Hlavní obsah

Srpen na zahradě: Měsíc ve znamení rajčat a česneku a poslední šance pro bylinky

Foto: JoannaTkaczuk, Shutterstock.com

Foto: JoannaTkaczuk, Shutterstock.com

Reklama

Druhá půlka prázdnin je na zahrádce za odměnu, protože konečně sklízíte, co jste zaseli. Některé rostliny, hlavně bylinky, nezapomeňte zastřihnout. O pozornost pak volají i rajčata, česnek i cibule.

Článek

Srpen je měsíc, který si na své zeleninové zahradě můžete patřičně užít. Dozrávají první rajčata, cukety nestačíte ani zpracovávat, můžete si pochutnat na karotce, petrželce, salátu i červené řepě, hrášku i zelených fazolkách.

Rostliny jsou velké a silné, plevel už nemá moc šanci, takže si musíte ohlídat akorát zálivku a dát si pozor na různé škůdce, ať už slimáky nebo třeba dřepčíky. Abyste rostlinám prospěli, nezapomeňte je včas zbavovat dozrálých plodů a zastřihávat, co je třeba zastřihnout.

Srpen patří rajčatům i česneku

Zeleninové zahradě kralují v srpnu rajčata. Pipláte se s nimi od března, kdy jste je vyseli, a to už je pěkně dlouhá doba. Hlídejte je, jestli mají dostatečnou oporu, převazujte je, zbavujte je přebytečných výhonků a listů. Nad sedmým nebo osmým vijanem rajčata seřízněte. Mají tendenci šplhat pořád výš a kvést, ale plody by už nestihly dozrát a rostlina by akorát plýtvala energií.

Začátkem srpna sklízejte česnek. Že je připravený poznáte podle toho, že žloutne a lehá nať. Je to podobné jako s cibulí, kterou můžete sklízet v polovině měsíce. Na zkoušku můžete jednu paličku vyndat a posoudit, nakolik se česnek povedl. Česnek i cibuli nechte oschnout na slunci, svažte a zavěste copy do vzdušného a teplého prostoru – nejlépe na půdu. Prosychat budou asi tři až čtyři týdny.

Na uvolněné záhony můžete vysévat pozdní odrůdy ředkviček a salátů nebo kedluben. Stejně tak můžete vysévat pekingské zelí, ozimou cibuli nebo kapustu. Pokud se vám už nechce pěstovat zeleninu, zkuste zelené hnojení, které půdu kultivuje a zušlechťuje. Znamená to, že na záhony vysejete třeba vojtěšku, hrách nebo bob. Hodí se ale i měsíček lékařský. Tyto rostliny půdu nezatěžují, naopak jí pomáhají regenerovat.

Foto: Cherries, Shutterstock.com

Než sklidíte česnek, zkuste jednu palici, zda je chuťově, jak má býtFoto: Cherries, Shutterstock.com

Poslední šance pro bylinky

Péči byste měli věnovat i bylinkám, jako je třeba tymián, šalvěj nebo levandule. Pokud je správně seříznete, prospějete jim, do podzimu ještě obrazí a zesílí a lépe tak přečkají zimu. Z bylinek odstraňte odkvetlé a suché květy. Keříky zkraťte klidně o třetinu. Dejte si ale pozor, abyste nezasáhli do starého dřeva, protože bylinky by byly zraněné a nemusely by se do nástupu prvních mrazíků zahojit.

Z bylinek můžete také odebrat řízky a rozmnožit je. Uřízněte větévku z bylinky, nejlépe zdřevnatělou a asi 10 až 15 centimetrů dlouhou. Poté ji namočte do stimulátoru zakořeňování, který pořídíte v zahradnictví. Připravte si malé květníky se substrátem a větévku tam zapíchněte. Substrát udržujte vlhký. Na řízcích se vytvoří kořínky a pak můžete rostlinku přesadit do větší nádoby. Nechte ji přezimovat a na zahradu vysaďte příští rok po zmrzlých mužích. K řízkování se hodí třeba tymián nebo rozmarýn či levandule.

Bylinky můžete také postupně chystat na přezimování. Většina jich naše zimy přežije, do květináče ale přesaďte rozmarýn, kterému bude lépe uvnitř domu. K dalším středomořským bylinkám, jako je třeba tymián, levandule nebo šalvěj, můžete přihrnout zeminu a přidat mulčovací kůru.

Nezapomeňte také odstranit jednoleté bylinky po odkvětu – třeba měsíček nebo heřmánek. Sebrat si můžete jejich semínka na další sezonu.

Reklama

Načítám