Hlavní obsah

Nedaří se vám hubnout? V cestě může stát váš mozek!

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Reklama

Méně sportu a pohybu, víc vysedávání doma před počítačem nebo televizí a zajídání nebo zapíjení stresu a obav. To jsou důvody, proč za poslední rok většina lidí přibrala. Proč se ale mnohým nedaří tato kila navíc shodit?

Článek

„Už před koronavirovou pandemií patřili Češi mezi nejobéznější národy na světě. A na váze rapidně přibírali i poslední rok, protože stres zaháněli nezdravým jídlem a alkoholem. Ale hlavně jim markantně ubylo pohybu, který je přitom tou nejlepší prevencí proti řadě nemocí,“ říká Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness. Proč se ale mnohým, kteří nabrali, nedaří zhubnout?

Jen nadváha, nebo už obezita?

„Nadváhou trpí 38 procent Čechů a obezitou dalších 28 procent, s váhou se tedy potýká 66 procent Čechů,“ uvádí obezitolog Martin Matoulek z III. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN Praha. Jestli se to týká i vás, můžete zjistit výpočtem hodnoty BMI – vydělte svou váhu výškou, uvedenou v metrech na druhou. Pokud tedy vážíte 90 kilo a měříte 180 centimetrů, bude to 90 : 3,24, tedy zaokrouhleno 28.

Za normální hmotnost je považována hodnota BMI mezi 18,5 a 25. Nadváhu určuje hodnota mezi 25 a 30. Obezitu prvního stupně označuje BMI 30 až 35, druhého stupně 35 až 40. Pokud BMI přesáhne 40, jde o obezitu třetího stupně.

Nadváhu a nezdravé rozložení tuku v těle lze orientačně určit i podle obvodu pasu. Problém je při obvodu nad 102 centimetrů u mužů a nad 88 u žen.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Podle statistik přibral každý Čech za dobu pandemie v průměru šest kilogramůFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Obezita je zdravotním rizikem

Zhubnout byste se měli pokusit nejen proto, že se sami sobě nelíbíte v zrcadle, nebo že se nevejdete do půlky věcí ve skříni. Myslet byste měli hlavně na své zdraví. Mluví se o horším průběhu onemocnění covid-19, ale obezita se spojuje i s vysokým krevním tlakem, cukrovkou druhého typu a prediabetem, rakovinou, neplodností, srdečním selháním či spánkovou apnoe.

Dobrou zprávou je, že ať hubnete z jakékoli váhy, už pětiprocentní úbytek znamená vylepšení zdravotního stavu!

Mozek jako brzda hubnutí

Ač to vypadá, že se vymlouváte a nemáte dost pevné vůle, může být důvodem, proč se vám nedaří zhubnout, váš mozek. Obezita je dána mnoha faktory – genetikou, biologickými ději v těle, přidruženými onemocněními, prostředím, ve kterém žijete, zaměstnáním, spánkem, léky či psychikou. Nejčastější brzdou ale bývá část mozku!

Ukázalo se totiž, že když začnete uvažovat o hubnutí a plánovat jak toho dosáhnout, prostě racionálně uvažovat, pracuje jedna část mozku. „Ovšem je tu i část, která funguje jako termostat. Ten je nastavený na současnou váhu a hodlá ji udržet. Vaše snahy zhubnout bere jako ohrožení a začne se bránit. Prostřednictvím hormonů vyvolá pocit hladu, aktivuje chutě a dokonce i zpomalí metabolismus. Tyto děje vysvětlují i následné přibírání na váze, které se označuje jako jojo efekt," vysvětluje Dita Pichlerová, internistka a obezitoložka OB kliniky a odborný garant webu Tloustneme.

Nástrahy, které vám do cesty klade vlastní mozek, pomohou zvládnout některé léky, protože potlačují právě chuť k jídlu a pocit hladu. Dobré je vyhledat i psychologickou pomoc. Naučíte se jinak vnímat svoje pocity spojené s jídlem.

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Snažíte se zhubnout, ale máte najednou hrozný hlad? Může to být akce vašeho mozkuFoto: Flotsam, Shutterstock.com

Kdy hubnout s lékařem?

Čím déle žijete s kilogramy navíc a čím víc už obezita ovlivnila vaše zdraví, tím spíš byste se měli o možnostech léčby obezity poradit s lékařem, začít můžete u svého praktika. „I když je základem terapie vždy správný jídelníček a pohybová aktivita, někdy může pomoci nasazení léků. Uvažujeme o nich při BMI nad 27 a přidružených chorobách nebo obezitě s BMI nad 30. Při BMI nad 37 se zvažuje i bariatricko-metabolická operace,“ uvádí Dita Pichlerová.

Pod lékařským dohledem byste měli hubnout, pokud je vaše BMI 30 a více, máte zdravotní potíže s tím související, nezvládáte svůj apetit, máte za sebou opakované neúspěšné hubnoucí pokusy nebo užíváte léky na cukrovku a cholesterol. Lékaře budete samozřejmě potřebovat, i pokud uvažujete o chirurgickém zásahu.

Reklama

Načítám