Článek
Podzim je ve znamení houbaření – a pokud zrovna rostou, pak je třeba úrodu co nejlépe uskladnit na zimu. Jedním z nejlepších způsobů, jak zachovat houbám jejich vůni a chuť, je naložení nakyselo. Jemný octový nálev s kořením nejen prodlouží trvanlivost, ale dodá houbám i šmrnc, který oceníte k masu, do salátů nebo jen tak na chleba. A tenhle recept zvládne opravdu každý!
Postup
01.
Houby očistěte, větší kusy nakrájejte. Dejte vařit vodu s 20 gramy soli, až začne vřít, vložte do ní houby a 5 minut povařte. Po pěti minutách houby sceďte, propláchněte vodou a nechejte vychladnout.
02.
Zatímco houby chladnou, připravte nálev. Do hrnce nalijte 750 ml vody a zbylou sůl (cca 20 g), dále ocet, cukr a koření a svařte. Pak z nálevu vyndejte bobkový list, nové koření a celý pepř, hořčičná semínka v něm můžete ponechat. Někdo odstraňuje všechno koření, je to jen na vás.
03.
Do sterilizovaných sklenic naložte povařené vychladlé houby, zalijte nálevem a zavíčkujte. Poté sterilizujte v hrnci s vodou: voda by měla sahat do čtvrtiny až poloviny výšky sklenic. Při teplotě 90–100 °C je sterilizujte asi 20–30 minut. Pak je můžete otočit víčkem dolů, aby se sklenice dokonale uzavřela.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice