prostředek ke krátké aktivaci organismu po delším klidovém režimu.

Během „vojenského“ týdne se tělo nastartuje a shodit můžete až čtyři kilogramy. Obecně se za zdravé hubnutí považuje snížení hmotnosti o půl až jeden kilogram za týden.  Pokud je úbytek vyšší, může to být způsobeno tím, že na začátku diety se tělo zbavuje zadržované vody, což je v pořádku. S vodou z těla odcházejí i usazené toxiny, díky kterým se cítíte zpomalení. Tělo se lépe čistí i díky umírněnému množství soli v jídelníčku. Neklesejte však na mysli, pokud chcete hubnout dále, ale další týdny skoky na váze jsou pomalejší.

Military dieta: jídelníček na první tři dny

První den

  • Snídaně - celozrnný toast, 2 lžičky burákového másla, půlka grapefruitu
  • Oběd - celozrnný toast, půl šálku tuňáka
  • Večeře - 85 gramů libového masa, šálek zelených fazolek, půlka banánu, menší jablko, šálek vanilkové zmrzliny

Druhý den

  • Snídaně - celozrnný toast, vejce, půlka banánu
  • Oběd - vejce natvrdo, kelímek sýra cottage, 5 sucharů
  • Večeře - 150 g šunky, půlka brokolice, mrkev, půlka banánu, půl šálku vanilkové zmrzliny

Třetí den

  • Snídaně - 5 sucharů, plátek čedaru, malé jablko
  • Oběd - toast, vejce naměkko
  • Večeře - konzerva tuňáka, půlka banánu, šálek vanilkové zmrzliny
Foto: Amarita, Shutterstock.com

Bez konzervovaného tuňáka se při vojenské dietě neobejdeteFoto: Amarita, Shutterstock.com

Další čtyři dny: až 1 500 kilokalorí

Od čtvrtého dne se příjem energie trochu zvýší a v jídelníčku by neměly chybět bílkoviny, které slouží jako palivo pro svaly, sacharidy pro rychlou energii a ani kvalitní tuky, ať už z ryb, nebo rostlinných másel a olejů. K pití je ideální čistá voda, ke snídani a obědu si ale dopřejte také černý čaj nebo neslazenou kávu bez mléka. Kofein organismus nastartuje. Naopak striktně vynechte alkohol, džusy, mléko a jakékoli slazené nápoje.

Povolené sacharidy a větší večeře

Možná vás v dietě překvapí pečivo, ovoce a dokonce zmrzlina – mnohé populární diety totiž snižují příjem sacharidů. Nebojte se jich. „Nelze označit jednu složku ve stravě za viníka všech problémů. Přibírá se z energetického nadbytku,” vysvětluje Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Nutriadapt.

Nebo vás zaráží, že největším jídlem je večeře? Ani tím se netrapte. „Přibírání do tuku závisí na tom, kolik toho sníte během celého dne, a pak samozřejmě na dalších okolnostech. Patří sem nedostatečný pohyb, špatný výběr potravin, stres a přejídání,“ vysvětluje nutriční specialistka.

Americká armáda má nejen skvělé návody na hubnutí, ale také postup, jak usnout do dvou minut za všech okolností.

Načítám