Hlavní obsah

Nejen hlasitá hudba, ale i klíště nebo covid. Co může způsobit pískot v uších a jak se ho zbavit

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pískání a šumění v uších se může zdát jako banalita, pokud ovšem po chvíli odezní. Přetrvá-li dlouhodobě, zhoršuje koncentraci, spánek a může vést k vleklým psychickým potížím a depresi. Co se s ním dá dělat?

Článek

Otravné pískání, hučení či šelest v uchu se odborně nazývá tinnitus. S touto diagnózou v Česku žije asi sedm set tisíc obyvatel, krátkodobě se ale s potížemi setkala až polovina Čechů. Častěji než rachejtle nebo hlučný koncert je vyvolají zablokovaná záda nebo klíště.

Slyší vlastní krev

Naučit se s ním museli žít Bedřich Smetana (†60), Bono Vox (61) nebo Barbra Streisand (79). Tinnitus neboli ušní šelest v sobě skrývá celou škálu zvuků jako hučení, pískání, cinkání či šumění. Často jde o těžko popsatelný subjektivní vjem, navíc špatně měřitelný. Většinou ho totiž nevyvolává vnější zdroj, odehrává se jen v pacientově hlavě.

Existují ale výjimky. Tzv. objektivní tinnitus vyvolává skutečný zdroj zvuku, který leží v blízkosti zvukového aparátu. Slyšet můžete puls krve například při ateroskleróze, aneurysmatu nebo v případě nádoru, kdy dochází ke stlačení tepny. Zvuky podobné lupání může vyvolávat svalový spasmus ve středním uchu.

Hlavně ne ticho

Pro pacienty je nejhorší být v tichu, kdy si nepříjemný zvuk uvědomují naplno. Otravný je tak tinnitus v noci, kdy krade klidný spánek. Během dne zas zhoršuje koncentraci a vyvolává únavu. Neustálý zvuk může být natolik obtěžující, že vyvolává psychické potíže, úzkosti či deprese. Někdy také naopak psychické potíže doprovází. Pacienti se nepříjemným zvukům brání třeba poslechem hudby či bílým šumem.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Puštěná hudba pomáhá na pískání v uších nemyslet. Koupit se dají i speciální sluchátka, která do uší pouští jemný uklidňující šum připomínající mořské vlny, vítr nebo déšť. Fungují dobře i při potížích se spánkem nebo soustředěnímFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nejen nemoc z hluku

Příčin ušního šelestu je celá škála. Může vzniknout následkem prodělaného ušního zánětu nebo úrazu hlavy, potíže pochopitelně vyvolává i příliš hlasitá hudba nebo příliš rušné prostředí. Vyvolávají ho výkyvy krevního tlaku, někdy potíže zmizí po nasazení léků. Často provází blokádu krční páteře, pak může ulevit cílená fyzioterapie. Potíže mohou provázet i zmíněná psychická onemocnění včetně deprese, souvisí se stresem, objevují se ale i po nákaze lymskou boreliózou. Tinnitus může zhoršovat nadužívání některých léků, pozor na antibiotika a aspirin.

Postcovidový tinnitus

S pandemií covidu pacientů s tinnitem přibylo. Vzniká jak v důsledku stresu z epidemie, tak jako následek prodělané nemoci, ve výjimečných případech i jako vedlejší účinek vakcinace. „Po diagnóze covid-19 mezi následky nemoci uvedlo tinnitus 23,2 % pacientů,” uvedl k výzkumu, který proběhl v italských nemocnicích, Pasquale Viola z Oddělení experimentální a klinické medicíny Univerzity Magna Graecia v italském Catanzaru. „Dalších 7,6 % pak uvedlo tinnitus v kombinaci s poruchami rovnováhy a závratěmi,” doplnil k výzkumu. I ty mají mnohé původce shodné se sluchovými šelesty.

Foto: jurgal, Shutterstock.com

S rozšířením cév kromě ginkga pomáhá také čaj z hlohu nebo světlice, proti stresu zkuste kozlík, třezalku či eleuterokokFoto: jurgal, Shutterstock.com

Místo kávy čaj z ginkga

Hledání příčiny často obnáší kolečko po doktorech. Vedle vyšetření na ORL, interně a neurologii by vás měl vidět i zubař, za potížemi může stát blokáda čelistního kloubu. Pomůže i úprava životního stylu. Pacienti s tinnitem by se měli vyhýbat kofeinu, přemíře soli a alkoholu i jídlům bohatým na glutamát, který ušní šelest zhoršuje. Dopřát si naopak můžete čaj z ginkgo biloby, rozšiřuje cévy v mozku a potíže mírní.

Více kyslíku

Vzhledem k různým příčinám tinnitu se nedá doporučit jeden univerzální lék. Úspěchy sklízí infuzní terapie, která buňkám zajišťuje důležité živiny i více kyslíku. Stejný efekt má nabídnout i terapie kyslíkem v přetlakové komoře, experimentuje se i s laserovou terapií. Úspěšná je metoda TRT, která pacienty učí rušivé zvuky nevnímat a odpočinout si od nich pomocí naučených relaxačních technik.

Pomůže fyzioterapie

Úlevu může přinést i návštěva fyzioterapeuta. Potíže totiž mohou vyvolávat změny v krční páteři a špatné držení hlavy. Tím trpí ti, kteří nedají mobil z ruky, lidé pracující u počítače, ale i lidé trávící hodiny v autě. „Za volantem je člověk nucen držet hlavu předsunutou a zároveň mít horní krční páteř v mírném záklonu. Takové svalové strnutí po dlouhou dobu může ústit v blokádu krční páteře, která způsobuje nejen hučení v uších, ale i migrény nebo pohybující se světélka v zorném poli,“ říká fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková. Důležité je ale vyhledat odbornou pomoc včas, pokud vás trápí obdobné potíže, s návštěvou lékaře neotálejte.

Reklama

Související témata:

Načítám