Hlavní obsah

Atopický ekzém se v zimě zhoršuje. Jak se projevuje u dospělých i dětí a co uleví při svědění

Foto: sruilk, Shutterstock.com

Foto: sruilk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zarudlá, podrážděná a úporně svědící kůže dokáže pořádně znepříjemnit život nám dospělým, natož pak malým dětem. O této vleklé nemoci koluje mezi lidmi řada mýtů a nesrovnalostí, pojďme je tedy uvést na pravou míru společně s lékaři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro toto chronické zánětlivé onemocnění je typická suchá, podrážděná či popraskaná kůže a úporná vyrážka, která svědí. Obtíže se zhoršují právě během zimních měsíců. Na vině je zejména počasí, výkyvy teplot, vlhko a mráz, přetopené interiéry se suchým vzduchem, silný vítr a znečištění ovzduší. Rychleji tak dojde k narušení citlivé pokožky, která pak kvůli poškození není schopna udržovat bariérovou funkci a zadržovat vlhkost. Proto zůstává suchá, s vyrážkou, jež nepříjemně svědí.

Co jsou provokační faktory

Atopický ekzém je geneticky podmíněné, tedy dědičné, svědivé neinfekční onemocnění, které probíhá u každého odlišně. „V praxi to znamená, že pokud se člověk narodí se sklonem k atopii, ekzém se může, ale také nemusí v životě projevit. Stejně jako většina geneticky podmíněných kožních onemocnění, průběh a zejména návrat a zhoršování (vzplanutí) ekzému funguje na principu sčítání provokačních faktorů. Těmi může být nemoc, stres, potraviny, nevhodné oblečení, používání nešetrných kosmetických přípravků a další,“ vysvětluje dermatoložka Klára Míková z kliniky Dermi v Brně.

Kojenci, batolata, teenageři i dospělí

U nejmenších dětí mnohdy do jednoho až dvou let příznaky atopického ekzému vymizí. Pokud přetrvají, přecházejí do dětské formy, kdy se vzhled a lokalizace projevů mění. V dospělosti se atopický ekzém projevuje u nízkého procenta lidí s tzv. atopickým podkladem. „Není však výjimkou, že se ekzém projeví poprvé až v dospělosti. U ekzematiků často dochází ke střídání projevů atopie – střídají se období s převahou projevů na kůži ve formě ekzému a období s bronchiálním astmatem, kdy naopak ekzém na kůži vymizí. Zjednodušeně řečeno, člověk je celý život atopikem, ale ekzém se nemusí roky (či nikdy) projevit,“ uvádí MUDr. Míková.

Foto: alexeisido, Shutterstock.com

U miminek mohou někdy projevy atopického ekzému spontánně odeznítFoto: alexeisido, Shutterstock.com

Vyrážka na tváři, krku, rukou nebo tříslech

Projevy atopického ekzému jsou různorodé a pro každý věk je typický jiný obraz. Nejčastější je forma kojenecká, která začíná v prvních měsících života a projevuje se nejvíce na tvářích, čele, krku, případně v oblasti pod plenkami. Tvoří se ložiska složená z malých zarudlých papulek - pupínků. Ložiska jsou suchá, začervenalá, jemně se olupují, při zhoršení mohou mokvat.

Dětská forma, od batolecího věku do 14 let, má maximum projevů na krku, hřbetech rukou, v loketních a podkolenních jamkách, na nártech, hýždích, zadní krajině stehen. Atopický ekzém u dospělých bývá obdobný jako u dětské formy, záleží na rozsahu, může se projevit i jen ve formě ekzému rukou. V krajním případě atopický ekzém může přejít do tzv. erytrodermie – postižení kůže celého těla svědivým zarudlým ekzémem.

Ekzém, astma, alergie… Jak spolu souvisí?

Děti s atopickým ekzémem mají vyšší pravděpodobnost vzniku alergií, jako je například senná rýma, alergické astma (asthma bronchiale), alergická konjunktivitida (oční projevy – slzení, pálení a svědění očí), a také různých potravinových alergií. „Proto by se lidé s atopickým ekzémem měli vyvarovat jídlům, která mohou zhoršit projevy ekzému. Většinou se jedná o potraviny s vyšším obsahem histaminu jako citrusy, exotické ovoce, jahody, rajčata, fermentované sýry, ryby, čokoláda. Některým pacientům se osvědčily i eliminační diety, bezmléčná nebo bezlepková. Je to ale velmi individuální,“ říká lékařka Natália Havlíček z Dermatologického centra Anděl.

Co pro sebe můžete udělat sami

Léčba se vždy řídí rozsahem postižení a musí být komplexní. „Základem jsou preventivní opatření, tedy odstranění provokačních faktorů, péče o kožní bariéru, to znamená používání hygienických prostředků určených pro atopiky, které nenarušují kožní bariéru a obnovují ji, hydratují a upravují patologické pH kůže. Koupel nebo sprcha by měly být kratší, v ne příliš teplé vodě a po vykoupání a šetrném osušení by mělo být do tří minut aplikováno léčivé emolientium, které zvláční a promastí kůži,“ přibližuje Klára Míková.

Jsou vždy potřeba kortikoidy?

V dnešní době v rámci lékárenské kosmetiky je možno pořídit kvalitní přípravky splňující všechny potřeby atopické kůže. Nevhodné jsou přípravky parfemované a také přípravky s rostlinnými a živočišnými přísadami, protože na ně často vznikají kontaktní alergie.

Důležité je pravidelné promazávání. V zimním období volte hutnější, mastnější přípravky, vhodné jsou i sprchové oleje místo gelů. U dětí jsou oblíbené i ovesné či olejové koupele. „V akutní fázi atopického ekzému vám lékař doporučí lokální kortikoidy k tlumení zánětu či léky z kategorie topických imunomodulátorů (působí protizánětlivě a zmírňují svědění). V ambulantní péči je možnost i lokální či komorové fototerapie, u závažnějších forem ekzému můžeme zvolit celkové léky se systémovými účinky a je dostupná i biologická léčba, pokud je ta výše uvedená bez efektu,“ uvádí Natália Havlíček.

Načítám