Hlavní obsah

Na škytavku sklenice, na komáří kousnutí lžička: Nejlepší triky, jak se zbavit drobných potíží

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobné zdravotní obtíže, jako je škrábnutí, škytavka, podrážděné oči, zaražená tříska nebo štípanec od komára, vás sice na životě neohrozí, den ale dokážou znepříjemnit poměrně obstojně. Naštěstí existuje jednoduchá a levná pomoc, která funguje téměř okamžitě.

Článek

Dostat pod kontrolu cukrovku či tělesnou hmotnost často vyžaduje tvrdou práci, odříkání a trpělivost a je jasné, že se situace nezmění ze dne na den. Ale když vás svědí kousnutí od mušky, zlobí škytavka nebo bolest za krkem, potřebujete úlevu hned. Pro takové chvíle se hodí znát opatření, která zaberou až překvapivě rychle. Co v takových případech pomůže?

1. Manukový med na drobné rány

Škrábnutí nebo popáleninu prvního stupně umí zklidnit manukový med, který seženete v obchodech se zdravou výživou. „Má velmi silné antibakteriální účinky, které lze využít jak vnitřně, tak i při hojení ran,“ vysvětluje biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová. Skvělé je, že med dezinfikuje, ale neštípe, proto jím můžete ošetřit i děti. Naneste trochu medu na očištěnou ránu, zakryjte obvazem a podle potřeby převazujte jednou denně.

Foto: Wojciech Skora, Shutterstock.com

Manukový med vydezinfikuje škrábnutí a zklidní popáleniny prvního stupněFoto: Wojciech Skora, Shutterstock.com

2. Kapky na suché oči

Vysychání oční sliznice a následné svědění je přirozenou součástí stárnutí. „V současnosti je však často spojené s dlouhým zíráním do monitoru počítače,“ říká praktický lékař a spoluautor systému virtuální sestra Emmy Ondřej Sobotka s tím, že ulevit mohou obyčejné volně prodejné oční kapky, takzvané umělé slzy. Pomohou také při podráždění očí větrem, poletujícím prachem, ostrým sluníčkem nebo klimatizací, případně chlorovanou vodou, šamponem nebo kouřem. Zkrátka se vyplácí mít je stále po ruce.

3. Lepidlem proti třískám

Na třísku podélně zaraženou do kůže tak, že je celá vidět, obvykle vezmete jehlu nebo pinzetu. Většinou to ale bolí, navíc hrozí riziko zanesení infekce – a to i v případě, že nástroj předem vydezinfikujete. Místo toho zkuste třísku potřít tekutým lepidlem tak, aby se nad ní vytvořila tenká viditelná vrstvička, a jakmile zaschne, strhněte ji v opačném směru, než v jakém se tříska do kůže dostala.

4. Lžičkou proti svědění

Píchnutí od komára nebo nějaké mušky sice moc nebolí, zato nepříjemně svědí. Nečekanou úlevu přinese malá kovová lžička. Namočte ji do vody, vložte na pět minut do mrazáku a poté přiložte na inkriminované místo. „Zchlazení povede ke stažení cév, což eliminuje šíření histaminu, který vypustila imunita v reakci na napadení patogenem hmyzu,“ objasňuje Ondřej Sobotka. To sníží svědivost. A jako bonus zafunguje psychologický efekt: chlad odvede pozornost od svědění.

Foto: NT_Studio, Shutterstock.com

Svědění po píchnutí hmyzem zažene dotek chladné kovové lžičky. Jednoduché a levné řešení!Foto: NT_Studio, Shutterstock.com

5. Sklenka vody na škytavku i bolest hlavy

Trápí vás škytavka? Zapomeňte na různé bizarní způsoby, jak ji zahnat, a spolehněte se na zaručený způsob, jak se jí zbavit: obrňte se trpělivostí, nalijte si sklenici vody a pomalu upíjejte. „Polykání stimuluje bloudivý nerv, ten vyšle přes mozek zprávu bránici, která škytavku pohání, aby se uklidnila,“ vysvětluje Ondřej Sobotka. Efekt umocňuje fakt, že při pomalém polykání pomalu dýcháte, což samo o sobě bránici zklidňuje.

Obyčejná sklenice vody se vám bude hodit i jako první pomoc při bolesti hlavy. Právě tou se nejčastěji projevuje akutní dehydratace. Když totiž tělo pociťuje žízeň a začne šetřit vodou, vedlejším důsledkem je vylučování hormonů, které mohou způsobit bolest hlavy. Do normálu by situaci měla vrátit právě sklenka vody.

6. Chůzí na zablokovaný krk

Spánek v nepohodlné poloze může nepříjemně zablokovat krční páteř, což se projeví bolestí za krkem. Rychlou úlevu poskytne obyčejná chůze: půjdete-li slušným tempem (zhruba 5 km/h), paže se budou přirozeně houpat, což rozhýbe i svaly držící krk, zlepší jejich prokrvení a jemně uvolní napětí, které zde panuje. Aby to fungovalo, je třeba dodržovat určité zásady a především se vyvarovat chyb: švihu paží pomozte, ale s citem, a dále si hlídejte uvolněná ramena – netelefonujte a neberte si kabelku, obojí napětí krčních svalů zvyšuje. Bradu mírně tlačte k hrudníku, neměla by být vysunutá.

Víte, jak v domácnosti prakticky využít levné stahovací pásky? 7 skvělých možností a na další přijdete sami.

Reklama

Související témata:

Načítám