Hlavní obsah

Vztahy s kolegy: Poznejte podle jejich gest, jak to s vámi mají

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přítel, nebo nepřítel? V každé práci najdete pestrou paletu charakterů, přičemž s některými kolegy a kolegyněmi je těžké pořízení. Poznáte, kdy vás spolupracovníci nemohou ani vystát?

Článek

Pracujete s ním už nějaký ten pátek, ale čert aby se v něm vyznal. Váš kolega je tajemný jako hrad v Karpatech, zřídkakdy z něj vypadne nějaké (lichotivé) slovo, takže toho o něm zase tak moc nevíte. Co za tím vězí?

Nemusíte se na nic vyptávat, důležité je sledovat neverbální signály, které dotyčný vysílá instinktivně a nevědomě. Ty dávají nahlédnout do toho, zda k vám chová sympatie, zášť, nebo si snad prozatím neudělal názor, kam vás zařadit.

Známky sympatií

1. Pozitivní oční kontakt: Je rozdíl udržovat oční kontakt a zírat, nebo vás pohledem dokonce ignorovat. Jestli s vámi spolupracovník naváže zdravé množství přímého očního kontaktu, což znamená, že se na vás dívá, když jste v jeho blízkosti, přičemž občas zamrká a odvrátí pohled (to je normální), je to dobré znamení. Pokud pracujete vedle sebe, takže je přímý oční kontakt nemožný, nijak se před vámi neschovává a udržuje určitou úroveň komunikace. Zeptá se, co říkáte na politickou situaci, donese vám cuketu z vlastní zahrádky...

2. Otevřený postoj těla: Otevřené dlaně, nepřekřížené ruce ani nohy, úsměv. V překladu to znamená přátelskost. Pevný stisk ruky si zase lze vyložit tak, že si vás protistrana váží.

3. Komunikace v intimní zóně: Kolega, kterému moc nesedíte, vás nepustí do své privátní komnaty, tedy blíž k tělu. V případě sympatií člověk druhé snese zhruba 45 cm od těla i blíže. Může se však stát, že je spolupracovník introvert či úzkostný a jeho intimní zóna je větší a někdy se i stáhne dozadu. Zpravidla přitom ale nemáte pocit, že by se separoval vyloženě kvůli vám, obvykle se na vás zanedlouho usměje a navodí pohodovou atmosféru.

4. Zrcadlová gesta: Znáte nejupřímnější způsob lichocení a náklonnosti? Napodobování gest! Sednete si, kolega také, zvednete hrnek s kávou, za pár vteřin on udělá totéž. Pakliže se právě tohle děje, nemá s vámi žádný problém.

Foto: SFIO CRACHO, Shutterstock.com

Při pozorování kolegů nikdy nezapomeňte, že se svět netočí jen kolem vás a většina lidí má na práci jiné věci než se na vás „nějak tvářit“, a jejich chování s vámi tedy nemusí nijak souvisetFoto: SFIO CRACHO, Shutterstock.com

Známky antipatií

1. Vyhýbání se očnímu kontaktu: Když na spolupracovníka mluvíte, vždy těká očima a chová nervózně, třebaže v rozhovoru s jinými kolegy to nedělá? Pak to může signalizovat nechuť navazovat s vámi sociální interakci, nicméně buďte v úsudku opatrní – dotyčný se před vámi může jen z nějakých důvodů stydět.

2. Absolutní nezájem: Vždy, když vejdete to místnosti, má kolega zkřížené ruce, nohy, sepjaté prsty, zasmušilý pohled, zamračené obočí či sevřená ústa? Skoro vám ani neodpoví na pozdrav a případný hovor s vámi vede nesrdečně, stručně a rychle se od vás odvrací? Pokud to dělá i všem ostatním, nijak se vás to netýká, jestli ale jen vám, je jasné, že mu nesedíte.

3. Bariéry mezi vámi: Pokaždé, když si do práce něco přinese, položí to na stůl mezi vás. Tašku, stolní kalendář, vázu s květinou, karafu s vodou… Jsou-li mezi vámi a jím nějaké překážky, které plní funkci hradeb a brnění, máte co dočinění s introvertem či stydlínem, ale může to být i znak nepřátelství.

4. Křečovitost: Antipatii může signalizovat také viditelné napětí ve svalech či rozšířené nosní dírky. Tady je důležité oddělit standardní stav od konkrétních situací, kdy kolega jedná přímo s vámi. Je-li v komunikaci s ostatními v pohodě, zatímco v rozhovoru s vámi vykazuje křečovitost, může se jednat o negativní emoce vůči vaší osobě.

Dusno v práci. Co s tím?

Nejprve je třeba pochopit, že antipatie je úplně normální a občas ji pociťuje každý. Zdrojem averze bývají často hluboce zasunuté negativní zkušenosti – můžete někomu připomínat třeba zlou učitelku ze školky. A samozřejmě se může jednat i o docela jednoduché a jasné věci: kolegovi se nelíbí váš parfém, smích, hlas, vtipy...

Pokud se vám zdá, že je situace mezi vámi neúnosná, pokuste se udělat nějaké milé gesto, díky kterému by se váš vztah s kolegy mohl zlepšit, jinak si dělejte svoji práci a komunikaci omezte pouze na pracovní úroveň. Navzdory chladu spolu můžete profesionálně dobře fungovat. Přece jen, člověk si nechodí do práce dělat kamarády.

Někteří lidé jsou odmítaví k celému světu, s vámi to nijak nesouvisí a nemůžete s tím ani nic udělat. Podívejte se na 5 znaků, jak rozpoznat negativní lidi.

Reklama

Načítám