Článek
Dýně patří mezi „superpotraviny“ – je plná betakarotenu pro oči i imunitu, vitaminů C a E a minerálů jako hořčík, draslík nebo zinek. Vysoký obsah vody a vlákniny z ní dělá skvělou volbu i pro děti – hodí se například i na první příkrmy.
Postup
01.
Dýni vydlabejte, oloupejte (hokaido loupat nemusíte), nakrájejte na kostky, posypejte cukrem, zlehka osolte, pokapejte olivovým olejem, přidejte pár snítek tymiánu a upečte v troubě doměkka.
02.
Tymián odstraňte. Upečenou dýni rozmixujte, přidejte smetanu, dochuťte citronovou šťávou a cukrem podle chuti a dejte vychladit. Jablka očistěte, nakrájejte na kostičky a orestujte na másle, posypejte trochou cukru a nechte zkaramelizovat. Studenou polévku poklaďte jablky v karamelu a poprašte mletou skořicí.
Dýně, královny podzimní kuchyně
Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?
Polévky: Základní | S kokosovým mlékem | S chilli
Z trouby: Pečená s dipem | Hranolky | Bramboráky
Nasladko: Cheesecake | Chlebíček | Koláč | Lívance