Hlavní obsah

Třicetiletá, bydlí sama. Asistentka vydělává 35 tisíc a popisuje, jak vyjde s penězi

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Ilustrační fotkaFoto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jasné, že současné ceny a náklady, hlavně na bydlení, nejsou příjemné pro nikoho. Jaké to je zvládat všechno z jednoho platu, pokud jste mladá žena a žijete sama? O tom vyprávěla asistentka Markéta.

Článek

Minulý článek z naší série o tom, jak hospodaří české domácnosti, byl věnovaný osamělé seniorce, která musí vyžít z nízkého důchodu. Dnes věnujeme prostor podobnému příběhu, i když z jiné věkové skupiny. Podrobnosti o svém hospodaření nám poslala třicetiletá Markéta. Pokud i vás inspiruje a chcete se svěřit (samozřejmě anonymně) se svým hospodařením, pošlete svůj krátký příběh a vyplněný dotazník na mail: redakce.prozeny@firma.seznam.cz

Práce na hlavní poměr, k tomu brigáda

Markétě je třicet a pracuje jako asistentka v menší firmě. Za svou práci na hlavní pracovní poměr dostává třicet tisíc čistého. Na všechno, co potřebuje, by jí to ale nestačilo, tak si našla brigádu. Na té si vydělá kolem pěti tisíc.

Ráda chodí s přáteli na skleničku, večeři nebo za kulturou, což také něco stojí. Stejně jako její záliba v cestování, i když v tom případě volí vždy levnější varianty, tedy nízkorozpočtové, žádný luxus.

Před třemi lety si koupila malý byt na hypotéku. Šla do toho, protože ho získala za dobrou cenu a úrok byl tenkrát nízký. To byly argumenty, proč se tak rozhodla, i když je to starší byt, který by potřeboval rozsáhlejší rekonstrukci. Na tu ale nemá peníze, do koupi bytu vložila všechny peníze, aby byla hypotéka co nejnižší. Proto se snaží v současné době hlavně spořit  – potřebuje finanční polštář, ale také asi 300 000 na rekonstrukci. Také by ráda splatila hypotéku dřív.

Markéta si uvědomuje, že měla velké štěstí a byt si pořídila ještě v době, kdy byla hypotéka dostupnější a měla menší úroky, ale současně se bojí toho, kam splátky hypotéky narostou, až jí skončí fixace. Proto se snaží našetřit si na mimořádné splátky.

Úspory jsou tedy její hlavní téma. Musí počítat i s mimořádnými výdaji, třeba když se porouchá auto nebo je potřeba koupit nový spotřebič. Když se Markéty zeptáte na její finanční obavy, mluví hlavně o strachu ze ztráty zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci.

Dotazník: Rodinné finance

SINGLE ASISTENTKA MARKÉTA

Jméno a věk: Markéta, 29 let

Rodinný stav a počet dětí: Single, bezdětná

Povolání: Zaměstnanec v malé firmě

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 35 000 Kč

Náklady na bydlení: 10 000 Kč

Náklady na jídlo: 7-8 000, obědy v práci a občasné večeře venku

Náklady na oblečení: Asi 2 000 měsíčně

Náklady na drogerii nebo jiné větší položky: Benzin asi 2 000, drogerie a kosmetika 1 000 Kč

Co musím oželet: Větší rekonstrukci bytu

Moje úspory na horší časy: 300 000 Kč

Kolik můžu investovat do dovolené: 2× ročně dovolená do 10-15 000 Kč

Moje finanční zlozvyky: Impulzivní nákupy věcí, které nepotřebuji

Moje finanční cíle nebo přání: Rekonstrukce bytu (do 500 000) a předčasné splacení hypotéky

Moje finanční obavy: Děsí mě ztráta zaměstnání.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci: Nemůžu si stěžovat, ale potřebovala bych změnit některé finanční návyky.

Finanční odborník doporučuje…

Markéta vychází s příjmem celkem obstojně - to je základní hodnocení finančního odborníka Jiřího Hluchého z firmy Frenkee.

  • Markéta si našla brigádu navíc, což dokazuje, že si uvědomuje základní princip k lepší finanční situaci – víc vydělat, ne víc šetřit. Protože nemá rodinné závazky, zamyslel bych se i nad změnou zaměstnání. Firmy mají dnes problém sehnat opravdu spolehlivé zaměstnance, tudíž vidím příležitost a šanci říct si jinde o lepší finanční ohodnocení. Šlo by také využít některý z digitálních nástrojů na příjmy a výdaje, které nabízí trh. Když bude mít lepší přehled o tom, za co utrácí, možná se dokáže ubránit spontánním nákupům. Je mi jasné, že sem tam je třeba, aby si člověk udělal radost. Víme ale všichni, že spontánní nákupy bývají iracionální a řízené emocemi. S tím je také spojené stanovení jasných finančních cílů.
  • Markéta touží po rekonstrukci bytu a předčasném splacení hypotéky, což jsou velké finanční závazky. Bylo by dobré si vytvořit plán na případné zvýšení splátek hypotéky po skončení fixace úrokové sazby. Také refinancování hypotéky nebo přechod k jinému poskytovateli může být výhodnější a zabezpečit lepší úrokovou sazbu.
  • Vzhledem k jejím obavám o ztrátu zaměstnání nebo dlouhodobou nemoc bych zvážil pojištění, které by pokrylo tyto rizikové scénáře. Například životní pojištění může poskytnout finanční ochranu v případě nepředvídatelných událostí.
  • Přestože má Markéta ušetřeno na horší časy, je důležité myslet na budoucnost a  přemýšlet o investování. Investice mohou být rizikové, ale dlouhodobě často přinesou větší výnosy než tradiční spoření. Doporučil bych diverzifikované investiční portfolio podle jejího rizikového profilu a finančních cílů. Celkově si myslím, že má solidní základ, na kterém se dá stavět, potřebuje jen udělat další kroky k tomu, aby své finance zefektivnila.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám