Hlavní obsah

Nejhorší období pro alergiky přichází: jak si ulevit pomocí bylinek a dalších tipů

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Reklama

Kolem vše pučí a kvete a vy, místo abyste si tu krásu užívali, slzíte, kýcháte a nestíháte vytahovat papírové kapesníky, jak prudce vám teče z nosu? Zřejmě se potýkáte s jarní pylovou alergií. Postihnout vás může i v dospělosti, ač jste dříve nikdy potíže neměli.

Článek

S pylovou rýmou, oteklými sliznicemi a podrážděním očí je ideální zamířit do lékárny, případně k praktikovi. Volně prodejné léky na alergii lze krátkodobě brát bez konzultace s lékařem, pokud se ale vaše obtíže nelepší nebo přetrvávají, určitě neváhejte s návštěvou specialisty – alergologa. Ten vám po sérii testů doporučí správnou a cílenou léčbu.

Kromě léků existuje ale i řada dalších možností, jak pylovou alergii mírnit. Pro pomoc můžete sáhnout i k bylinkám. Můžete zkusit obklady na zarudlé oči, posílí vás ale i pití čaje a tinktury z rostlin nebo ještě lépe z jejich pupenů, takzvaná gemmoterapeutika.

Pokud už léky užíváte a chcete je bylinnou léčbou doplnit, poraďte se s ošetřujícím lékařem. Obecně je dobré užívat je nalačno, s odstupem od jídla i případných dalších léčiv a doplňků stravy. Kdo budou tedy vaši spojenci?

Zastavte úpornou rýmu

Alergie vzniká v důsledku neschopnosti imunitního systému rozlišit podněty neškodné od nebezpečných. Objevit se může kdykoli během života, většinou souvisí s oslabenou nebo změněnou imunitou. Často pak lidé nemívají alergii pouze na jeden alergen, ale na jejich různé kombinace. Například při alergii na pyl břízy, která se projevuje právě na jaře, můžete mít i alergii na jablka. Projevy alergií jsou různé, od méně závažných, spíše obtěžujících, až po velmi vážné, jako je život ohrožující anafylaktický šok.

Při pylové alergii vás velmi pravděpodobně potrápí alergická rýma. Tu provází kýchání, svědění v nose a vodnatý hlen nebo naopak ucpaný nos. „Alergické reakce pomáhá potlačit tinktura z pupenů černého rybízu,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Foto: Oxik, Shutterstock.com

Černý rybíz pomáhá proti alergii i celkově oslabené imunitě, vsaďte na pupenovou tinkturuFoto: Oxik, Shutterstock.com

Zregenerujte sliznice

S potížemi se nemusíte potýkat jen na jaře. „Koncentrace pylů je sice největší na jaře, ale alergická rýma se objevuje i v létě, kdy jsou alergenem pyly trávy, a na podzim, kdy jsou alergenem pyly vysokého plevele,“ vysvětluje PharmDr. Veronika Orendášová, lékárnice Benu Lékárny Jičín. Dlouhodobé podráždění i neustálé smrkání nosní sliznice zmáhá, je potřeba zaměřit se i na jejich zklidnění. Hodně pijte a zvlhčujte nos, třeba solnými roztoky ve spreji. „Pozitivní účinky na regeneraci sliznic mají také bylinky pýr, lopuch a houba penízovka,“ radí bylinkářka. V obchodech s přírodní medicínou koupíte již hotové kúry ve formě praktických kapiček nebo tinktury s velkou koncentrací hodnotných látek.

Foto: godi photo, Shutterstock.com

Houby v boji s pylovými alergiemi pomáhají, koupíte tinktury a kúry s výtažky z penízovky, žampionů nebo šiitakeFoto: godi photo, Shutterstock.com

Zklidněte podrážděné oči

Alergeny způsobují podráždění spojivky, a proto oči pálí, svědí a mohou i otékat. K alergické reakci očí přispívá i klimatizace, nadmíra prachu ve vzduchu či znečištěné ovzduší. Úlevu vám mohou přinést bylinné výluhy, které lze popíjet jako čaj i použít jako zklidňující obklad. V případě obkladu však dbejte na to, aby byl výluh bez zbytků bylin, ty by totiž mohly oči podráždit ještě více.

„Očím uleví odvar ze světlíku lékařského, který lze pít, použít jako obklad nebo jako kapky k vyplachování očí. Také obklad z odvaru listů řepíku lékařského povzbudí unavené oči, navíc působí protizánětlivě. Pro zlepšení kvality vidění je vhodná též tinktura z klanoprašky čínské, jež odstraňuje pocity únavy,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná a dodává: „Bolesti hlavy, které unavené oči provázejí, pomůže zmírnit tinktura z kopretiny řimbaby.“

Posilte celkovou obranyschopnost

Jelikož alergie vznikají v důsledku poruchy imunitního systému, mohou pomoci rovněž bylinky, které mají příznivý vliv na vaši obranyschopnost. „Při alergiích je třeba celkově posílit organismus, hlavně činnost slinivky, v tom může pomoci extrakt z houby penízovky,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. „K posílení odolnosti jsou dále vhodné bylinky echinacea, červené lapacho nebo lichořeřišnice,“ dodává bylinkářka.

Nezapomínejte také, že stejně jako mohou byliny a bylinné preparáty pomoci, mohou i ublížit. Nepřekračujte doporučené dávkování. Bylinné tinktury obsahují alkohol, pokud by pro vaše trávení byly dráždivé, můžete je konzumovat rozpuštěné v malém množství vody.

Zkuste také v sezoně alergií upravit svůj životní styl. Dráždivým pylům se vyhnout nejde, můžete je ale zkusit alespoň omezit. Doma místo vysávání a utírání prachu vytírejte namokro, pořiďte si čističku vzduchu, ven na procházky choďte brzy ráno nebo po dešti, kdy je koncentrace dráždivých pylů menší, naopak narůstá ve větru a po bouřce. Pokud vám otékají oči, noste sluneční brýle.

Reklama

Načítám