Hlavní obsah
Foto: www.chateauhotel.cz

Foto: www.chateauhotel.cz

Dýňová polévka nemusí být jen slaná. Když se z dýně pečou koláče, tak proč si z ní neuvařit polévku? Využijte sladkost pečené zeleniny a na pánvi karamelizovaných jablíček. Tahle trochu netradiční polévka je nejlepší vychlazená, ale skvěle chutná i teplá. Smetana ji zjemní a skořice krásně ovoní.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 1 kg dýně
  • 200 g jablek
  • 250 g smetany
    7
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka čerstvého tymiánu
  • 1 špetka soli
  • 100 g oleje
  • 50 g másla
    7
  • 50 g cukru
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Dýně patří mezi „superpotraviny“ – je plná betakarotenu pro oči i imunitu, vitaminů C a E a minerálů jako hořčík, draslík nebo zinek. Vysoký obsah vody a vlákniny z ní dělá skvělou volbu i pro děti – hodí se například i na první příkrmy.

Postup

01.

Dýni vydlabejte, oloupejte (hokaido loupat nemusíte), nakrájejte na kostky, posypejte cukrem, zlehka osolte, pokapejte olivovým olejem, přidejte pár snítek tymiánu a upečte v troubě doměkka.

02.

Tymián odstraňte. Upečenou dýni rozmixujte, přidejte smetanu, dochuťte citronovou šťávou a cukrem podle chuti a dejte vychladit. Jablka očistěte, nakrájejte na kostičky a orestujte na másle, posypejte trochou cukru a nechte zkaramelizovat. Studenou polévku poklaďte jablky v karamelu a poprašte mletou skořicí.

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Načítám