Hlavní obsah

Překvapení Českých lvů: Dyk ho nedostal, Issová už spí s režiséry a Kolečko dorazil s novou partnerkou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Český lev slavil třicátiny! A měl i dort. Ten mu přinesl herec a režisér Jiří Havelka, který letošní předávání cen České filmové a televizní akademie uváděl. Ke komu putovaly prestižní křišťálové sošky a které hvězdy si nenechaly tuhle společenskou událost ujít?

Článek

Jubilejní ročník Českých lvů měl spoustu hostů – Jiřího Havelku střídali moderátoři bývalých ročníků Bolek Polívka, Lucie Výborná, Marek Eben, Jiří Macháček, Halina Pawlowská, Václav Kopta, Martin Zbrožek nebo Ondřej Pavelka, který uvedl na pravou míru, že s průvodcem večera není nijak pokrevně spřízněný.

O hudební vsuvku se postarala držitelka Oscara Markéta Irglová, která s Thomem Artwayem zazpívala svůj hit Falling Slowly. Nejzábavnější děkovnou řeč pronesla Martha Issová, která vtipkovala o spaní s režisérem, nejvíce dojatý byl herecký nováček Marsell Bendig.

Gratulujeme, dámy!

V kategorii hereček zabodovala Martha Issová, která získala Českého lva za vedlejší roli ve filmu Buko. Herečka, která ztvárnila dívku s Aspergerovým syndromem, děkovala za krásnou práci režisérce Alici Nellis a svým proslovem rozesmála celý sál: „Vždy jsem říkala, že nespím s režiséry, ale kamarádím s režisérkami. To už také není pravda,“ řekla herečka, která je vdaná za režiséra Davida Ondříčka, držitele osmi Lvů.

Martha Issová se večera zúčastnila, i když měla původně lístky na stand-up show britského komika Rickyho Gervaise v Kongresovém centru. „Trošku mě to mrzelo, ale teď jsem ráda, že jsem tady,“ dodala herečka.

Foto: Profimedia.cz

Martha Issová přišla, zvítězila a všechny rozesmála.Foto: Profimedia.cz

Nejlepší výkon v hlavní roli pak předvedla Klára Melíšková, která hrála zdravotní sestru, obviněnou z vraždy pacienta ve filmu Podezření. Herečka získala křišťálovou sošku popáté, a přesto jen těžko skrývala dojetí – podobně jako Denisa Barešová, se kterou ve snímku hrála. Hvězda seriálu Kukačky byla nominována na nejlepší herečku ve vedlejší roli, a ačkoli jí prvenství (už podruhé) uniklo, věříme, že se během dalších let na pódium dostane.

Foto: Profimedia.cz

Z pátého Lva se upřímně radovala Klára Melíšková.Foto: Profimedia.cz

Ocenění pánové

Přesuneme se ke kategorii herců. Cenu za vedlejší roli získal Marsell Bendig, kterého vyhlášení dojalo k slzám. Velkým překvapením pro něj (nikoli pro ty, kteří viděli jeho výkon ve filmu BANGER.) byla už samotná nominace, to, že vyhraje, ale vůbec nečekal. „To je síla. Wov. Tohle jsem si přál od dětství. Já jsem doma měl ovladač, jako že je to ta cena, a dneska je to realita,“ řekl rozechvěle. Bratr zpěváka Jana Bendiga má za sebou jen pár rolí a zvládl přeskočit taková herecká esa jako je Saša Rašilov, Oldřich Kaiser, Štěpán Kozub nebo Miroslav Krobot.

Foto: Profimedia.cz

„Mami, máme to doma! Miluju vás,“ volal dojatý Marsell Bendig.Foto: Profimedia.cz

V hlavní roli byl podle poroty nejlepší herec Michal Kern, který děkoval všem, již se podíleli na filmu Arvéd. Ten se v nominacích objevil rovnou dvanáctkrát. Herec získal nejen první nominaci, ale rovnou i svého prvního Českého lva. Ve filmu hrál reálnou postavu nacistického konfidenta Jiřího Arvéda Smíchovského, jehož příběh vypráví kniha Malostranský ďábel od Jana Poláčka.

Foto: Profimedia.cz

Jak velkou měl Michal Kern radost? Taaakovouhle!Foto: Profimedia.cz

Co byste měli vidět?

Pokud milujete filmy, měli byste si na seznam přidat pětici nominovaných na nejlepší celovečerní hraný film. Ze snímků Arvéd, BANGER., Il Boemo, Oběť a Světlonoc vyhrál… Il Boemo. Historický film s Vojtěchem Dykem v hlavní roli sleduje skutečný příběh českého hudebního skladatele, který našel štěstí i zkázu ve slunné Itálii. Il Boemo měl také nejlepší režii, za kterou si odnesl sošku Petr Václav.

Zajímat vás určitě bude i kategorie nejlepší televizní film nebo minisérie, ve které zaskórovalo třídílné Podezření. Nejlepším seriálem se pak staly Devadesátky, animovaný film vyhrála Zuza v zahradách.

Outfity na Českých lvech 2023

Slavnostní předávání cen jde ruku v ruce s módou. Nejkrásnější šaty předvedla herečka Jana Plodková, která se stala i absolutní vítězkou módní ankety, v níž jste hlasovali pro nejkrásnější šaty z minulých Českých lvů. Své pověsti dostála i vždy stylová Martha Issová v pudrově růžových šatech a svou róbou zaujala i Denisa Barešová.

Pozornosti neušel pár Kolečko–Nesvačilová, kteří ruku v ruce (zasádrované) vtipkovali o tom, že spolu nejsou. Na červeném koberci se spolu objevili i Eva Decastelo a Tomáš Třeštík, Adam Mišík s Natálií Jiráskovou nebo manželé Dykovi.

Foto: Profimedia.cz

Jana Plodková nezklamala! V krajkových šatech vypadala úchvatně.Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Volba šatů se povedla i Martě Issové.Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Nominovaná Denisa Barešová přišla v transparentní róbě návrhářky Zuzany Kubíčkové.Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Večer si nenechala ujít ani herečka Jenovéfa Boková, která ukázala těhotenské bříško.Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Nominovaní byli oba – Tatiana Dyková Vilhelmová ze vedlejší roli ve filmu Grand Prix, Vojtěch Dyk za hlavní roli ve snímku Il Boemo. A ačkoli nevyhráli, bok po boku vypadali extravagantně.Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Herec a zpěvák Adam Mišík soutěžil o cenu nejlepšího herce v hlavní roli. Na předávání cen přišel se svou přítelkyní, modelkou Natálií Jiráskovou.Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Po dlouhé době se na veřejnosti ukázal i scenárista Petr Kolečko se svou přítelkyní, herečkou Denisou Nesvačilovou.Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Herečka a moderátorka Eva Decastelo randí s fotografem Tomášem Třeštíkem.Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Kdyby se vyhlašovala cena za nejodvážnější outfit, bez mrknutí oka by ho získala herečka Anna Kameníková (dříve Linhartová). Tu doprovázel manžel Jan Kameník.Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám