Hlavní obsah

Dezinfekce v domácnosti? Chemií i světlem!

Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Reklama

Myjete si ruce, používáte dezinfekci, vyvařujete roušky a dodržujete všechna doporučení ohledně ochrany proti koronaviru. Jak se ale postarat o to, abyste z hlediska infekce byli v bezpečí i doma? Poradíme, co v rámci úklidu je třeba dezinfikovat.

Článek

Před koronavirovou epidemií jste jistě mnohokrát slyšeli, že s dezinfekcí domácnosti se to rozhodně nemá přehánět. Imunita se musí „trénovat“ a žít ve sterilním prostředí jí nedělá moc dobře. Teď je ale trochu jiná situace a dezinfekci byste měli věnovat přece jen víc pozornosti, než jste byli zvyklí.

Uklízet, nebo dezinfikovat?

Dezinfekce domácnosti neznamená, že místo prachovky nebo mopu vezmete lahvičku s doporučeným přípravkem a vše postříkáte. Základem by měl zůstat pravidelný úklid, který odstraní prach a nečistoty. Pořád platí, že byste při něm měli postupovat od nejméně znečištěných místností a míst. Z hlediska dezinfekce jsou pak zásadní nejen kuchyň, koupelna, toaleta, ale také předsíň, kde se domácí prostředí nejvíc setkává s tím venkovním.

Úklidem proti riziku infekce

Většina lidí i před koronavirem občas dezinfikovala toaletu, koupelnu a pracovní desku a některé náčiní v kuchyni. Už méně domácností mělo potřebu dezinfikovat podlahy. A přemýšlet o dezinfekci oblečení a lůžkovin napadlo většinou jen rodiče malých dětí, když se vyskytly vši nebo infekční nemoc. V současné situaci je třeba myslet o krok dopředu. Na co při dezinfekci a úklidu nezapomenout a jak účinně postupovat?

1. Uklízejte častěji 

V době zvýšeného rizika infekce, ať koronavirem, chřipkou nebo žloutenkou, začněte nejproblematičtějšími místy, jako je toaleta nebo kuchyň, a vytírejte je nejlépe každý den. Záleží, kolik vás v domácnosti bydlí, jak se v bytě či domě pohybujete (zda má například každý vyčleněnou svoji „zónu“) a hlavně na tom, jak moc chodíte ven a jak odpovědně se tam chováte.

2. Často větrejte

Viry se hůř šíří ve vlhčím prostředí, takže větrejte tak často, abyste doma neměli přetopený a suchý vzduch. Také trochu méně topte, ideální teplota je 20–21 stupňů v obývacím pokoji. Pamatujte na to i po každém použití agresivnější chemie, ať v domácnosti zbytečně neudržujete dráždivé pachy z dezinfekce.

3. Zaměřte se na detaily 

Nezapomínejte na místa, kam často saháte – kliky, vypínače, dálkové ovládání televize, madlo lednice a úchyty nábytku, ale také klávesnice počítače nebo klíče! Zvláštní kapitolou je dezinfekce mobilu, který je stále s vámi venku i doma. Opět pozor na to, abyste to nepřehnali a například mobil nebo ovladač nezničili. Dopředu si ověřte, jaké čištění a dezinfekci snesou, a zakupte speciální přípravky. Můžete použít i dezinfekční UV lampu, která díky ultrafialovému záření ničí bakterie, viry a plísně na površích i ve vzduchu. Existuje i kapesní varianta, kterou tak můžete mít stále po ruce.

4. Nezapomeňte na oblečení a textil 

Je asi zvláštní na svůj kabát nebo svetr pohlížet jako na kontaminovaný materiál, ale pokud jste byli venku a někde v obchodě, je to tak. Oblečení se nesnažte vyklepat, ale dejte ho vyvětrat na balkon nebo mezi okno, vyperte nebo pokud to snese, vydezinfikujte párou.

Oblečení perte na nejvyšší teplotu, kterou výrobce připouští. Vyplatí se pořídit si přípravek na praní s dezinfekční složkou. Používejte sušičku, nebo alespoň žehlete s párou. Nikdy ale neexperimentujte a nestříkejte na oblečení úklidové dezinfekční prostředky, natož ty s chlorem! Ten by nadělal na oblečení fleky a zničil by ho.

5. Nevynechávejte potraviny

Na obalech potravin se mohou držet viry, proto odborníci radí je omýt, otřít nebo nechat alespoň dva tři dny v karanténě. Poslední možnost asi není moc reálná, takže udělejte co lze: jogurty, konzervy a vakuově balené uzeniny otřete minimálně mýdlovou vodou. Syrovou zeleninu a ovoce dobře omyjte. Co jde, to znovu ohřejte nebo tepelně upravte, například pečivo prožeňte toustovačem. Těstoviny můžete přesypat do vymyté dózy a sáček vyhodit do odpadu.

6. Používejte rukavice

Při úklidu, ale i manipulaci s věcmi, na kterých mohou viry a bakterie ulpívat, noste rukavice. Ty jednorázové po každém úklidu nebo jiné akci opatrně sundejte a vyhoďte, ty úklidové řádně omyjte a také vydezinfikujte. Konec úklidu by měl být spojený i s důkladným mytím rukou.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Při úklidu používejte rukavice a ani ty pak nezapomeňte omýtFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Jaké pomocníky pořídit?

Na trhu je mnoho přípravků a pomocníků, které s dezinfekcí v domácnosti pomohou. Při nákupu úklidových prostředků čtěte etikety a dodržujte návod na bezpečné zacházení, stejně jako doporučení o vhodnosti na jednotlivé povrchy. Nikdy tyto přípravky vzájemně nemíchejte ve snaze zvýšit jejich účinnost – chemikálie mohou reagovat nepředvídatelně a dokonce vás ohrozit na zdraví! Co vám poslouží:

Foto: Archiv firem

Zleva: Lysoform čistič na kuchyň, kombinace benzalkonium chloridu a kyseliny mravenčí, zabíjí až 99,9 % bakterií, plísní a virů, v Alze 750 ml za 99 Kč. Dezinfekce Kores, na bázi ethanolu, na bakterie, houby a viry, v e-shopu SEVT 500 ml za 99 Kč. Sanytol, univerzální čistič, bez chloru, proti virům, bakteriím a plísním, nevhodný na povrchy, které jsou v kontaktu s potravinami, v e-shopu Webobal 500 ml za 88,81 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Real univerzální dezinfekce, likviduje bakterie, viry a kvasinky, bez chloru i alkoholu, šetrný k povrchům, v e-shopu Vybavení pro úklid 550 ml za 99,10 Kč. Savo na podlahy, bez chloru, likviduje bakterie, odstraňuje alergeny, v e-shopu Ageo 1000 ml za 78,90 Kč. Dettol limetka a máta, ničí 99,9% bakterií a virů, odstraňuje 90% alergenů, v e-shopu dm 500 ml za 72 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tefal Access Steam First, ruční napařovač, zahřátí za 15 sekund, výkon 1300 W, zlikviduje až 99,9 % bakterií a virů, v e-shopu Home & Cook za 999 Kč. Silvercrest SDR 1100 B2, ruční parní čistič, dezinfikuje a odmašťuje bez použití chemie, v e-shopu Lidl za 499 Kč. Kapesní dezinfekční lampa Hütermann UV-korona, ničí až 99 % virů a bakterií, v e-shopu Hutermann za 895 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám