Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete houby a nechcete, aby jejich sezona skončila s prvním mrazem? Naložte je nakyselo! Díky tomuto osvědčenému a snadnému receptu si voňavé dary lesa vychutnáte i za dlouhých zimních večerů.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 zavařovacích sklenic
  • 0,8 kg lesních hub
  • 250 ml octa 8%
  • 20 g cukru
  • 40 g soli
  • 4 listy bobkového listu
  • 2 lžíce hořčičných semínek
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
Článek

Podzim je ve znamení houbaření – a pokud zrovna rostou, pak je třeba úrodu co nejlépe uskladnit na zimu. Jedním z nejlepších způsobů, jak zachovat houbám jejich vůni a chuť, je naložení nakyselo. Jemný octový nálev s kořením nejen prodlouží trvanlivost, ale dodá houbám i šmrnc, který oceníte k masu, do salátů nebo jen tak na chleba. A tenhle recept zvládne opravdu každý!

Postup

01.

Houby očistěte, větší kusy nakrájejte. Dejte vařit vodu s 20 gramy soli, až začne vřít, vložte do ní houby a 5 minut povařte. Po pěti minutách houby sceďte, propláchněte vodou a nechejte vychladnout.

02.

Zatímco houby chladnou, připravte nálev. Do hrnce nalijte 750 ml vody a zbylou sůl (cca 20 g), dále ocet, cukr a koření a svařte. Pak z nálevu vyndejte bobkový list, nové koření a celý pepř, hořčičná semínka v něm můžete ponechat. Někdo odstraňuje všechno koření, je to jen na vás.

03.

Do sterilizovaných sklenic naložte povařené vychladlé houby, zalijte nálevem a zavíčkujte. Poté sterilizujte v hrnci s vodou: voda by měla sahat do čtvrtiny až poloviny výšky sklenic. Při teplotě 90–100 °C je sterilizujte asi 20–30 minut. Pak je můžete otočit víčkem dolů, aby se sklenice dokonale uzavřela.

Houby na každém kroku

Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.

Energetická hodnota celkem pro 1 zavařovací sklenici
Energie212,83 kJ
Bílkoviny3,16 g
Tuky0,68 g
Sacharidy8,05 g
Sůl5,12 g
SAFA0,09 g
Vláknina2,66 g
Cukry5,77 g

Načítám