Článek
Knedlíky (noky) doporučuji, jako paní Vilma, vařit v páře. Při vaření ve vodě bude jejich povrch „poněkud oslizlý“.
Postup
01.
Vepřovou kýtu v celku ze všech stran potřete dijonskou hořčicí, osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. Mrkev, petržel a řapíkatý celer nakrájejte na kostičky. Množství zeleniny stačí, nevaříme svíčkovou...
02.
Ve velkém litinovém hrnci nebo pekáči orestujte zeleninu na másle. Když začne být lehce zlatá, dejte ji v hrnci na stranu a vedle ní opečte ze všech stran maso, aby se zatáhlo. Vše zalijte vývarem, přidejte koření a sušenou cibuli.
03.
Pekáč či hrnec přiklopte poklicí, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a maso se zeleninou pečte přibližně 90 minut. Po této době vyzkoušejte teploměrem na maso, zda má uvnitř cca 85 °C. Pokud ano, maso vyjměte. Hrnec se zeleninou a výpekem dejte na sporák.
04.
Z výpeku odstraňte všechno koření a zeleninu v tekutině pak rozmixujte tyčovým mixérem. Omáčku přiveďte k varu a pak do ní nalijte smetanu. Dál vařte 10-15 minut, poté dochuťte pár kapkami citronové šťávy. Pokud chcete, omáčku můžete zahustit jíškou případně jen zjemnit lžící studeného másla (zamíchejte do horké, ale ne vroucí hotové omáčky).

Hodí se nejen na Boží hod, ale i jako úžasný nedělní obědFoto: Svatava Vašková
05.
Předem ve slupce uvařené brambory nastrouhejte najemno nebo nadrťte přes kovový drtič. Zamíchejte k nim žloutek, polohrubou mouku, dětskou krupičku, špetku jedlé sody a sůl.
06.
Vypracujte těsto a mokrýma rukama z něj tvořte kuličky o velikosti „vajec karety obrovské - mořské želvy!“. Ihned (osolené bramborové těsto řídne) je ve třech várkách vařte na páře na pařníku (nebo v ubrousku). Bude to trvat přibližně 20 minut.
07.
Maso nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky, servírujte s knedlíky–noky a smetanovou omáčkou.



