Hlavní obsah

Boj s prokrastinací podle horoskopu: Býkům pomůže jídlo, Rakům odškrtávat seznam úkolů a Lvům muzika

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Efektivita a produktivita jsou zaklínadly dnešní doby. Každý chce stíhat více v kratším čase, lépe se soustředit, odvést větší kus práce. Co k větší organizovanosti a „údernosti“ pomůže jednotlivým znamením zvěrokruhu?

Článek

Prokrastinace je metla lidstva, nechat se rozptýlit a utéct od toho, co dělat máte, k něčemu jednoduššímu a nenáročnějšímu, je vždycky lákavé. Každému znamení se soustředěním a hlubokou prací, větší organizovaností a efektivitou pomáhá něco jiného. A my máme pro každé tipy a triky, jak na to, aby vám práce ubíhala pod rukama a abyste se nezadrhávali u toho, co vlastně zase tolik nehoří.

Beran (21. 3.–20. 4.)

Ohnivému znamení vládne Mars, patří mezi nejaktivnější a nejzapálenější z celého zvěrokruhu, ale výdrž a soustředění Berani nemají zrovna hluboké a dlouhé. K tomu, aby se soustředili, se potřebují hýbat. Ideální tak pro ně je začít den pohybem, aby se tak naladili na jakoukoli práci a nasměrovali svou energii správným směrem. Pomůže jim, když vyrazí do fitka nebo si prostě doma udělají pár dřepů, během dne je nastartuje i procházka, když cítí, že jejich pozornost polevuje.

Býk (21. 4.–21. 5.)

Když se zamýšlíme nad efektivitou a organizovaností, nejspíš nás jako prostředek jako první nenapadne jídlo, nejlepším přítelem Býka je ovšem povedená snídaně. Díky ní se proberou a uvedou do chodu, u jídla si nejlépe srovnají myšlenky a zaměří se na cíl. Když má Býk v žaludku dostatek toho správného pohonu, může zapojit mozek na plné obrátky. S prázdným břichem to neumí. Takže si udělejte ze snídaně pořádný rituál, zapojte zdravé pokrmy, které vás příliš nezatíží, a je to. Zdravá energetizující svačinka zabere i přes den.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Kvalitní snídani by Býci neměli podceňovatFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5.–21. 6.)

Blížencům vládne na inteligenci a myšlení zaměřený Merkur, což znamená, že potřebují, aby jejich mozek měl pořád co „šrotovat“. I díky tomu jsou zdrojem jejich motivace zejména intelektuální podněty, jako je například čtení motivačních knih nebo podobně zaměřených podcastů. Blížence nakopnou příběhy ostatních úspěšných jedinců a rady od těch, co to někam dotáhli. Kromě toho je pro ně důležité začínat den s čistou hlavou a s čistou hlavou, ideálně po meditaci, taky usínat. Tak se vzbudí plní energie.

Rak (22. 6.–22. 7.)

Pro Raky je vůbec nejlepší, když si svou efektivitu prostě naplánují. Když si sepíšou seznamy a tabulky, ve kterých si pak budou odškrtávat, jakmile se přesunou k dalšímu kroku. Tak se udrží u činností, které opravdu dělat mají a potřebují, a nebudou odbíhat ke zbytečnostem. Největší prokrastinací pro ně je pak příprava jídla a práce v kuchyni, tam dokážou ztratit celé hodiny. Mít tedy naplánovaný jídelníček a ledničku plnou krabiček na den, dva dopředu, to je pro ně hotový zázrak. Ušetří tak hromadu času, který mohou věnovat práci.

Lev (23. 7.–22. 8.)

Aby se začali soustředit na svůj vytyčený cíl, potřebují se Lvi zejména dostat do tempa. Stejně jako král zvířat, jehož jméno nesou, mají i oni sklony k línému polehávání a odpočívání. Z toho je dokáže vytrhnout dobře zvolená hudba, která stimuluje kreativní polovinu jejich mozku a dokáže je vyburcovat. Pokud si navíc sestaví playlist, který budou používat výhradně k tomuto „pracovnímu“ účelu, navyknou mozek na to, že při poslechu této konkrétní hudby se sám automaticky přepne do pracovního módu.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Mají na seznamu spoustu nedodělaných věcí, ale když Rakům je v kuchyni tak dobře!Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Panna (23. 8.–22. 9.)

Motivovat Panny k větší efektivitě? To je jako nosit dříví do lesa nebo sovy do Athén. Tohle znamení se soustředěním a prokrastinací příliš problémy nemívá. Pokud ano, má v rukávu spoustu působivých mechanismů, jak lenost překonat. Ať už to jsou seznamy, které si připraví ráno nebo v předvečer (a můžou to být seznamy vlastně čehokoli, i toho, co jim pomůže k lepšímu výkonu) nebo rychlé a intenzivní vyvětrání v pokoji, které jim okysličí mozek a vrátí ho do plného výkonu. Panny jsou neuvěřitelně disciplinované.

Váhy (23. 9.–23. 10.)

Váhy mají tendenci sklouzávat k rozmarné lenosti a naprostému chaosu, takže aby svému životu dodaly nějaký řád a taky efektivitu, měly by si vždy předem připravit všechno, co budou následující den potřebovat, aby mohly od rána fungovat zcela hladce – oblečení, svačinu, věci do práce, všecko. Stejně tak je pro ně důležité připravit si i svůj diář – klidně si po minutách den rozplánovat a dát všemu nějakou strukturu. Díky tomu pak Váhy nesklouznou k bezcílnému plácání a dennímu snění, které jsou jejich přirozeností.

Štír (24. 10.–22. 11.)

Štíři většinou nemají problém soustředit se na úkol, který dělají – pokud v něm vidí smysl. Pokud se ale musí pustit do něčeho, co sami považují za zbytečné, bývá to horší. Je pak potřeba, aby se hlavně smířili s tím, že někdy je potřeba dělat i věci, do kterých se člověku nechce – tak to prostě je. K hledání vnitřního míru a naladění na ty méně záživné úkoly jim může pomoci třeba chvilková vědomá meditace, kdy se vycentrují a dostanou svůj mozek tam, kam potřebují, zbaví se vzteku a pocitu marnosti.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Meditace usnadňuje koncentraci a navíc zpomaluje stárnutíFoto: fizkes, Shutterstock.com

Střelec (23. 11.–21. 12.)

Střelci jsou známí tím, že je zajímá všechno, co se kolem nich šustne, jsou to zvědavci. A právě jejich touha vědět všechno, a nejlépe hned, je to, co je nejčastěji odvádí od práce a narušuje jejich efektivitu. Co s tím? Naplánovat si pravidelné pauzy, ve kterých mohou dohnat svět: poslechnout si oblíbený podcast, zascrollovat Instagramem nebo si napsat s přáteli. Když se s tímhle bude v jejich rozvrhu počítat, budou se lépe soustředit na skutečně nutné úkoly a zresetují se tak ve chvílích, kdy jejich myšlenky začnou utíkat jinam.

Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

Kozorozi většinou s prokrastinací žádné potíže nemají – celý jejich život je o efektivitě a tvrdé práci, tak jsou zkrátka nastavení. Proto jim občas pomůže dát si oddych, odpočinout si a vyčistit si hlavu. Nikdo nemůže pracovat na sto procent, když je zcela vyčerpaný. K lepším výkonům tak Kozorohům prospěje dovolená, nebo alespoň nějaká chvilka pro sebe, ať už ji zaplní třeba péčí o pleť, návštěvou sauny nebo masáží. I rychlovka se počítá, zkrátka je potřeba chvíli dělat něco pro sebe a zapomenout na práci.

Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Vodnáři jsou dost přelétavým znamením, které si rádo dělá, co chce, a nenechává se svazovat nějakými termíny a příkazy. To se ale ve výsledku může dost vymstít, když je potřeba fakt něco udělat ve stanoveném čase. V takovém okamžiku je pro ně hlavně zásadní zbavit se všech rozptýlení. Snadno totiž utíkají vlastně k čemukoli zábavnějšímu, zvláště za lidmi a za zábavou. Zavřít se někde bez sociálních sítí, kamarádů, rodiny a dalších rušivých elementů je pro Vodnáře vlastně jediný způsob, jak zamakat na svojí efektivitě.

Ryby (21. 2.–20. 3.)

Ryby jsou velmi pracovitým a organizovaným znamením, ale občas mají sklony k dennímu snění, a ještě častěji se nechají vyvést z míry náporem emocí, který ne vždy zvládají. Jakožto velmi citlivé bytosti občas potřebují pomoc, aby se se vším kolem sebe vyrovnaly, a tak je pro ně ideální koncentrační technikou například psaní deníku. Když si Ryby všechno to, co se jim děje v hlavě, hodí na papír, uvolní se jim ohromné množství mentální kapacity, kterou pak můžou využít k práci a mnohem větší efektivitě.

Reklama

Související témata:

Načítám