Článek
Cuketa je kouzelná zelenina. Dá se z ní připravit vláčný perník a pizza nebo se skvěle hodí do těstovin. Ale možná vás nenapadlo ji někdy naložit jako okurky. Zkuste a uvidíte!
Postup
01.
Omyté cukety nakrájejte na mandolíně na tenká kolečka. Vložte je do cedníku nebo je rozložte na papírové utěrky, posolte a nechte „vypotit“ alespoň 45 minut. Mezitím si připravte nálev.
02.
Do hrnce nalijte vodu, přidejte ostatní suroviny a pár minut provařte. Nálev nechte chvíli zchladnout, aby se v něm pak cukety „neuvařily“.
03.
Cuketová kolečka otřete od vypocené tekutiny a střídavě s koprem je naskládejte do čistých sklenic. Na závěr vše zalijte nálevem tak, aby byly cukety zcela ponořené. Sklenice uzavřete a skladujte v lednici. První ochutnávka může přijít už po hodině, ale ideálně dejte cuketám čas aspoň přes noc.
Cukety, kam se podíváš
Cuketová jsou stále stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní