Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

„U nás se vždycky na Hod boží podává vepřová na smetaně s bramborovým knedlíčkem...“ Kdo by neznal legendární film Pelíšky! Pojďte si připravit „znamenitou“ vepřovou na smetaně s omáčkou, která se zaručeně „nezdrcne“ s vídeňskými bramborovými knedlíky, které nebudou ani trochu „mazlavé“. Nebo jsou to noky?

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso s omáčkou
  • 750 g vepřové kýty
  • 2 lžíce dijonské hořčice
    10
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 stonek řapíkatého celeru
    9
  • 250 ml masového vývaru
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 list bobkového listu
  • 3 kuličky jalovce
  • 2 ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky sušené cibule
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání
    1
  • 1 lžička citronové šťávy
Knedlíky, nebo noky
  • 1 kg vařených brambor ve slupce
  • 110 g polohrubé mouky
    1
  • 110 g dětské krupičky
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 ks žloutků
    3
  • 1/2 lžičky soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Knedlíky (noky) doporučuji, jako paní Vilma, vařit v páře. Při vaření ve vodě bude jejich povrch „poněkud oslizlý“.

Postup

01.

Vepřovou kýtu v celku ze všech stran potřete dijonskou hořčicí, osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. Mrkev, petržel a řapíkatý celer nakrájejte na kostičky. Množství zeleniny stačí, nevaříme svíčkovou...

02.

Ve velkém litinovém hrnci nebo pekáči orestujte zeleninu na másle. Když začne být lehce zlatá, dejte ji v hrnci na stranu a vedle ní opečte ze všech stran maso, aby se zatáhlo. Vše zalijte vývarem, přidejte koření a sušenou cibuli.

03.

Pekáč či hrnec přiklopte poklicí, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a maso se zeleninou pečte přibližně 90 minut. Po této době vyzkoušejte teploměrem na maso, zda má uvnitř cca 85 °C. Pokud ano, maso vyjměte. Hrnec se zeleninou a výpekem dejte na sporák.

04.

Z výpeku odstraňte všechno koření a zeleninu v tekutině pak rozmixujte tyčovým mixérem. Omáčku přiveďte k varu a pak do ní nalijte smetanu. Dál vařte 10-15 minut, poté dochuťte pár kapkami citronové šťávy. Pokud chcete, omáčku můžete zahustit jíškou případně jen zjemnit lžící studeného másla (zamíchejte do horké, ale ne vroucí hotové omáčky).

Foto: Svatava Vašková

Hodí se nejen na Boží hod, ale i jako úžasný nedělní obědFoto: Svatava Vašková

05.

Předem ve slupce uvařené brambory nastrouhejte najemno nebo nadrťte přes kovový drtič. Zamíchejte k nim žloutek, polohrubou mouku, dětskou krupičku, špetku jedlé sody a sůl.

06.

Vypracujte těsto a mokrýma rukama z něj tvořte kuličky o velikosti „vajec karety obrovské - mořské želvy!“. Ihned (osolené bramborové těsto řídne) je ve třech várkách vařte na páře na pařníku (nebo v ubrousku). Bude to trvat přibližně 20 minut.

07.

Maso nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky, servírujte s knedlíky–noky a smetanovou omáčkou.

Nejlepší omáčky

Kdo chce předvést své kuchařské umění a zároveň dopřát rodině i hostům opravdové pochutnání, většinou se pustí do omáčky a pečeného či dušeného masa s knedlíkem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 741,73 kJ
Bílkoviny51,72 g
Tuky37,27 g
Sacharidy81,32 g
Sůl2,3 g
SAFA19,08 g
Vláknina7,31 g
Cukry6,17 g

Načítám