Hlavní obsah
3,0
(7)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tento recept patří mezi důvody, proč si hýčkat svého řezníka. Kouzlo bavorské pečeně, kromě skvělé omáčky z kořenové zeleniny a piva, spočívá také v dokřupava opečené kůžičce, která navíc maso ochrání před vysušením. A takové seženete jenom v dobrém řeznictví.

15 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 1,8 kg vepřové plece s kůží
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks cibule
  • 1/4 ks celeru
  • 6 stroužků česneku
  • 250 ml světlého pšeničného piva
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 4 lžíce oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Ostrým nožem nařízněte kůži na mase v pravidelných rozestupech. Maso osolte, opepřete a vydatně posypejte kmínem z každé strany. Předehřejte troubu na 190 °C.

02.

Oloupejte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na větší kusy, česnek nasekejte nahrubo. Zeleninu vložte do většího hlubšího pekáče, také ji zlehka osolte, opepřete, zakápněte olejem a promíchejte. Do pekáče k zelenině vložte maso, podlijte světlým pšeničným pivem, vložte do trouby a pomalu pečte asi 2 hodiny (podle velikosti masa klidně i dvě a půl, až bude měkké).

03.

V průběhu pečení maso občas zkontrolujte a podlijte výpekem, případně přilijte trochu vývaru (200 ml, uvedených v ingrediencích, většinou plně využiji). Až bude maso měkké, přepněte troubu na gril a už jenom krátce (od trouby neodcházejte) nechte pořádně zezlátnout a vypéct kůži dokřupava.

04.

Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte pod alobalem chvíli odpočinout. Šťávu sceďte do čistého hrnce a zeleninu pořádně vymačkejte. Asi třetinu zeleniny přidejte k procezené šťávě, rozmixujte tyčovým mixérem a krátce zredukujte.

Tip: Vymačkaná zelenina sice už ze sebe vydala to nejlepší, ale její zbytek vyhazovat nemusíte. Rozmačkejte ji najemno a přidejte do karbanátků či do bramborové polévky ze zbytků nebo k náplni do slaných taštiček.

05.

Odpočinuté maso nakrájejte na plátky a podávejte vydatně přelité omáčkou. Jako příloha se hodí klasické bramborové knedlíky nebo knedlíčky bez mouky zvané kluzky a různě upravené zelí.

Reklama

Načítám